Met ingang van 1 juli 2021 wordt het statiegeldsysteem in Nederland uitgebreid. Dit heeft ook gevolgen voor sportverenigingen. Zo wordt er statiegeld op kleine plastic flesjes, zogenoemde petflesjes, ingevoerd die in veel sportkantines worden verkocht. In dit artikel zetten we de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij op basis van de informatie die tot nu toe bekend is.

Artikel is in ontwikkeling, wordt aangevuld. Versiedatum 1 juli 2022

Wat is er veranderd per 1 juli?

Per 1 juli 2021 is statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Op deze frisdrank- en waterflessen van onder de 1 liter zit 15 cent statiegeld. De etiketten van deze kleine flesjes zijn voorzien van een nieuwe EAN-codes en een statiegeldlogo. Het is een open inleversysteem. Leden kunnen de kleine plastic flessen inleveren bij alle innamepunten, ongeacht waar de flessen zijn gekocht. Ook komen er méér verplichte en vrijwillige inzamelpunten. Het is voor sportverenigingen mogelijk zelf ‘vrijwillig innamepunt’ te worden. Dit houdt in dat sportverenigingen het statiegeld voor eigen doeleinden kunnen gebruiken.

Zijn sportverengingen verplicht om kleine plastic flessen in te zamelen?

Zoals hierboven genoemd komen er veel meer innamepunten. Grote supermarkten, bemande tankstations langs de snelweg, bemande treinstations en grote cateraars zijn verplicht om statiegeldflessen in te nemen. Sportverenigingen zijn niet verplicht om statiegeldflessen in te nemen, maar kunnen zich dus wel aanmelden als vrijwillig innamepunt. Dit is een vereiste om de flessen in te leveren bij de leverancier en zo dus een statiegeldvergoeding te ontvangen.

Wat moet ik doen om een vrijwillig innamepunt te worden?

Het is mogelijk voor alle verkooppunten die vrijwillig gaan inzamelen om zich aanmelden op de website van Statiegeld Nederland. Er volgt dan een contract waarin afspraken worden vastgelegd. Vanaf 30 flessen retour per week krijgt een inzamelpunt een eigen klantnummer. Op het moment dat de vereniging zich heeft geregistreerd als vrijwillig innamepunt, ontvangen zij van Statiegeld Nederland speciale labels/stickers met een klantnummer. Door dit label blijft in de hele keten bekend waar de zak met flessen vandaan komt en hoeveel het innamepunt vergoed krijgt. Statiegeld Nederland weet zo ook wie aangesproken kan worden op zakken die bijvoorbeeld niet 100% schoon zijn. Labels worden automatisch aangevuld door Statiegeld Nederland. Vervolgens kunnen verenigingen speciale zakken bestellen bij de grossier/leverancier. In deze zakken kan de vereniging de kleine plastic flessen inzamelen. Deze zakken met bijbehorende sluitende strips zijn gratis (maar met statiegeld) te bestellen bij de grossier. Deze zakken zijn in drie verschillende groottes te bestellen. Eenmaal gevuld zal de afgesloten zak, voorzien van eigen label, door de grossier worden afgevoerd.

Hoe kan ik als sportvereniging de kleine flessen innemen?

Sportverenigingen vanaf 200 leden kunnen via Statiegeld Nederland een gratis inzamelbak bestellen waar zij de flessen in kunnen verzamelen. Ook is het mogelijk om gepersonaliseerde stickers te bestellen met de naam van de vereniging op de bak en/of een donatiedoel. Vanuit Statiegeld Nederland komt er een portal beschikbaar waar de inzamelbak en de communicatiemiddelen besteld kunnen worden.

Van wie ontvangt de sportvereniging de statiegeld vergoeding?

Statiegeld Nederland betaalt de sportverenigingen uit nadat de grossier de gevulde zakken heeft doorgezet naar een telcentrum van Statiegeld Nederland. De uitbetaalde vergoeding wordt verrekend op basis van het aantal ingeleverde flessen bij Statiegeld Nederland.

Wat kan ik als sportvereniging met de opbrengst van het statiegeld?

Sportverenigingen mogen de statiegeldopbrengst naar eigen invulling besteden. Een vrijwillig innamepunt kan bijvoorbeeld € 0,15 retour geven aan de consument, maar is daartoe niet verplicht. Indien je als vereniging een goed doel wilt steunen, kunnen er speciale donatiebakken worden besteld via Statiegeld Nederland. Statiegeld Nederland maakt, op basis van de ontvangen statiegeldflessen, de opbrengst direct over naar het gekozen doel.

Kan een ‘oude fles’ nog verkocht worden na 1 juli 2021?

Ja, kantines mogen hun bestaande voorraad die voor 1 juli 2021 is in ingekocht nog verkopen na 1 juli 2021. In dit geval zit op de ‘oude’ flessen geen statiegeldvergoeding.

Kan ik zowel ‘oude’ als ‘nieuwe’ statiegeldflessen tegelijk inleveren in een zak?

Ja, dat is mogelijk. Echter ontvangt de sportvereniging dan alleen statiegeld op ‘nieuwe’ flessen met statiegeldlogo.

Is een vereniging verplicht om 15 cent statiegeld bovenop de verkoopprijs te doen, betiteld met statiegeld?

Niet verplicht. Maar de sportvereniging betaalt wel statiegeld aan de grossier, dus als zij dit niet doen gaat het van de eigen marge af. Er zit geen BTW op statiegeld, dus dat moet een aparte regel zijn in het kassasysteem.

Meer weten?

Wil je jouw accommodatie beter benutten? Heb je vragen over toegankelijkheid of duurzaamheid? Of wil je verbouwen, uitbreiden of verhuizen?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Fondsen en subsidies
  • Duurzaamheid
  • Wet- en regelgeving
  • Vergunningen
  • Toegankelijkheid
  • Extern reclamebeleid

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan