Vrijdagavond 19 januari vond in Theater Zuidplein de uitreiking van de Sport Awards Rotterdam 2023 plaats. De winnaars in de categorieën Sportvrouw, Sportman, Sportcoach, Sportploeg, Sporttalent, Sportvrijwilliger, Sportaanbieder en Meer dan Sport zijn die avond bekendgemaakt. Onder andere wethouder Faouzi Achbar, zwemster Tessa Giele en voormalig Olympisch atleet Nelli Cooman reikten de awards uit.

Sportvrouw

De geboren Rotterdamse Eythora Thorsdottir werd uitgeroepen tot Sportvrouw van het jaar. Zij heeft tijdens het EK met het Nederlandse damesteam de bronzen medaille gewonnen. Tijdens het WK in Antwerpen werd zij 6e in de allround finale en plaatste zij zich met de damesploeg voor de Olympische Spelen.

Sportman

De titel Sportman van het jaar ging naar Menno van Gorp; één van de meest succesvolle b-boys in de Nederlandse breakdancescene. In 2023 won hij tijdens het EK goud en op de Europese Spelen zilver. Menno maakt in 2024 nog kans om de Olympische Spelen te halen.

Sportploeg en Sportcoach

Arne Slot en het eerste van Feyenoord werden net als afgelopen jaar beloond voor hun prestaties van afgelopen seizoen met de award voor Sportcoach en Sportploeg van het jaar. Arne Slot is sinds 2021 hoofdtrainer van Feyenoord. In 2023 werd Feyenoord landskampioen.

Sporttalent

De 19-jarige Timo Spiering van atletiekvereniging PAC Rotterdam ging er vandoor met de titel Sporttalent van het jaar. Hij wist in 2023 tijdens het EK atletiek onder 20 jaar twee zilveren medailles te behalen.

Sportvrijwilliger

De award voor Sportvrijwilliger staat voor al die vrijwilligers die het sporten in Rotterdam mogelijk maken. Dit jaar werd de bijzondere inzet van Linda Goderie, programmamanager bij zwemvereniging Blue Marlins, beloond met de prijs. Linda helpt zwemmers het beste uit zichzelf te halen en plezier te beleven aan hun sport. Ze is verantwoordelijk voor de jongste wedstrijdzwemmers in Rotterdam-Zuid.

Sportaanbieder

De titel Sportaanbieder van het jaar ging naar Stichting Skateland Rotterdam, dat niet alleen een plek voor rollersporten en topsport is, het is ook een plek voor positieve verandering en verbinding in de gemeenschap. Skateland verbindt de wijk met sporten en biedt inspiratie aan jongeren in de buurt. 

Meer dan Sport

Ten slotte won Marleen Warmerdam van Werken als een Paard de Meer dan Sport award. Werken als een Paard organiseert sociaal-maatschappelijke projecten voor basisschoolleerlingen uit Rotterdamse focuswijken en het speciaal onderwijs, kinderen met een beperking, kinderen die in de crisisopvang verblijven of ambulante jeugdzorg krijgen en kinderen die gevlucht zijn. Tijdens de projecten zetten zij (paarden)sport in om kinderen in beweging te brengen en voor hen bereikbare doelen te behalen.

We blikken terug op een zeer geslaagde avond en zijn trots op deze prachtige lijst met winnaars. De Sport Awards Rotterdam is een samenwerking tussen Gemeente Rotterdam, Rotterdam Sportsupport, Rotterdam Topsport en Sportbedrijf Rotterdam.

Irene Pekaar

Evenementencoördinator
Irene Pekaar

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter