Kunnen jongens en meisjes nog samen in een tent slapen? En wat als er een stelletje ontstaat? Wil de leiding nog een biertje drinken op kamp? Is het bij iemand thuis niet veilig en vertelt een kind dit tegen jouw leiding? En hoe voer je het gesprek hierover binnen de groep? Want wat veilig of normaal voelt of lijkt voor jou, is dat misschien niet voor een ander. Hoe ga je met elkaar om in deze veranderende wereld?

Allemaal vragen en wellicht signalen waar je binnen je groep tegenaan loopt. En dat vraagt iets van bestuurders. De leiding kijkt hiervoor toch vooral als eerste naar het bestuur. Op donderdag 23 november start Rotterdam Sportsupport in samenwerking met Scouting Nederland daarom een tweedelige training voor bestuurders, groepsbegeleiders en vcp’ers (vertrouwenscontactpersonen) van Rotterdamse scoutinggroepen. In de eerste maanden van 2024 is de tweede bijeenkomst voor de (team)leiding.

Ondersteuning en hulp

Een onveilig scoutingklimaat of grensoverschrijdend gedrag is meer dan alleen een seksueel incident. Ook pesten, buitensluiten, ongewenst gedrag en integriteit zijn hier bijvoorbeeld onderdelen van. Hoe kun je het goede gesprek voeren over hoe je met elkaar omgaat? En wat kun je doen als er inderdaad een keer iets mis gaat? En waar kun je dan terecht voor ondersteuning en hulp. Op deze vragen en nog veel meer willen wij jullie graag antwoorden geven die je mee kan nemen naar je groep om daar verder het gesprek te voeren.

Grensoverschrijdend gedrag

Tijdens deze sessie gaan we in op de verschillende vormen van grensoverschrijdend gedrag en verklaren en duiden we termen en definities. Verder geven we voorbeelden hoe je met bepaalde situaties kunt omgaan en bespreken we jullie ervaringen rondom dit actuele thema. Bij de volgende sessie begin 2024 praten we dan graag met de (team)leiding verder over dit onderwerp en geven we hen ook handvatten om hier mee om te gaan.

Aanmelden

Ben jij erbij? Aanmelden hier of via de button in het informatiemenu. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met Bianca Post via b.post@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!