Pedoseksuelen kunnen niet langer gemakkelijk als vrijwilliger van een voetbalclub naar een scoutinggroep overstappen als ze al ergens de gedragscode hebben overtreden. Vrijwilligersorganisaties gaan namen uitwisselen van leden die gesanctioneerd zijn wegens seksueel overschrijdend gedrag. Het College Bescherming Persoonsgegevens is akkoord met het aanleggen van zo’n collectieve zwarte lijst.

Het registratiesysteem is een belangrijk middel om seksueel misbruik van kinderen binnen vrijwilligersorganisaties terug te dringen. De landelijke uitwisselingslijst is vijf jaar in voorbereiding geweest.

Sportkoepel NOC/NSF, Scouting Nederland en een aantal kinderzomerkampen sluiten zich waarschijnlijk later dit jaar aan. Daarmee is meteen het leeuwendeel van de twee miljoen vrijwilligers die met kinderen werken afgedekt: van hen werkt zeker de helft bij een sportvereniging. De Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerwerk (NOV) heeft het initiatief genomen voor het registratiesysteem en doet het beheer. Klik hier voor het volledig artikel dat vandaag is verschenen in De Volkskrant.

 

Bron: De Volkskrant

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Sonny Noordermeer

Sonny Noordermeer

projectleider Schoolsportvereniging