Het vitaliteitsonderzoek van Rotterdam Sportsupport is zoals ieder jaar gekoppeld aan de Bijdrage Jeugdsport. Clubs met een jeugdafdeling krijgen tien euro per jeugdlid als ze het vitaliteitsonderzoek invullen. Het onderzoek wordt half mei verzonden, maar voorafgaande aan het onderzoek kun je als vereniging al starten met de toelating tot de regeling gratis VOG.

Vitaliteitsonderzoek
Het vitaliteitsonderzoek is een jaarlijks terugkerend onderzoek dat inzicht geeft in de knelpunten, ambities en behoeften van verenigingen. Hierdoor kan Rotterdam Sportsupport gerichtere ondersteuning bieden aan verenigingen. Daarnaast is het van belang om het vitaliteitsonderzoek in te vullen mocht jouw vereniging in de komende 12 maanden aanspraak willen maken op ondersteuning van Rotterdam Sportsupport.

Voor wie
Het vitaliteitsonderzoek is voor alle Rotterdamse sportverenigingen. Clubs met een jeugdafdeling komen door het invullen van het onderzoek tevens in aanmerking voor de Bijdrage Jeugdsport van 10 euro per jeugdlid (6-17 jaar). Maar ook voor clubs zonder jeugdafdeling loont het invullen van het onderzoek. Zij maken namelijk kans op één van de vijf geldprijzen van 100 euro.

Bijdrage Jeugdsport
De Bijdrage Jeugdsport heeft als doel om de jeugdafdelingen van sportverenigingen te versterken en te verbeteren. Aandacht besteden aan een veilig sportklimaat is een belangrijke voorwaarde voor een sterke jeugdafdeling. Naast het invullen van het vitaliteitsonderzoek moeten clubs laten zien dat ze zich sterk maken voor een veilig sportklimaat op de vereniging als voorwaarde om de Bijdrage Jeugdsport te mogen ontvangen. Met ingang van 2017 wordt de Bijdrage Jeugdsport dan ook alleen toegekend aan verenigingen die zijn toegelaten tot de regeling Gratis VOG (Verklaring Omtrent Gedrag). Dit is iets waar je als vereniging in aanloop naar het onderzoek al mee aan de slag kunt.

Verklaring Omtrent Gedrag
Een VOG is een verklaring van het ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat iemands gedrag uit het verleden geen bezwaar vormt om bijvoorbeeld met minderjarigen te werken. Deze preventieve maatregel draagt bij aan het realiseren van een veilig sportklimaat. Steeds meer sportverenigingen zijn ervan overtuigd dat ze de sociale veiligheid bij de club kunnen vergroten door van iedere vrijwilliger een VOG te vragen. Met het aanvragen van VOG’s zet jouw vereniging een belangrijke stap richting een veilig sportklimaat op de club.

Regeling Gratis VOG
Aanmelden voor de regeling kan via www.gratisvog.nl. In dit artikel van vorig jaar lees je wat een VOG is en hoe je de gratis VOG’s kunt aanvragen. Indien je nog vragen hebt over deze voorwaarde of de procedure om in aanmerking te komen voor de gratis VOG’s kun je contact opnemen met Ineke Kalkman of Judith van Dijk.

Verzending
Half mei verzendt het secretariaat aan elke Rotterdamse sportvereniging een uitnodiging tot deelname aan het Vitaliteitsonderzoek. Nog even geduld dus!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Maaike Tieman

Maaike Tieman

communicatieadviseur / clubkadercoach