Sinds Frans serieus met zijn handbike traint, is hij gezonder dan ooit. Hij viel kilo’s af, stopte met roken en zijn conditie schiet omhoog. Frans Ebbinge (43) is een echte Hoekenees. Hij werkte in de kassenbouw tot hij is 2002 door een scooterongeluk een dwarslaesie kreeg. Nu zit hij in een rolstoel, maar Frans is dankzij zijn handbike in topconditie.

Na het ongeluk moest Frans alles opnieuw leren. In revalidatiecentrum Rijndam mocht hij een sport kiezen die hem aansprak. Hij kreeg een zogenoemde aankoppelfiets, die je aan je rolstoel koppelt en ‘trapt’ met je handen. Dat was handig maar het ging Frans niet snel genoeg. ‘De revalidatiearts wees me vorig jaar op de handbike battle in Oostenrijk’, vertelt hij. ‘Dat leek me wel wat want ik wilde altijd al een vast frame bike hebben. Ik heb mijn sportbudget van de gemeente van vijf jaar bij elkaar gelegd en daarmee kon ik zo’n bike kopen. Sindsdien ben ik verslaafd.’

Met zijn nieuwe bike haalt Frans makkelijk 35 kilometer per uur. Hij is net terug uit Oostenrijk waar hij op de bike een hoogteverschil van bijna 1000 meter overwon. Loeizwaar maar een mooie ervaring volgens Frans. ‘Je verlegt je eigen grenzen. Ik heb er een halfjaar hard voor getraind. Tijdens de training wordt er van alles gemeten, zoals je hartslag en longinhoud. Sinds ik ben begonnen met trainen wordt mijn conditie steeds beter. Ik ben zes kilo afgevallen en minder vaak ziek. Mijn weerstand en doorbloeding zijn beter, waardoor mijn toekomst er weer rooskleurig uitziet. Allemaal dankzij het biken. En het is natuurlijk ook heel gezellig en sociaal. Je ontmoet allerlei mensen met dezelfde passie en dezelfde beperking.’

Heb je een beperking en wil je net als Frans gaan sporten? Bekijk de mogelijkheden op: www.rotterdamsportopmaat.nl of bezoek de Rotterdam Sport op Maat week van 17 t/m 24 september.

Fotografie: Arnoud Verhey

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Bianca Hamstra

Bianca Hamstra

pedagogisch adviseur