Ben jij ook zo’n topper die wekelijks aan de slag gaat met jeugdsporters? Dan is het trainerscongres ‘De trainer van de toekomst’ op maandag 15 april 2024 dé plek om geïnspireerd te raken, ervaringen te delen en antwoord te krijgen op de vragen die jij hebt over het trainen van ‘de jeugd van tegenwoordig’. Diezelfde jeugd die de toekomst van onze stad in handen heeft. Met de ruim 3500 jeugdtrainers en -coaches in Rotterdam delen we dezelfde missie: onze jeugd in beweging brengen en houden.

Rolmodel

Bij Rotterdam Sportsupport zien we dat trainers naast een sportinhoudelijke rol ook een onmisbaar rolmodel zijn. Gezamenlijk trainen jullie, vaak meerdere keren per week, zo’n 35.000 jeugdsporters. Kinderen en jongeren die in Rotterdam nieuwe uitdagingen in de samenleving vaak versneld en vergroot op hun bordje krijgen. Dat aspect van het trainerschap blijft vaak onderbelicht. Dit congres met verschillende workshops kan jou helpen om te gaan met de uitdagingen die het trainerschap brengt. Zodat jij nog lang en met veel plezier je rol als trainer blijft vervullen en jeugdsporters daardoor langer lid blijven van de vereniging.

Programma

  • 17.45 uur: Inloop
  • 18.30 uur: start programma met spreker Thomas Verhaar, trainer van Excelsior Rotterdam O21
  • 19.00 uur: Workshop ronde 1
  • 20.15 uur: Workshop ronde 2
  • 21.15 uur: Plenaire afsluiting
  • 21.30 uur: Netwerken

De workshops van de avond: 

  • Stephan Vos neemt je mee in de succesfactoren van een goede teambuilding en zal het hebben over zijn ervaring binnen het jongens-/ en meisjesvoetbal in binnen-en buitenland. In deze workshop bespreekt hij hoe je als trainer je verwachtingen uitspreekt, hoe je afspraken maakt en hoe je sporters aanspreekt. Je leert hoe je deze teamgesprekken voert, welke vormen je kiest, hoe je alles vastlegt, en hoe je vervolgens ook sporters kan aanspreken. Van uitspreken, naar afspreken, naar aanspreken: “Zonder relatie, géén prestatie!”

    Stephan Vos is trainer van ADO Den Haag Vrouwen 1.

  • 1 op de 8 sporters heeft ooit te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag. Deze workshop, geleid door Carmen Barranco, belicht dit belangrijke thema. Leer je bewust te worden van machtsverhoudingen tussen jou en je sporters. Ontdek hoe sporters mogelijk álles willen doen voor speeltijd. Leer hoe je moet reageren wanneer sporters elkaars grenzen overschrijden. Ontdek dat gedrag dat voor jou normaal lijkt, voor een kind of ouder grensoverschrijdend kan zijn. Carmen biedt praktische tips om hiermee om te gaan en grensoverschrijdend gedrag te voorkomen.

    Carmen Barranco is pedagogisch adviseur bij Rotterdam Sportsupport.

  • Marco van de Geer neemt je in deze workshop mee in het Positie-Relatie-Inhoud-model. In de sport biedt het dit model een waardevol inzicht in teamdynamiek en coachingcommunicatie. Het identificeert de positie van trainers en spelers, de onderlinge relaties binnen het team en de inhoud van de boodschappen die worden gecommuniceerd. Door deze elementen te begrijpen, kun je als trainer effectiever leiderschap tonen, teamrelaties verbeteren en de communicatie optimaliseren om de prestaties te bevorderen.

    Marco van de Geer is pedagogisch adviseur bij Rotterdam Sportsupport.

  • In je vrije tijd trainer zijn, wat een mooi gebaar. Je zou het maar doen! Helaas loopt het niet altijd zoals je zou willen. Wat doe jij als je sporters niet luisteren, je opdracht niet lijken te begrijpen of uitdagend gedrag vertonen? Weet je hoe om te gaan met kinderen en jongeren waarbij mogelijk sprake kan zijn van autisme, ADHD of een licht verstandelijke beperking? In deze workshop gaan we in op deze vragen en geven we je handvatten mee om vanaf de eerstvolgende training of wedstrijd al toe te kunnen passen.

    Bianca Hamstra is pedagogisch adviseur bij Rotterdam Sportsupport, Marjolijn de Boer is sportconsulent bij SportMEE.

  • “Faka trainer, bent u echt zo kaka?”, “Deze training is echt lauw”. Deze uitspraken zullen voor veel trainers herkenbaar zijn. Maar hoe ga je met deze taal en cultuur om? Als trainer kun je een hoop winst behalen als je weet hoe je omgaat met jongeren van diverse achtergronden. Kevin Kanu spreekt de taal van de straat als geen ander en praat je graag bij over dit thema.

    Kevin Kanu is de oprichter van Kanu Experience, een bedrijf dat zich richt op de ontwikkeling en groei van kinderen en jongeren op diverse gebieden, en trainer O12 bij Sparta Rotterdam.

  • Ouders willen het beste voor hun kind. Door als sportvereniging verbinding met ouders te maken en rolduidelijkheid te bieden, kunnen ouders een belangrijke bijdrage leveren aan sportplezier en het behalen van sportieve doelen. In deze workshop ga je op een actieve manier na, hoe je ouders leert hun kind te beschermen, te steunen en los te laten. Je deelt met andere trainers dilemma’s over sportouders, maar gaat vooral aan de slag hoe je ouders op een positieve manier betrekt en begrenst. Je maakt hierbij ouders bewust welk (pedagogisch) gedrag helpt in de auto en langs de lijn en wat niet. Je krijgt wetenschappelijke theorie, maar gaat vooral aan de slag met praktische trainingsvormen die je met ouders en kinderen samen kunt doen op het veld.

    Marc van Wingerden is docent lichamelijke opvoeding en verbonden aan Flow Mentale Training.

  • Als sportcoach kun je de maximale ontwikkeling van kinderen positief stimuleren door hun mentale weerbaarheid te trainen. Tijdens deze workshop ervaar je hoe je competenties als zelfvertrouwen en focus traint als onderdeel van jouw programma. Je gaat aan de slag met fysieke trainingsvormen voor presteren onder druk. De gebruikte werkvormen zijn wetenschappelijk onderbouwd vanuit de sportpsychologie en de pedagogiek, maar vooral praktisch toepasbaar op het veld, de baan en de mat.

    Danielle van der Klein-Driessen is sportpsycholoog en orthopedagoog bij Flow Mentale Training

  • Door technologische ontwikkelingen groeien kinderen op in een andere beweegcultuur, waarin buitenspelen geen hoofdrol meer speelt. Kinderen sporten minder en zitten vaker. Ze bewegen niet alleen te weinig, maar ook te eenzijdig. Dit is een maatschappelijk probleem dat gevolgen heeft voor belangrijke zaken zoals gezondheid, fitheid, creativiteit, maar ook voor prestaties in de sport.
    Het Athletic Skills Model introduceerde hiervoor de Schijf van 10! die bestaat uit tien grondvormen van bewegen. De wetenschappelijke en praktische onderbouwing geeft inzicht in ons beweeggedrag en biedt een structuur voor beweegprogramma’s.

    Jorick Hendriksen is Sport- en Beweeginnovator bij Athletic Skills Model, een talentontwikkelingsmodel voor de topsport.

  • Hoe geef je zowel het kind dat moeite heeft met de sport de nodige aandacht tijdens de training, maar ook de meest getalenteerde sporters en alles daartussen? In deze praktische workshop leer je hoe je alle spelers kan ondersteunen en uitdagen, ongeacht hun vaardigheidsniveau. Dit bevordert een inclusieve en ondersteunende sportomgeving voor iedereen in het team. In deze workshop leert Mohamed Benziane je hoe je als trainer op een simpele manier kan differentiëren.

    Mohamed Benziane is docent Bewegingsonderwijs en mede-eigenaar van Playfit, een bewegingsprogramma voor kleuters en peuters.

  • Deze workshop gegeven door Patrick Woerst biedt deelnemers inzicht in de kracht van een strategische kijk op sport. Door te leren hoe ze vanuit een ‘vogelperspectief’ kunnen analyseren, kunnen coaches en spelers cruciale details waarnemen die anders mogelijk over het hoofd worden gezien. Deze aanpak verbetert niet alleen het begrip van het spel, maar ook de besluitvorming en prestaties op het veld.

    Patrick Woerst is oprichter van Vantage, een bedrijf dat topsporters begeleidt.

  • Atletiektraining is fundamenteel voor elke sport omdat het de basis legt voor fysieke vaardigheden zoals snelheid, kracht, uithoudingsvermogen en behendigheid. Deze elementen vormen de kern van vrijwel elke sportieve activiteit, waardoor atletiektraining een belangrijke aanvulling is op het ontwikkelen van prestatievermogen, het verminderen van blessurerisico’s en het bevorderen van algemene fysieke fitheid, ongeacht de gekozen sportdiscipline. Als je hier meer over wilt weten, doe dan mee met de workshop gegeven door Mark de Rond.

    Mark de Rond is trainer en coördinator bij Atletiek Trainingscentrum Rotterdam.

Licentiepunten

Door de samenwerking met verschillende sportbonden kun je met je deelname aan het congres licentiepunten verkrijgen:

  • KNAU (atletiek): 2 licentiepunten (niveau 3)
  • KNGU (turnen): 2 licentiepunten
  • KNVB (voetbal): 2 licentiepunten
  • KNZB (zwemmen): 1 licentiepunt
  • NBB (basketbal): 4 licentiepunten
  • NEVOBO (volleybal): 3 licentiepunten
  • NRB (rugby): 3 licentiepunten
  • NTB (tafeltennis): verlenging van de licentie
  • BNL (badminton): verlenging SO 2 t/m 4

Aanmelden

Wil je er lastminute bij zijn? Dat kan, maar aanmeldingen kunnen niet meer verwerkt worden.