De 61-jarige mevrouw Caïro is al de nodige kilo’s verloren sinds ze in januari instroomde in het programma Bewegen naar Beter. De diabetespatiënt gooide een paar maanden geleden het roer radicaal om. De Rotterdamse sport inmiddels structureel vier keer per week. Ze voelt zich fitter én vrijer. “Voorheen pakte ik bijna altijd de tram, nu loop en fiets ik vaker.”

In december was mevrouw Caïro er klaar mee. Ze had weinig energie, bleef ’s ochtends lang op bed liggen en ze kon zich maar moeilijk concentreren. Dat de diabetes en haar overgewicht de nodige belemmeringen met zich meebrengen, wist ze al langer, maar die maand betekende voor haar het definitieve kantelpunt. “Het was toen dat ik echt besefte: het moet anders. Niet alles meer uitstellen tot het laatste moment, maar overgaan op gerichte actie. Ik kon mijn sokken niet eens aantrekken omdat mijn buik in de weg zat. Ik was er gewoon klaar mee.”

En dus besloot ze – mede gestimuleerd en geïnspireerd door een familielid – een bezoek te brengen aan de huisarts. Die koppelde haar aan een sportconsulent van MEE Rotterdam. Uit de gesprekken die mevrouw voerde met deze sportconsulent kwam naar voren dat ze de behoefte had aan meer sport en beweging om haar diabetes en overgewicht te onderdrukken. Zodoende kwam ze in aanmerking met het programma Bewegen naar Beter. Diezelfde week kreeg mevrouw een programma uitgestippeld waar ze onder begeleiding van een sportinstructeur in de sportschool op een verantwoorde wijze voorzichtig begon met het opbouwen van kracht en conditie. Ook stopte ze definitief met roken.

Vrijheid terug
Nu, ruim drie maanden later, sport mevrouw Caïro structureel vier keer per week. Drie maal bezoekt ze de sportschool en één keer gaat ze aerobicen in een zwembad bij haar in de buurt. “Ik voel me een heel ander mens. Bij alle activiteiten die ik dagelijks doe voel ik mij veel fitter, flexibeler en vrijer. Vooral dat laatste, mijn vrijheid, vind ik heel belangrijk. Ik ben niet meer zo snel moe en daardoor hoef ik minder snel de tram te pakken, waar ik toch altijd afhankelijk van was. Maar ook voor mijn kleinzoon, die bij mij thuis woont, wil ik een prettige oma zijn. Komende zomer wil ik weer leuke dingen met hem gaan doen, zoals daagjes naar het strand. Dat lukt niet als je futloos bent.”

Naast diabetes en overgewicht, heeft mevrouw Caïro ook een versleten onderrugwervel. De aandoening zal nooit helemaal verdwijnen, maar door meer te sporten en bewegen kan ze de pijn wel onderdrukken. “Ik merk dat ik rustiger word in mijn hoofd. En daardoor ben ik minder bezig met mijn rug en dat vermindert de pijn.”

“Ga aan de slag”
Als ze nu terugkijkt op de laatste maanden en hoe ze is verandert als persoon, wat zou ze andere mensen willen meegeven? “Pak de telefoon, bel de huisarts en ga aan de slag. Ik weet dat de drempel om te gaan sporten voor veel mensen hoog is, maar je moet je erover heen zetten. Terugkijkend heb ik geen seconde spijt gehad van mijn besluit.”
,,Ik krijg nog bijna dagelijks reacties van mensen die zeggen dat ik fit uit zie,” vervolgt ze. “Dan hoor je: meid, wat zie je er goed uit. Dat vind ik leuk, ja. Dat vindt iedereen toch leuk om te horen?”

Hét medicijn tegen gezondheidsklachten is beweging. Rotterdammers met diabetes of hart- en vaatziekten krijgen dankzij Bewegen naar Beter een kans om dit tegen te gaan. Bewegen naar Beter is een samenwerkingsprogramma tussen IZER, FysioHolland, MEE Rotterdam Rijnmond en Rotterdam Sportsupport.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Sonny Noordermeer

Sonny Noordermeer

projectleider Schoolsportvereniging