Zwemvereniging Z&PC Rotterdam heeft vorige maand de Rotterdamse Gehandicaptensportprijs 2011 gewonnen. Dat werd in het nieuwe Luxor Theater bekendgemaakt tijdens de Rotterdam Sportstad Awards.

De sympathie van de jury was onder meer ingegeven door de begeleiding die Z&PC Rotterdam sinds eind 2010 geeft aan jongeren met een verstandelijke beperking die een zwemdiploma willen behalen. Hoe is dat initiatief ontstaan?

Zwemlerares Ariëtte Bos: ‘Vanuit MEE Rotterdam Rijnmond, een partner binnen Rotterdam Sport op Maat, kreeg de club de vraag of een jongen met het syndroom van Down kon les zwemmen bij ons. Zijn ouders wilden graag dat hij leerde zwemmen en mogelijk ook een diploma haalde. Het was best een ongebruikelijk verzoek. Wij hebben bijna 700 leden die bij ons lessen, wedstrijd zwemmen en waterpolo spelen. Maar iemand met deze achtergrond waren wij nog nooit van dienst geweest buiten de reguliere les. De vereniging wilde het graag doen vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. En ik was vooral enthousiast omdat het me leuk en leerzaam leek met deze jongen aan de slag te gaan.’ Inmiddels zwemmen er vier kinderen met een beperking onder haar hoede.

Z&PC Rotterdam dankte de Gehandicaptensportprijs 2011 ook aan workshops voor volwassenen met een verstandelijke beperking die zijn opgezet in samenwerking met de Accent Avondschool. Zes volwassenen hebben in acht weken kunnen ervaren hoe leuk het is om in water te spelen. Voor één persoon was dit zelfs zijn eerste keer in een zwembad. Deze maand begint weer een nieuwe groep. Voor het bestaande gezelschap wordt gezocht naar een voortzetting van de zwemactiviteit, waarbij sommige deelnemers misschien wel hun zwemdiploma kunnen gaan halen. Bos: ‘Wij willen graag, maar zijn afhankelijk van beschikbaarheid van badwater.’

De andere genomineerden voor de Gehandicaptensportprijs 2011 waren tennisvereniging Alexanderstad en wielervereniging RWC Ahoy.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

Laurens Verbaan

projectcoördinator Schoolsportvereniging