Op de locatie van de Scouting Olivier van Noort kwamen op donderdag 19 januari twaalf Rotterdamse scoutinggroepen met elkaar samen. Bij de Kralingse scoutinggroep kreeg wethouder Faouzi Achbar een rondleiding in het clubhuis, een uitleg over de (Rotterdamse) scoutingwereld van verenigingsconsulent Bianca Post en presenteerden de bestuurders zichzelf aan de wethouder.

Welke attributen staan er in een clubhuis? Welke vaardigheden leer je bij scoutinggroepen? En wat zijn onderdelen van een scoutingboot? In een korte quizvorm kregen de aanwezigen – met name bestuurders van scoutinggroepen en afgevaardigden van de gemeente Rotterdam  – een korte introductie over scouting. Daarvoor hadden ze al een rondleiding gekregen in het clubhuis van scoutinggroep Olivier van Noort, de Kralingse gastheer van de middag.

Verenigingsconsulent Bianca Post in gesprek met wethouder Faouzi Achtbar.

Presentatie

Na de rondleiding gaf Bianca Post, verenigingsconsulent Scouting bij Rotterdam Sportsupport, een presentatie. Hier ging het over hoe scouting landelijk en lokaal is georganiseerd, de belangrijkste (Rotterdamse) cijfers en statistieken en de vereningingsondersteuning van Rotterdam Sportsupport voor scoutinggroepen. Een kort overzicht:

  • Rotterdam telt 30 scoutinggroepen (20 landgroepen, 10 watergroepen). Ongeveer 3000 leden en 1000 vrijwilligers;
  • Ook zijn er twee groepen voor scouts met een beperking en is er één groep met een religieuze grondslag;
  • Organisatiestructuur scouting: hoe verhouden Landelijke Service Centrum, Regio organisatie, Vereniging Scouting Nederland en de scoutinggroepen zich tot elkaar?
  • Verenigingsondersteuning Rotterdam Sportsupport sinds 2021: 175 hulpvragen, 13 adviestrajecten en 440 contactmomenten.
  • Toename ledenaantal in de coronacrisis. Met name meer jeugd is lid geworden van een scoutinggroep (stijging 7%).

Meer weten? De volledige presentatie is hier te bekijken:

Uitdagingen

Vervolgens hielden ook de voorzitters en bestuurders van de scoutinggroepen een korte presentatie voor de wethouder. Voor veel scoutinggroepen in Rotterdam is uitbreiding van de accommodatie of het vinden van een eigen accommodatie de grootste uitdaging. Ook vertelden de scoutinggroepen meer over hun eigen (unieke) identiteit, de ambities voor de komende jaren en de behoefte om meer samen te werken met andere scoutinggroepen en de omgeving.      

Ad Verhaar, voorzitter van scoutinggroep Olivier van Noort, geeft een rondleiding door het clubhuis van de Kralingse scoutinggroep.

Post kijkt met een positief gevoel terug op de middag: “Het is fijn om te horen dat de nieuwe wethouder graag kennis maakt met de Rotterdamse scoutinggroepen. Zijn eerdere bezoek aan de Europese Conferentie, afgelopen zomer, maakte indruk op hem. De bestuurders wilden hem daarom graag meer vertellen over hun groep, vrijetijdsbesteding, trots en uitdagingen. Ik heb er vertrouwen in dat onder zijn leiding de samenwerking tussen scoutinggroepen en de gemeente Rotterdam nog beter wordt. En natuurlijk hebben wij hem een echte scoutingdas gegeven. Hij hoort er nu ook bij!”

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met Bianca Post via b.post@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Bianca Post – van der Hoek

verenigingsconsulent Scouting
Bianca Post – van der Hoek

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt