Elke sportvereniging met een eigen accommodatie produceert afval. Verenigingen kunnen verplicht zijn of besluiten om hun afval te scheiden. Om het restafval op te laten halen betaal je bedrijfsreinigingsrecht aan de gemeente. Je kunt ook een contract afsluiten met een erkende afvalinzamelaar. 

Afval scheiden 

Verenigingen kunnen, net als bedrijven, verplicht zijn om hun afval te scheiden. Denk bijvoorbeeld aan het scheiden van papier, plastic, GFT, glas en elektrische apparaten van het restafval. Meer informatie over de verplichting om afval te scheiden vind je hier

Frituurvet kan voor de vereniging geld opleveren in plaats van dat het geld kost. Dit type afval is van waarde omdat het inzetbaar als grondstof voor biodiesel. Hier lees je hoe je een inzamelpunt voor frituurvet kan worden

Bedrijfsreinigingsrecht 

Het restafval van een vereniging wordt bedrijfsafval genoemd. Voor het ophalen en verwerken van dit afval betaalt de vereniging jaarlijks bedrijfsreinigingsrecht aan de gemeente. Om de hoogte van de aanslag te bepalen kijkt de gemeente niet naar de hoeveelheid afval, maar naar de branche en grootte van het bedrijf of de vereniging. Sportverenigingen vallen voor het bedrijfsreinigingsrecht onder categorie C. Voor de grootte van de sportvereniging kijkt de gemeente naar de oppervlakte van het gebouw/de gebouwen in m2. Afhankelijk van deze oppervlakte betalen verenigingen tussen de € 435,20 en € 1.305,60 (tarief 2019) per jaar. 

Erkende afvalinzamelaar 

Verenigingen die een contract afsluiten met een erkende afvalinzamelaar hoeven geen bedrijfsreinigingsrecht te betalen. Afvalinzamelaars bepalen hun tarieven onder andere aan de hand van de hoeveelheid afval en de frequentie van het ophalen. Elke vereniging kan dus voor zichzelf de afweging maken of zij hun afval liever op laten halen door de gemeente (en dus bedrijfsreinigingsrecht betalen) of dat zij een contract afsluiten met een erkend afvalinzamelaar. 

Contact

Heb je vragen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Wil je jouw accommodatie beter benutten? Heb je vragen over toegankelijkheid of duurzaamheid? Of wil je verbouwen, uitbreiden of verhuizen?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Fondsen en subsidies
  • Duurzaamheid
  • Wet- en regelgeving
  • Vergunningen
  • Toegankelijkheid
  • Extern reclamebeleid

Wij staan voor je klaar!

Bonny Klaassen

projectcoördinator Beweegcoach
Bonny Klaassen