Rotterdam-Rijnmond is weer zeven winnaars rijker. Op maandag 17 december vond in het Nieuwe Luxor Theater de Sportstad Awards Rotterdam-Rijnmond plaats. De awards werden uitgereikt aan Rotterdams Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Sportcoach en Sporttalent van 2012. Tevens werd de Gehandicaptensportprijs uitgereikt, ging er een award naar de Rotterdamse Sportvrijwilliger en werden de sportkampioenen van de Rotterdamse sportverenigingen gehuldigd. Dit alles onder leiding van Wilfried de Jong en Jan-Dirk Stouten.

Niet spelend in Nederland, maar een Rotterdammer in hart en nieren. Robin van Persie werd uitgeroepen tot Sportman 2012. Met 30 doelpunten werd hij topscoorder van de Premier League en werd hij verkozen tot speler van het jaar. In de verkiezing onder de mannen versloeg hij atleet Patrick van Luijk en roeier Mitchel Steenman.

Edith Bosch is net als vorig jaar weer Sportvrouw van het jaar. Zij werd vier keer achtereenvolgens Europees Kampioen in de gewichtsklasse 70 kg. Op de Olympische Spelen in Londen won zij de bronzen medaille, haar derde Olympische medaille. De andere genomineerden in deze categorie waren Lisette Teunissen (zwemmen) en Diane Valkenburg (schaatsen).

Vijf keer eerder wonnen ze al de award voor Sportploeg, in 2002 voor het laatst. Nu na 10 jaar mag Feyenoord zich voor de zesde maal Sportploeg van 2012 noemen. De tweede plaats in het seizoen 2011/2012 en daarbij plaatsing voor de voorronde van de Champions League Rotterdam leverde hen de titel op. In deze categorie won Feyenoord het van de cricketploeg Excelsior ’20 en de volleybaldames van Sliedrecht Sport. Zij werden allebei Nederlands Kampioen.

Zijn team ontving de prijs voor Sportploeg van het jaar en coach Ronald Koeman ging er met de award van Sportcoach vandoor. Vanwege de eerder genoemde tweede plaats vorig seizoen van Feyenoord kwam hem deze award toe. Hij liet hiermee Paul van Ass, coach Nationaal hockeyteam, en Errol Esajas, coach Rotterdam Atletiek, achter zich. Het was de tweede nominatie van Van Ass op rij, de titel ging vorig jaar naar Marjolein van Unen.

Ronald Hiwat werd verkozen tot Rotterdams Sportvrijwilliger. Hij heeft deze award te danken aan het feit dat hij een bokschool is gestart. Hij haalt jongeren van straat en geeft ze een thuis in de boksschool. Niet alleen jongeren, de deelnemers variëren: jeugd vanaf 10 jaar, autistische jongeren, cliënten van Pameijer etc. Ronald Hiwat won het in deze categorie van Gabrielle Kluwen (ROV Eureka – korfbal) en Abdessamia Maghnouj (Abdel Kwan – Taekwondo).

Net als vorig jaar ontving een zwemclub de Gehandicaptensportprijs 2012. De Rotterdamse Doven Zwem Club wordt beloond voor hun inzet bij het geven van zwemlessen aan kinderen die doof of slechthorend zijn. De Sportieve Handy’s en Stichting Plons waren de andere genomineerden.

Sanneke de Neeling won de award voor Sporttalent 2012. De 16-jarige schaatsster won het van Michael van der Mark (wegrace) en Richard Kunst (korfbal). Het was een erg succesvol jaar voor dit jonge talent. De Neeling won goud op de 3000 meter en zilver op de 1500 meter tijdens de Jeugd Olympische Spelen.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Kim Santbulte

Kim Santbulte

projectleider Rotterdam Sport op Maat