Hoezo zorgen over sportdeelname? Sinds basisschool Over de Slinge vijf jaar geleden toetrad tot Schoolsportvereniging Pendrecht, vervijfvoudigde het aantal kinderen dat lid is van een club. Veel jongens en meisjes van andere scholen in de buurt volgden hetzelfde scenario. Bovendien maken heel wat ouders zich verdienstelijk als vrijwilliger. Dat leverde nieuwe trainers op, maar bijvoorbeeld ook scheidsrechters en barmedewerkers.

Vijf jaar terug was bij Over de Slinge slechts 11% van de scholieren aangesloten bij een sportvereniging. Nu is dat bijna 60%. De kinderen maakten deze stap via Schoolsportvereniging Pendrecht. De coördinatoren Bart van Wensen en Wouter van Alphen betrokken ook andere basisscholen uit de buurt bij het initiatief.

Van Wensen: ‘Op dit moment zijn 250 jongens en meisjes lid van Schoolsportvereniging Pendrecht. In de loop der tijd hebben we natuurlijk nog veel meer kinderen gewonnen voor de georganiseerde sport. Zij zijn inmiddels doorgestroomd naar een middelbare school, maar menigeen is nog altijd lid van een sportvereniging.’ Van Wensen wijst op de kracht van Jeugdsportfonds Rotterdam. Daarmee kunnen kinderen uit financieel minder draagkrachtige gezinnen toch lid van een vereniging zijn. ‘Ruim de helft van de SSV-leden is hierbij gebaat’, zegt hij.

Verheugend is ook de actieve houding van menige ouder. Van Wensen: ‘Zo is een aantal vaders leider of trainer geworden bij voetbalvereniging DEHMusschen. Ook een moeder heeft die weg gevolgd. En bij bijvoorbeeld hockeyvereniging Tempo ’34 zijn er nieuwe scheidsrechters en barmedewerkers bijgekomen. Het is ook mooi dat ouders zelf ook meer zijn gaan bewegen. De zumbales die Fiesta Fit aanbiedt op onze school, trekt twee keer per week tien tot vijftien vrouwen. Rotterdam Atletiek heeft in Pendrecht zelfs een aparte loopgroep kunnen starten, mede door deelname van vaders en moeders.’

Van Wensen verwacht dat in het nieuwe jaar nog meer kinderen in actie komen via Schoolsportvereniging Pendrecht. ‘We maken vanaf 2014 deel uit van een nieuw initiatief: Kinderfaculteit Pendrecht. Die heeft als doel dat kinderen uit de wijk ook buiten schooltijd hun talenten kunnen ontwikkelen.’

Kinderen kunnen via Schoolsportvereniging Pendrecht turnen (SV Thor), voetballen (DEHMusschen), judoën (S.V. Hagedoorn R-Z), hockeyen (Tempo ’34), basketballen (Rotterdam-Zuid), honkballen (Portland Poema’s) en dansen (Fiesta Fit).

Rotterdam telt 21 Schoolsportverenigingen. Verantwoordelijk voor de uitvoering is Rotterdam Sportsupport.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Maaike Tieman

Maaike Tieman

communicatieadviseur / clubkadercoach