Vanaf 1 januari 2024 geldt ook voor sportverenigingen een verbod op het gebruik van plastic wegwerpbekers en -bakjes. Vanaf dan hebben sportverenigingen de keuze uit het aanbieden van herbruikbare alternatieven, zoals afwasbare kopjes, glazen, hardcups, borden en bakjes en/of het gebruiken van de eigen beker of bidon van gebruikers.

In samenwerking met de gemeente kan Rotterdam Sportsupport de sportverenigingen voorzien van een mooi aantal herbruikbare bekers (0,2l en/of 0,3L) voor warme dranken. Deze regeling geldt voor Rotterdamse sportverenigingen met een eigen horeca. Het aantal beschikbare bekers wordt gebaseerd op het aantal leden van de vereniging en zijn helemaal gratis. Met de gratis uitgave van deze herbruikbare bekers voor sportverenigingen zijn we voorloper in Nederland!

Op woensdag 6 december organiseert Rotterdam Sportsupport een startbijeenkomst met voorlichting over de verschillende mogelijkheden van inname en het reinigen van de bekers, het stimuleren van gedragsverandering van de leden en bezoekers etc. Deze avond zal er ook ruimte zijn voor verenigingen om met elkaar in gesprek te gaan en tips uit te wisselen. Na afloop worden de bekers, die bovendien stapelbaar zijn, en communicatiematerialen uitgereikt.

Aanmelden

Via deze link of de button in het informatiemenu kan je invullen of jouw vereniging interesse heeft in het ontvangen van een startpakket herbruikbare bekers en kun je je ook aanmelden voor de startbijeenkomst op woensdag 6 december in het clubhuis van HC Rotterdam. 

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Karianne Lagendaal via k.lagendaal@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Onlangs kwam in het nieuws dat een Kamermeerderheid heeft ingestemd met een motie om de invoering van het verbod op wegwerpbekers terug te draaien. Het is op dit moment niet bekend of het demissionair kabinet deze motie gaat uitvoeren; ook omdat de komende weken de prioriteit ligt bij de verkiezingen. Ook is het de vraag in hoeverre Nederland kan afzien van de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP). Deze onduidelijkheid heeft geen gevolgen voor ons project Rotterdamse Bekerwinnaars. Wij zijn trots dat wij alle verenigingen kunnen voorzien van een mooi startpakket herbruikbare bekers met als doel meer plastic te hergebruiken.