Van het bedenken van de eerste website tot het activeren van duizenden kinderen via de Schoolsportvereniging. In de 16 jaar dat Gwenda Tromp (40) werkzaam is geweest bij Rotterdam Sportsupport heeft ze alle hoeken en gaten van de organisatie leren kennen. De beslissing om te vertrekken was dan ook geen makkelijke.

“Ik ben zo ongeveer alleen geen directeur geweest, maar dat is mijn ambitie ook helemaal niet.” Tromp lacht als ze vertelt welke functies ze in de afgelopen 16 jaar allemaal heeft bekleed. Zo stond ze niet alleen aan de basis van de organisatie, maar heeft ze in al die jaren ook veel betekend voor vele Rotterdamse verenigingen en voor de organisatie. Daarnaast is ze met succes de Schoolsportvereniging gestart, waardoor nog wekelijks enkele duizenden kinderen sporten bij een vereniging. Later heeft ze als projectleider Challenge010 de Rotterdamse jongeren in beweging gebracht. De laatste tijd was Tromp projectleider Vitale Verenigingen en organiseerde ze onder andere het Rotterdams Sportcongres.

Allemaal projecten en functies waar ze met evenveel plezier op terugkijkt. “Ik ben dan ook niet over één nacht ijs gegaan, want ik heb een prachtige tijd gehad. Maar als je bijna alles binnen een organisatie hebt gedaan, is het goed om verder te kijken.” Maar de sportwereld verlaten, dat zag ze nog helemaal niet zitten. Vanaf 1 juli is Tromp Beleidsadviseur Sport bij de gemeente Maassluis.

Fax

De begintijd van Sportsupport omschrijft Tromp als fantastisch. Als trainee van de gemeente Rotterdam is ze vanaf dag 1 betrokken bij het opzetten van de stichting. “Op mijn lijf geschreven. Ik hou van pionieren en ik wilde heel graag iets in de sport doen. Rotterdam Sportsupport kwam op het juiste moment.” Samen met een directeur en één andere projectleider bouwt ze de organisatie van de grond af op. “Een hele andere tijd natuurlijk. Nu hebben we sociale media, toen nog een fax. En niemand kende ons, dus we stuurden niet alleen brieven naar alle clubs, maar gingen ook veel zelf langs.”

Cultuur

Inmiddels is het team van drie getransformeerd in een grote organisatie met 55 FTE. Maar, benadrukt Tromp, de kern van Sportsupport is ondanks al die veranderingen hetzelfde gebleven. “De basis voor de cultuur is echt in die tijd gelegd. Het was hard werken, maar iedereen had dezelfde passie en energie om de clubs in de stad verder te helpen. Die cultuur is nooit meer veranderd en dat vind ik ook zo mooi aan deze organisatie. We doen het nog steeds met z’n allen om clubs te helpen en daarmee zoveel mogelijk Rotterdammers in beweging te krijgen.”

Klein clubje

“Natuurlijk is alles nu veel professioneler. Dat moet ook als je de kansen wil blijven benutten en voorop wil blijven lopen. Toch zijn we voor mijn gevoel nog steeds het kleine clubje met dezelfde cultuur en mentaliteit als waar we ooit mee zijn begonnen.” Volgens Tromp verklaart die mentaliteit ook het succes van Rotterdam Sportsupport. “We weten wat we willen en hebben dat ook altijd gedaan. Geen ellenlange vergaderingen, maar dingen direct oppakken en dat ook durven. Gewoon proberen en dat combineren met de energie en passie uit de sport.”

Ondanks dat ze na al die jaren bij Sportsupport haar horizon wil verbreden, was een vertrek uit de sportwereld dan ook ondenkbaar. “De passie en de energie bij mensen in deze wereld ga je denk ik nergens anders vinden. Ik kan mij niet voorstellen dat ik ergens zou werken waar die passie en energie ontbreekt.”

Trots

Zelf kijkt ze met de meeste trots terug op het opzetten van de Schoolsportverenigingen. In 2005 werd Tromp projectleider van het initiatief waarmee Rotterdamse sportverenigingen en scholen aan elkaar worden gekoppeld, zodat kinderen de mogelijkheid hebben om dichtbij huis te sporten. Inmiddels zijn er door de stad 25 schoolsportverenigingen waarbij tientallen sporttakken, verenigingen en scholen zijn aangesloten. “Het was destijds echt iets nieuws. We hebben er ook landelijk veel aandacht mee gekregen. Maar wat het mooiste is, is dat het ooit als een proeftuin begon, maar ondertussen structureel in het sportbeleid van de gemeente is opgegaan. Daar ben ik heel trots op.

Uitdaging

Volgende maand begint Tromp aan haar nieuwe uitdaging. De omgeving zal heel anders zijn, maar toch is ze wel van plan om de ervaringen vanuit Rotterdam mee te nemen. “Samen met de verenigingen iets bereiken in de stad. Dat hebben we altijd gedaan en dat wil ik nu weer gaan doen. Niet alleen dat de gemeente iets verwacht van de clubs, maar dat de clubs daar ook echt wat voor terugkrijgen.” En hoe mooi de tijd bij Sportsupport ook was, ze heeft ook heel veel zin deze nieuwe uitdaging. “Na 16 jaar is het ook wel eens goed om te kijken wat er nog meer is. Ik woon in Maassluis en ik hoop daar ook mooie dingen op te kunnen zetten. En wie weet kom ik ooit nog terug.”

Rotterdam Sportsupport bedankt Gwenda Tromp voor haar indrukwekkende bijdrage aan (het succes van) de Rotterdamse sportverenigingen en de toonaangevende programma’s van Rotterdam Sportsupport.  We wensen haar veel geluk en werkplezier in Maassluis en hopen elkaar ook in de toekomst nog eens tegen te komen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum