Rotterdam staat een week lang in het teken van aangepast sporten. Met een feestelijk openingsevenement op het Stadhuisplein, ruim 25 sportclinics verspreid over de stad, een landelijk congres in De Kuip en de scholensportdag op Sportplaza Zuiderpark laat de stad zien wat ze Rotterdammers met een beperking te bieden heeft. ‘Meer Rotterdammers in beweging, dat is waar we met deze activiteiten op inzetten’ vertelt Fieke de Goede van Rotterdam Sport op Maat.

Startschot
Rotterdam geeft op zaterdag 17 september het startschot voor de Nationale Sportweek in de Maasstad. De landelijke week voor sportpromotie staat dit jaar in het teken van aangepast sporten. Vanaf 13.00 uur passeren tal van (aangepaste) sporten de revue op het Stadhuisplein. Dit openbare evenement is tevens de start van de Sport op Maat week.

Sportclinics
Speciaal Onderwijs-scholen, zorginstellingen en welzijnsorganisaties organiseren samen met sportverenigingen ruim 25 sportclinics gedurende de week. De sportvereniging verzorgt de clinic op de locatie van de betreffende school, zorg- of welzijnsorganisatie. Rotterdammers kunnen tijdens deze clinics ontdekken welke sport bij hen past. Een volledig overzicht van de openbare clinics en de diverse locaties is te vinden op: www.rotterdamsportopmaat.nl/week. Zo kunnen Rotterdammers onder andere deelnemen aan zeilen, roeien, showdown, goalball, rolstoelrugby, rolstoelbasketbal, rolstoelhockey, dans, G-basketbal, nordic walking en verdedigingssporten. De sporten zijn bijzonder geschikt voor mensen met een visuele, auditieve, lichamelijke, verstandelijke, psychische of sociale beperking. Ook zijn er beweegactiviteiten voor Rotterdammers die een chronische ziekte hebben.

Congres over aangepast sporten
Het Sport op Maat Congres op maandag 19 september is hét netwerkmoment voor iedereen die te maken heeft met aangepast sporten. Inspirerende workshops en lezingen van experts uit de (aangepaste) sportwereld vinden van 19:00 uur tot 22.00 uur plaats in het Maasgebouw van De Kuip. De kwaliteit van trainers en talentontwikkeling van sporters zijn voorbeelden van thema’s die aan bod zullen komen. Naast het informatieve deel van het programma is er volop ruimte om te netwerken. Het congres is bedoeld voor: bonden, gemeenten, organisaties, Rotterdamse sportverenigingen en scholen.

Scholensportdag
Op donderdag 22 september vindt op Sportplaza Zuiderpark de grootste sportdag voor aangepast sporten plaats. Ruim 350 leerlingen met een beperking nemen die dag deel aan twee sportclinics. Sportverenigingen en andere aanbieders verzorgen in totaal 56 sportclinics. Het programma eindigt met een spectaculaire eindshow. De sporten die gedurende de dag worden aangeboden zijn: BMX, boogschieten, circus, freerunnen, freestyle basketball, breakdance, streetdance / hiphop, aikido, atletiek, frisbee experience, honk- en softbal, korfbal, tennis en voetbal. Deelname is niet meer mogelijk, bezoekers kunnen wel komen kijken. Het ochtendprogramma duurt van 9:30 uur tot 12:00 uur, het middagprogramma duurt van 12:30 uur tot 15:00 uur.

De Sport op Maat week duurt van 17 t/m 24 september en is een initiatief van de Rotterdam Sport op Maat, Thuis Op Straat en de Dirk Kuyt Foundation. De initiatiefnemers werken nauw samen met Gemeente Rotterdam en Sportief Capelle. De Sport op Maat sportdag wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Gehandicaptensport.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anne Nurra

Anne Nurra

verenigingsconsulent Veilig sportklimaat / clubkadercoach