‘Zonder respect geen voetbal

Hoe gedraag jij je vandaag?

Veel plezier en sportiviteit gewenst’

Deze tekst prijkt sinds afgelopen weekend op alle spiegels in de clubhuizen van VV Alexandria ’66, XerxesDZB, VOC en Neptunus Schiebroek. Deze vier voetbalverenigingen slaan de handen ineen en wijzen leden/bezoekers op hun eigen gedrag op en rond het voetbalveld. De clubs brachten hun leden met de volgende brief op de hoogte:

Beste leden,

De afgelopen periode is er veel gezegd en geschreven over respect in de voetbalsport. Dit naar aanleiding van de tragische gebeurtenis in Almere waar grensrechter Richard Nieuwenhuizen als gevolg van mishandeling overleed. Vanuit de KNVB werd de slogan zonder respect geen voetbal gelanceerd en ook veel voetbalclubs vonden het noodzakelijk hun normen en waarden beleid (weer eens) aan te scherpen. In de kantine van menig voetbalclub werd de toegenomen agressie op en rond het voetbalveld definitief

gespreksonderwerp nummer 1.

Zo ook aan de bar van Alexandria’66, waar in de discussie tussen de veteranen van het inwonende Aeolus en de selectie van de zaterdaghoofdklasser de spiegelactie werd geboren. De actie die het weekeinde van 16/17 februari van start gaat.

Vooraf aan het duel Alexandria’66-Xerxes DZB zal door de aanvoerders van het eerste, Kevin de Vries en Anthony Bentem samen met een jeugdspeler, een spiegelbord worden gepresenteerd worden met de tekst:

Zonder respect geen voetbal

Hoe gedraag jij je vandaag?

Veel plezier en sportiviteit gewenst

Deze tekst zal voortaan boven of onder alle spiegels op het complex Oosterflank van Alexandria’66 prijken. Maar ook bij alle spiegels van het Faas Wilkes Sportpark, de thuishaven van Xerxes DZB. Zondag zal hetzelfde geschieden aan de Hazelaarweg in Rotterdam Schiebroek op het complex van VOC. Ook de buren van Neptunus Schiebroek doen mee. VOC-Neptunus wordt zondagmiddag 17 februari om 14.00 uur gespeeld. Ook daar zullen de aanvoerders van beide teams, Huub de Visser en Eelco Tigchelaar

geflankeerd een jeugdspeler van beide clubs, het tekstbord officieel in gebruik nemen. De vier grote Rotterdamse amateurverenigingen Alexandria’66, Xerxes DZB, VOC en Neptunus Schiebroek zitten op 1 lijn.

De spiegel moet letterlijk worden genomen. Door iedereen. Spelers, oud en jong, leiders, trainers, maar ook scheidsrechters en publiek.

Hoe gedraag jij je vandaag?

Het is de vraag die je je eigenlijk thuis al moet stellen, maar op de vereniging wordt dit nog eens duidelijk gemaakt. Alleen dan kan het een plezierige en sportieve dag worden. Want dat gevoel willen de 4 clubs bovenal uitstralen. Het is ook niet zo dat je niks meer mag op het voetbalveld. Strijd leveren, aanmoedigen, teleurstellingen verwerken, overwinningen vieren. Dat is waar voetbal over gaat. Maar de grens wordt (te) vaak overschreden. Tot zelfs in het absurde toe…

Dus, beste leden, durf in die spiegel te kijken. En zegt het voort. Neem dit breed gedragen initiatief ter harte.

Veel plezier en sportiviteit gewenst !

Emile Schelvis, mede -initiatiefnemer

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Samantha Leenders

office assistant
Samantha Leenders