Challenge010, dat is de maandag gelanceerde naam voor het sportprogramma voor scholieren uit het Rotterdamse voortgezet onderwijs. De lancering werd gezamenlijk verricht door acht Rotterdamse scholieren en de spelers van het Nederlands zaalvoetbalteam, dat vanaf vanavond in Rotterdam strijdt om een ticket voor het EK Zaalvoetbal van 2014.

Zaalvoetbal is de sport die de basis vormt van Challenge010. Vorig jaar heeft op acht middelbare scholen in Rotterdam-Zuid een pilot met een zaalvoetbalcompetitie gedraaid. De populariteit was zo groot dat een tijdelijke deelnamestop moest worden ingesteld. Inmiddels doen ruim 200 scholieren van 15 scholen mee aan de scholencompetities voor zaalvoetbal.

Naast zaalvoetbal zijn vanaf het aankomende schooljaar ook basketbal, boksen en dans te beoefenen binnen Challenge010, dat wordt gefinancierd door Stichting De Verre Bergen en uitgevoerd door Rotterdam Sportsupport. De komende jaren wordt het sportconcept naar ten minste 32 Rotterdamse middelbare scholen uitgebreid. Doel van de opzet is dat meer jongeren (via school) structureel gaan sporten. Dit gebeurt altijd in combinatie met een sportvereniging, die de trainingen verzorgt en waar de scholieren lid van worden.

Tijdens de lancering van maandag duidde zaalvoetbalinternational Jamal El Ghannouti, die tevens als combinatiefunctionaris nauw is betrokken bij het zaalvoetbalgedeelte van Challenge010, het belang van het programma aan. “Dit is belangrijk voor de zaalvoetbalsport. Het afgelopen jaar hebben zo’n tien Rotterdamse scholieren via dit project de nationale jeugdselecties gehaald. Maar eigenlijk is nog belangrijker dat Challenge010 een bijdrage levert aan de ontwikkeling van deze jongeren, vooral op sociaal-maatschappelijk gebied. De uitbreiding met nieuwe sporten en scholen is goed voor de jongeren, de school, de clubs en de stad.”

Collega-international en tevens aanvoerder Samir Makhoukhi voegt eraan toe: “Als je attractief voetbal in de kleine ruimte leuk vindt, móét je eigenlijk wel gaan zaalvoetballen. De perfecte sport om iets de doen met je techniek, snelheid en behendigheid. Challenge010 kan je helpen door te ontwikkelen en de top te halen, maar zorgt er vooral voor dat je het naar je zin hebt en van de straat bent.”

Inmiddels is ook de website voor Challenge010 gelanceerd: www.challenge010.nl.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Martine Willemse

Martine Willemse

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen