(Bron: Universiteit Gent)

Wie in de stad woont, wandelt en fietst per dag gemiddeld een kwartier meer dan plattelandsbewoners. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Delfien Van Dyck. Het beeld van het platteland als bewegingsvriendelijke omgeving blijkt dus niet helemaal te kloppen.

Meer actieve verplaatsingen

Het platteland wordt door de meeste mensen beschouwd als een ‘bewegingsvriendelijke’ omgeving. Op het platteland is het rustig, is er weinig verkeer en veel groen, wat aangenaam is om te wandelen of te fietsen. Het onderzoek van de UGent toont echter dat dit niet betekent dat mensen die er wonen, ook daadwerkelijk meer bewegen. Integendeel; volwassenen die in de stad wonen bewegen meer. De belangrijkste verklaring hiervoor is dat mensen die in de stad wonen zich vaker op een actieve manier verplaatsen. Stadsmensen wandelen of fietsen dagelijks ongeveer 15 minuten meer dan plattelandsbewoners om ergens heen te gaan en bewegen dus meer bij functionele verplaatsingen. Maar mensen die in de stad wonen wandelen ook meer in hun vrije tijd. Wandelen in de stad blijkt dus minstens zo aantrekkelijk als wandelen op het platteland.

Voor het gehele artikel klik hier.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Janny van Bergeijk

Janny van Bergeijk

verenigingsconsulent Leden