Verenigingen die minder verbruiken dan 50.000 kWh elektriciteit of 25000 m3 aardgas zijn verplicht de uitgevoerde energiebesparende maatregelen te rapporteren. Dit is de zogenoemde informatieplicht. Sportverenigingen met een jaarlijks verbruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas zijn verplicht om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder uit te voeren (energiebesparingsplicht). In dit artikel lees je meer over deze verplichtingen.

In veel gevallen zullen sportverenigingen alleen een informatieplicht hebben, aangezien veel sportverenigingen minder dan 50.000 kWh en 25.000 m3 verbruik verbruiken. De Rijksoverheid heeft een hele eenvoudige website in het leven geroepen waarbij jouw vereniging aan de hand van een aantal stappen kan zien welke verplichtingen je hebt. De rapportage die benodigd is voor de informatieplicht energiebesparing staat beschreven op de website van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

Informatieplicht

De informatieplicht energiebesparing houdt in dat sportverenigingen eens in de vier jaar in het eLoket van de RVO moet rapporteren welke energiebesparende maatregelen de vereniging heeft uitgevoerd. De recente uiterste indieningsdatum was 1 december 2023. Heeft jouw vereniging nog geen rapportage ingediend? Zet dit dan zo spoedig mogelijk in gang.

Als uitgangspunt moet de vereniging de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML) gebruiken. Op deze lijst staan energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Per erkende maatregel moet aangegeven worden of:

•            die wel of niet is uitgevoerd;

•            of er een alternatieve maatregel is uitgevoerd.


De informatieplicht is heel simpel zelf in te vullen en hoeft dus maar één keer per vier jaar. Let op! Er zijn officieel geen bedrijven met keurmerken die deze informatieplicht voor jouw vereniging mogen invullen, ook als bedrijven zeggen dat zij hiertoe gerechtigd zijn. Alleen verenigingen zelf of een intermediair mogen dit doen en deze laatste heeft een schriftelijke toestemming nodig van de vereniging om dit te doen.

Energiebesparingsplicht

De energiebesparingsplicht houdt in dat sportverenigingen alle energiebesparende maatregelen moeten nemen die ze binnen vijf jaar kunnen terugverdienen. Vanaf 2023 gaat de energiebesparingsplicht ook over maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder die geen energie besparen, maar wel CO2-uitstoot verminderen. Welke acties je precies moet (laten) uitvoeren controleer je met de erkende maatregelenlijsten voor energiebesparing (EML). 

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

Erwin Nuytinck

verenigingsconsulent Accommodatie
Erwin Nuytinck

Meer weten?

Wil je jouw accommodatie beter benutten? Heb je vragen over toegankelijkheid of duurzaamheid? Of wil je verbouwen, uitbreiden of verhuizen?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Fondsen en subsidies
  • Duurzaamheid
  • Wet- en regelgeving
  • Vergunningen
  • Toegankelijkheid
  • Extern reclamebeleid

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke