BTW-sportvrijstelling

Een nieuw jaar betekent voor sportverenigingen niet alleen nieuwe kansen, maar vaak ook nieuwe regelgeving. De verruiming van de BTW-sportvrijstelling is één van de veranderingen die per 1 januari 2019 is ingegaan. In deze podcast legt Liana Landman van Rotterdam Sportsupport precies uit wat de consequenties zijn voor sportverenigingen.

Hoe creëer je ouderbetrokkenheid?

Iedere vereniging wil graag dat ouders betrokken zijn. Zowel bij hun eigen kind als bij de vereniging. Deze betrokkenheid levert het kind én de club een hoop voordelen op. Maar hoe realiseer je ouderbetrokkenheid? En welke sleutelfiguren kunnen daar binnen de club mee aan de slag? Dat hoor je in deze podcast met Romy van der Heide.

Vier inzichten voor trainers

Op basis van verschillende onderzoeken ontwikkelde NOC*NSF vier inzichten voor trainers: structureren, stimuleren, individueel aandacht geven en regie overdragen. In een nieuwe podcast vertelt Stephan Vos van Rotterdam Sportsupport – in het dagelijks leven jeugdtrainer bij ADO Den Haag – hoe je de vier inzichten als trainer direct kunt toepassen.

Zo bind je vrijwilligers

Vrijwilligers zijn voor een sportvereniging van onschatbare waarde. Zij bepalen mede het succes van de club en zorgen dat de vereniging draait: ze staan achter de bar, voeren bestuurs- en commissietaken uit of trainen en begeleiden de sporters. Voor veel verenigingen is het vinden én binden van (geschikte) vrijwilligers een grote uitdaging. In deze podcast geeft Ron Stieding tips en inspiratie om met dit thema aan de slag te gaan.

Coronamaatregelen & sportverenigingen

De coronamaatregelen hebben grote impact op sportverenigingen. Wat kun je als club in deze fase doen? In deze podcast met René Biemans (expertadviseur coronazaken) en Floor Vierboom (expertadviseur communicatie) alles over de uitdagingen voor jouw vereniging. Deze podcast is opgenomen in de ochtend van maandag 1 april.

De kracht van Esports voor jouw verengiging

De situatie rondom het coronavirus biedt ook mogelijkheden voor het ontplooien van nieuwe initiatieven, zoals Esports. Het is voor verenigingen een kans om jongeren te bereiken, een positief imago op te bouwen en mensen van buiten de club aan te trekken. In deze podcast Jan Smeets, vicepresident van Erasmus Esports, over de kracht van deze tak van sport (voor het verenigingsleven). Deze podcast is al in een eerder stadium opgenomen.

Financiële kansen in tijden van coronacrisis

De inkomsten blijven flink achter terwijl veel uitgaven gewoon doorlopen. Hoe houd je als vereniging financieel het hoofd dan boven water in de periode van het coronavirus? In deze podcast Paul Baans, verenigingsconsulent financiën bij Rotterdam Sportsupport, over de financiële kansen voor verenigingen. Van lokale en landelijke regelingen tot digitale sponsoravonden en clubactiviteiten.

Start to talk: grensoverschrijdend gedrag in de sport

Seksueel misbruik, mentale of fysieke mishandeling. Het komt niet alleen voor in de turnsport en topsport, al lijkt het daar misschien wel op door de documentaire ‘Athlete A’ op Netflix en de verhalen die de afgelopen periode in de media verschenen. Romy van der Heide (pedagogisch adviseur) en Maaike Tieman (clubkadercoach turnen) gaan daarom in deze podcast in gesprek over grensoverschrijdend gedrag in de sport.

Start2Talk: Introductie

Dit is de eerste aflevering van een nieuwe podcastserie Start2Talk. De feiten liegen er niet om: uit onderzoek blijkt dat ruim 20% van de jeugdsporters in Nederland te maken heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag, waarvan één op de acht sporters slachtoffer is van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan dus bij elke sportvereniging voorkomen. Voor slachtoffers is het vaak moeilijk om dit bespreekbaar te maken. Daarom slaan de steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht de handen ineen om het onderwerp bespreekbaar te maken in deze podcastserie. In de eerste aflevering trappen we af met Romy van der Heide, oud-pedagogisch adviseur bij Rotterdam Sportsupport, en Koen van Es, adviseur bij SportUtrecht.