Dankzij een even confronterende als doeltreffende actie kreeg korfbalvereniging OZC er vijftien vrijwilligers bij. Namens de club ging een brief naar alle leden of hun ouders waarin werd gewaarschuwd dat bepaalde activiteiten of diensten onmogelijk zouden worden zonder vrijwilligers.

Hoe zou jij het vinden als je vanwege het ontbreken van een barmedewerker niets kunt bestellen in de kantine? Of als jouw wedstrijd niet kan doorgaan omdat er geen scheidsrechter is? Leden en hun ouders zijn er misschien niet altijd even goed van doordrongen hoe belangrijk een solide vrijwilligersbestand is voor hun vereniging.

Daarom zette korfbalvereniging OZC het voor iedereen zwart op wit. Vorig jaar kregen alle 200 leden of hun ouders een brief thuisgestuurd. Dat was een advies van verenigingsadviseur Angeline Verburg van Rotterdam Sportsupport. Zij vertelde dat zo’n initiatief ergens anders in het land tot een toeloop van vrijwilligers had geleid.

Secretaris Karina de Waal van OZC zegt: ‘We hadden ongeveer twintig vacatures. Dat ging van scheidsrechters tot leden van de Technische Commissie. Het was een flink aantal vacatures, dus schrok het sowieso potentiële vrijwilligers af. Die vreesden om te komen in het werk. Daarom hebben we eerst de activiteiten in behapbare brokken opgedeeld. Dat maakt de klus voor iedere vrijwilliger werkbaar.’

Daarna verstuurde OZC de brieven waarin iedereen op persoonlijke en concrete wijze werd geconfronteerd met de problematiek. De Waal: ‘De volgende stap was dat een selectiespeler, een jeugdlid en ik de ontvangers persoonlijk of telefonisch hebben aangesproken. Tot slot organiseerden we een informatieavond voor de geïnteresseerden. Aan het eind van de rit hadden we vijftien vacatures vervuld.’

U kunt er ook over lezen in Terugblik 2012 van Rotterdam Sportsupport. Klik hier voor het verhaal over OZC en alle andere artikelen. Voor meer informatie over verenigingsondersteuning kunt u contact opnemen met Kim Santbulte.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Kim Santbulte

Kim Santbulte

projectleider Rotterdam Sport op Maat