Je kunt niet meer om de populariteit van podcasts heen. Bijna de helft (49%) van de Nederlanders boven de 16 jaar luistert tegenwoordig wel eens naar een podcast. Dat komt neer op ongeveer 6,9 miljoen luisteraars. Welke kansen biedt dit audio-communicatiemiddel voor jouw vereniging?

Doel- en doelgroepen

Met een podcast kun je verschillende groepen bereiken en allerlei doelen nastreven. Zo kun je bijvoorbeeld de betrokkenheid van je eigen leden vergroten of sponsoren betrekken bij jouw vereniging. Het werven van nieuwe leden via een podcast is niet aan te raden. Het luisteren van een podcast vraagt al een hoge betrokkenheid. Wanneer deze betrokkenheid er nog helemaal niet is, is een podcast niet effectief.

Format

Afhankelijk van het doel kun je het format bepalen. Een format zijn enkele herkenbare elementen die iedere keer hetzelfde of vergelijkbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan: titel, openingstune + inleidende tekst, intro, middenstuk, afsluiting + outro.

Ideeën voor podcastseries

  • Duik met verschillende gasten/(oud-)leden in de clubhistorie.
  • Bespreek ter ere van het jubileum de hoogtepunten in het x-jarig bestaan.
  • Vraag elke aflevering een vrijwilliger naar diens drijfveren.
  • Bespreek een grote verandering (nieuw clubgebouw) met verschillende betrokkenen.
  • Leg prikkelende inhoudelijke stellingen voor.
  • Laat de ene gast een vraag stellen aan een andere gast in de volgende aflevering.
  • Laat sponsoren elkaar inspireren binnen de businessclub.
  • Leer het eerste team beter kennen door hen te vragen naar opleiding, werk en andere wetenswaardigheden.
  • Laat leden aan het woord met vernieuwende ideeën.

Wat heb je nodig?

Goede opnameapparatuur is heel belangrijk. Voorbeelden hiervan zijn een heldere microfoon, opnameprogramma, mengpaneel en aanvullende videocamera. Vooral kraakheldere audio is cruciaal. Deze podcastset van Rode wordt veel gebruikt door professionals. De geschatte kosten hiervoor bedragen ongeveer 1500 euro.
     Je kunt als sportvereniging uiteraard ook een goedkoper alternatief aanschaffen of bij leden/vrijwilligers informeren naar beschikbare apparatuur. Verder zijn er verschillende (gratis) apps waarmee je een podcast kunt opnemen en bewerken. De kwaliteit van deze apps is wel verschillend.

Voorbeeld van opnameapparatuur: een microfoon, koptelefoon en een mengpaneel.

Hoe ga je aan de slag?

Is je podcast opgenomen, bewerkt en afgerond? Dan kun je gaan publiceren! Streamingsdiensten als SoundCloud, Spotify, iTunes of Pocket Casts zijn populair onder luisteraars. Het publiceren van je podcast kun je doen door je podcast eerst te uploaden op een centraal hosting platform, die de podcast vervolgens doorplaatst naar diverse streamingsdiensten. Let op! Aan het kosten op dit soort platforms zitten vaak maandelijkse kosten verbonden, variërend van 10 euro tot 200 euro per maand. Wil je liever geen kosten maken? Bij SoundCloud kun je een gratis account aanmaken met beperkte uploadmogelijkheden (ongeveer één uur audio per maand). Vervolgens kun je de link van je podcast doorplaatsen op de website, socials en/of digitale nieuwsbrief.
     Heb je ervoor gekozen om je podcast te filmen, dan is YouTube natuurlijk een ideaal medium. Mensen kijken het allereerste naar de titel dus zorg voor een korte en pakkende titel. Ook bij YouTube zijn er geen kosten verbonden aan het uploaden van een podcast. Zie onderstaande video:

Aan de slag!

Heeft jouw vereniging al een leuke podcast die ons wil laten horen? Of heb jij leuke ideeën voor een podcastserie die we hierboven toe kunnen voegen? Of heeft jouw club een vraag over hoe aan de slag te gaan? Laat het ons weten door te mailen naar Lennert van Driel via l.vandriel@rotterdamsportsupport.nl of te bellen naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Lennert van Driel

Communicatieadviseur
Lennert van Driel

Meer weten?

Wil je aan de slag met de organisatiestructuur van jouw club? Heb je vragen over het opstellen van een nieuw beleidsplan. Of wil je aan de slag met bestuurlijke vernieuwing?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Bestuursontwikkeling
  • Beleidsplan
  • Communicatie
  • Begeleiding trainers en coaches
  • Diversiteit en inclusie

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan