Gistermiddag waren we op uitnodiging van Gemeente Rotterdam aanwezig bij Tempo’34. Tijdens een werkbezoek van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en NOC*NSF lieten we, samen met o.a. House of Esports en innovation designer Griet Cappelle, de kansen zien die esports en gaming bieden voor sportverenigingen. Tempo’34 en RW Ahoy vertelden op welke manier zij esports op de club inzetten.

Vanaf 2019 werkt Rotterdam aan de ambitie om de esportshoofdstad van Nederland te worden. De stad wil de kracht van esports op een positieve manier benutten. Ook sportverenigingen kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Deze tak van sport toepassen als nieuw aanbod in het verenigingsleven biedt veel kansen. Je kunt denken aan het langer binden van leden, het uitbreiden van de wijkfunctie en het toekomstbestendig maken van verenigingen. Ook een aantal sportverenigingen ontdekt steeds meer de toegevoegde waarde van deze tak van sport.

Tempo’34 is één van de Rotterdamse clubs die esports en gaming aanbiedt naast het reguliere sportaanbod. Er is een game corner, waar de (vooral jongere) leden van de vereniging op de Playstation een potje FIFA tegen elkaar kunnen spelen. Ook zet de club Kicks ‘n’ Sticks – een ‘smartball’ gekoppeld aan een app op een smartphone – in om hockeyskills te verbeteren. Daarnaast gebruikt Tempo’34 cameratechnologie van Usportfor voor de analyse van wedstrijden.

Dat esports en gaming prima kan bestaan naast het gewone aanbod blijkt ook bij RWC Ahoy. Hier gaan ze tegenwoordig ook met zogenaamde Zwiftfietsen de virtuele weg op. Je fietst op een indoortrainer tegen andere Zwift-gebruikers. De fiets is verbonden met een laptop, pc of tablet. Het voordeel van Zwiften is dat je hierdoor niet meer afhankelijk bent van tijd, locatie en de weersomstandigheden. Daarnaast kan iedereen meedoen, op elk niveau.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_8355-scaled.jpeg
Zwiftfiets

Martine Willemse

verenigingsconsulent toekomstbestendige sportverenigingen
Martine Willemse

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven