Sport of beweging is goed voor iedereen. Ook voor senioren. Het verkleint bijvoorbeeld de kans op gezondheidsklachten en bevordert sociale contacten. Rotterdam biedt ouderen steeds meer op dit vlak. Werk je in een verplegings- of verzorgingshuis of ben je verbonden aan een bewonersorganisatie of partij die ouderen vertegenwoordigt? Laat je dan inspireren door bestaande praktijkvoorbeelden en nieuwe kansen.

Donderdag 1 oktober is de Internationale Dag van de Ouderen. Een extra goed moment om je gedachten te laten gaan over samenwerking met een sportvereniging die ook senioren bedient. Wist je bijvoorbeeld dat zeventig procent van de Sportplusverenigingen de ambitie heeft activiteiten voor deze doelgroep te organiseren of dit al doet? Een mooie kans om als organisatie met clubs in contact komen, doet zich voor bij de pitch tijdens de bijeenkomst van de leden van de Sportpluscommunity.

Hieronder vind je drie voorbeelden van Sportplusverenigingen waar senioren al in actie komen:

Beter uithoudingsvermogen en spierkracht
Ouderen met behoefte aan beweging en sociaal contact doen bij tennisvereniging LTC Plaswijck ’62 mee aan SeniorFit. Zij krijgen oefen- en spelvormen voorgeschoteld die onder meer het uithoudingsvermogen en de spierkracht verbeteren. De deelnemers worden begeleid door de fysiotherapeuten Bas Zuiderent en Jim Boddé en een tenniscoach. Na afloop lunchen de senioren gezamenlijk. Soms krijgen ze tips van andere zorgprofessionals, zoals een diëtiste of leefstijlcoach.

Spierversterkende oefeningen
Bij handbalvereniging Atomium ’61 kunnen senioren wekelijks terecht voor een gevarieerd sportuurtje. Zij doen bijvoorbeeld spierversterkende oefeningen, werken aan hun conditie en nemen deel aan balspelen.

Honkbal met een pittenzak
Bean Bag Baseball is honkbal voor ouderen. In Amerika is het al langer een populair spel binnen verzorgingshuizen. Honk- en Softbalvereniging Saints introduceerde deze variant eind 2013 in Rotterdam. Bean Bag Baseball wordt gespeeld door twee teams van minimaal zes personen en is geïnspireerd op het reguliere honkbal. De spelers werpen een pittenzak richting een speelbord met tien gaten. Het gat waar de pittenzak doorheen valt, vertegenwoordigt een waarde (honkslag, homerun, uit, et cetera). De stoelen rondom het bord fungeren als honken. Nadat ze hebben gegooid, wandelen de spelers naar het betreffende honk. HSV Saints werkt in Rotterdam onder andere samen met zorgorganisatie Laurens.

In de Sport- en Beweegdatabase voor Rotterdam kun je gericht zoeken naar geschikte verenigingen. Hier vind je het volledige sport- en beweegaanbod in de stad. De gebruiker speurt onder meer via de criteria ‘leeftijdsgroep’, ‘gebied’ en ‘activiteit’.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen