Een buitenkansje voor clubs die energiebesparende maatregelen willen treffen: sinds 4 januari is het mogelijk hiervoor subsidie aan te vragen bij de landelijke overheid. Dit is zeker interessant voor verenigingen die een energiescan hebben laten uitvoeren via Scoren met Energie. Maar wees snel. De subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties is zó populair, dat al negentig procent van het budget is vergeven.

Wat is nodig voor een aanvraag?

 • Een getekende overeenkomst met een leverancier voor de levering van energiebesparende maatregelen
  Daarin zijn de kosten van de maatregel en de kosten van arbeid uitgesplitst (in- en exclusief BTW). Een offerte volstaat dus niet, er is een overeenkomst van levering nodig. Desgewenst kan hierop worden aangetekend dat de overeenkomst alleen geldt als de subsidie wordt toegekend door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO).
 • De kennis dat alleen de materiaalkosten voor bepaalde maatregelen in aanmerking komen voor 30% subsidie (15% voor sportstichtingen)
  Voorbeelden van veelvoorkomende vernieuwingen bij verenigingen: isolatiemaatregelen, zonnepanelen, dubbelglas en ledverlichting, zowel binnen als voor sportvelden.
 • Een ingevulde en getekende de-minimusverklaring
  Die download je hier. 
 • eHerkenning met niveau 1
  Eén tot zeven werkdagen na de aanvraag ontvang je een eHerkenningsmiddel.
 • Handig voor clubs die meedoen aan Scoren met Energie: een machtiging ondertekend door Scoren met Energie
  Aan sportverenigingen energiebesparende maatregelen voorstellen en aantrekkelijke investeringsmogelijkheden daartoe bieden. Dat is de kern van Scoren met Energie, gecoördineerd door Rotterdam Sportsupport.De clubs ondergaan een energiescan om te achterhalen waar en hoe besparing mogelijk is. Heeft jouw vereniging een scan ondergaan, maar nog geen voorgestelde maatregelen getroffen? Scoren met Energie kan voor jou een aanvraag doen voor de subsidieregeling Energiebesparing en duurzame energie sportaccommodaties. Vijf clubs hebben al zo’n aanvraag laten verzorgen.

Waardevol advies
Inmiddels hebben als 43 clubs een energiescan laten doen. Daaruit vloeiden bijvoorbeeld adviezen voort over ledverlichting, waterbesparende douchekoppen, energiezuinige installaties of zelfs zonneboilers. Verenigingen die tot actie overgaan, kunnen jaarlijks duizenden euro’s besparen op hun energierekening.

Meer weten over Scoren met Energie? Zoek contact met Penny Nugteren: p.nugteren@rotterdamsportsupport.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Gert-Jan Lammens

directeur-bestuurder
Gert-Jan Lammens