Als verenigingsbestuur kun je niet alle taken en verantwoordelijkheden binnen je club op je nemen.  Het bestuur is er vooral om te besturen. Veel taken en verantwoordelijkheden worden dan ook vaak belegd bij diverse commissies: een sponsorcommissie of vrijwilligerscommissie bijvoorbeeld. Maar hoe zorg je er als bestuur voor dat een commissie de taken en verantwoordelijkheden uitvoert? En wie stuurt dit aan?

  • Maak voor de club een organigram van de organisatie, het bestuur en de commissies of onderdelen die je binnen je club hebt georganiseerd. Welke bestuurder is portefeuillehouder van welke onderdelen of commissies? Is het organigram evenredig verdeeld? Wat is er nog niet belegd bij een bestuurder en welke commissie of onderdeel mis je nog in de organisatie?

    Bespreek dit organigram in het bestuur en bepaal waar de organisatie nog onderdelen of commissies mist.

  • Wat is de taak van een commissie? En wat is het kader van de verantwoordelijkheden? Maak een overzichtsdocument van alle commissies die er zijn of die je nog wilt opstarten met een korte omschrijving waar deze volgens de bestuursleden in de basis verantwoordelijk voor zijn. Is de PR-commissie verantwoordelijk voor alle geschreven teksten binnen de club of zijn zij de personen die ervoor zorgen dat teksten op de platforms (website, sociales) komen? Is de kledingcommissie alleen verantwoordelijk voor bestellingen en beleid of ook voor uitgifte van nieuwe tenues aan de teams?

    Bespreek binnen je bestuur hoe jullie de taken en verantwoordelijkheden van de commissies voor je zien. 

  • Heeft elke commissie een kartrekker en voldoende commissieleden? Weet iedereen wat de rol is in de commissie?

    Bespreek met je bestuur hoe de personele bezetting van de commissies is. Start eventueel een wervingscampagne op voor openstaande posities.

  • Organiseer (bijvoorbeeld in het voorjaar) een commissieavond voor alle vrijwilligers. Geef hier als bestuur aan dat je de manier van werken met commissies wil toelichten en dat je voor het komende seizoen naar een jaarplan en budget per commissie wil toewerken. Maak er een leuke avond van met waardering voor het werk dat de commissies jou als bestuurder uit handen neemt. Een filmpje uit de Back2Basics collectie is altijd goed om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Vergeet vooral niet om elke commissie en de leden even voor te stellen aan de hele groep!

    Licht toe hoe je de commissies hebt gepositioneerd in het organigram, wie hun portefeuillehouder is en wat je in grote lijnen van een commissie verwacht. Hoe ziet de commissie dit zelf? Je kunt er ook voor kiezen om de diverse commissies op deze avond een aantal taken en verantwoordelijkheden te laten opstellen waarvan zij denken dat zij ervoor verantwoordelijk zijn. Vergelijk deze met wat het bestuur voor ogen heeft, waar zitten de overeenkomsten en verschillen? En welke afspraken maak je met elkaar hierover?

  • Vraag elke commissie om binnen twee maanden een eigen jaarplan en budget op te stellen. Wat hebben zij voor de uitvoering hiervan nodig van het bestuur en van de andere commissies. Stuur ook op samenwerking en afstemming van de plannen. Als de kledingcommissie op zoek gaat naar een nieuwe kledingleverancier heeft dit gevolgen voor de werkzaamheden van de financiële commissie, sponsorcommissie en wellicht de PR commissie. Verzamel de plannen en budgetten en bepaal of het haalbaar is om het uit te voeren. Je kunt er ook voor kiezen nog een avond te organiseren om de plannen aan de hele groep te presenteren en ook als bestuur een gezamenlijke klap op de plannen te geven.

  • Gedurende het seizoen is het van belang regelmatig een update op te vragen bij de commissies van de stand van zaken. De commissies hebben immers een mandaat gekregen van het bestuur om hun plan uit te gaan voeren en hebben zelf de regie daarop. Vanzelfsprekend houdt de portefeuillehouder contact met de commissie of het lukt en stimuleert of effent de wegen waar nodig is. De portefeuillehouder vanuit het bestuur kan periodiek een overleg inplannen met de commissie of je kunt in de bestuursvergadering een carrousel van commissies langs laten komen voor een update.

    Het principe van Plan – Do – Check – Act (PCDA, zie downloads) is een mooi systeem om deze commissiewerkwijze op te volgen. Dit is een methode waarmee je stap voor stap je werk, prestaties en organisatie beter kunt maken om zo continu te verbeteren.

  • Als bestuur is het vooral je taak om de commissies te stimuleren en te enthousiasmeren. Zij nemen immers je werk uit handen. Ook als een commissie soms een keuze maakt die je als bestuur graag anders had gezien, is het belangrijk om te weten waarom zij kiezen voor die optie. Als zij door het bestuur elke keer begrenst worden op dat wat zij doen, zullen ze snel de handdoek in de ring gooien en kun je het als bestuur alsnog zelf doen. Blijf dus in gesprek om de commissie te voeden met de visie van de club en luister naar hun oplossingen en accepteer dat die, binnen bepaalde mate, anders kunnen zijn dan de oplossingen van het bestuur. Autonomie en inzetten op het vergroten van het zelfoplossendvermogen zijn succesfactoren hierin.

    Je zult in de loop van het seizoen zien dat je bestuurstaken overzichtelijker worden doordat de commissies beter weten wat er van hen verwacht wordt. Je gaat dan echt (be)sturen!

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Bianca Post via b.post@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt

Wil jouw vereniging aan de slag met vernieuwende bestuurs- en organisatievormen? Bekijk hieronder de pitches van diverse experts om de verenigingen te helpen effectiever te organiseren/besturen. Van agile (flexibel) werken en dialoogmethodes tot het vergroten van betrokkenheid en teamcoaching. Interesse? Laat het ons dan weten!

1. Erna Truijens | Rotterdams netwerk voor vrouwen in de sport

Voor een vereniging is het belangrijk dat het bestuur een afspiegeling is van de leden. Een divers bestuur geeft meer creativiteit en een andere dynamiek. In de pitch vertelt Erna over dit onderwerp. Erna is bestuurslid van HC Rotterdam, initiatiefnemer van het Rotterdams netwerk voor vrouwen in de sport en voorzitter van het landelijk netwerk voor vrouwen in de sport.

Wil jij als vereniging ook aan de slag met een divers bestuur? Neem dan contact op met Rotterdam Sportsupport via 010 24 29 315. Wij koppelen je graag aan Erna!

2. Michel van Ginkel | Besturen met Impact

In deze pitch vertelt Michel van Ginkel over de opleiding ‘Besturen met Impact’. Michel is zelf bestuurdersontwikkelaar van de KNVB en o.a. verantwoordelijk voor deze opleiding.

Wil jij je als bestuurder verder ontwikkelen met deze opleiding? Neem dan contact op met Rotterdam Sportsupport via 010 24 29 315. Wij koppelen je graag aan Michel!

3. René van den Burg | Verbindelaar

In deze pitch vertelt René over het verbinden van mensen en zijn rol daarin. René werkt als, zoals hij dat zelf noemt, verbindelaar. Dit houdt in dat hij verenigingen ondersteunt in de manier waarop ze verbindingen tot stand brengen, zowel binnen als buiten hun vereniging.

Wil jij ook een echte verbindelaar worden? Neem dan contact op met Rotterdam Sportsupport via 010 24 29 315. Wij koppelen je graag aan René!

4. Hans van Egdom I Reflecteren op jezelf

In deze pitch vertelt Hans hoe hij sportbestuurders kan helpen te reflecteren op zichzelf als bestuurder, maar ook als mens. Om het proces van reflecteren in goede banen te kunnen leiden, gaat Hans altijd eerst in gesprek met de bestuurder en probeert in dat gesprek een teamopstelling te maken waarin onderscheidt wordt gemaakt tussen verdedigers, middenvelders en aanvallers (afmakers).

Wil je het gesprek aangaan met Hans? Neem dan contact op met Rotterdam Sportsupport via 010 24 29 315. Wij koppelen je graag aan Hans!

5. Clement & Rolf I Waarde van de hedendaagse sportvereniging

In deze pitch vertelt Clement over de waarde van de hedendaagse sportvereniging die honderden mensen bij elkaar brengt en mensen plezier geeft. Om dit ook in de toekomst te kunnen blijven doen als vereniging is het belangrijk dat iedereen een stukje bijdraagt aan de vereniging. Clement heeft zich hierin verdiept en vertelt hoe je dit kunt bereiken. Bijvoorbeeld door agile (flexibel) werken.

Ben jij geïnteresseerd hoe je meer leden zou kunnen werven volgens de werkwijze van Clement? Neem dan contact op met Rotterdam Sportsupport via 010 24 29 315. Wij koppelen je graag aan Clement en Rolf!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf

In dit traject gaan we samen ontdekken wat de cultuur van de vereniging is, welke structuur hier bij past en hoe we dit vertalen naar een strategie. Waar wil je over 5 jaar staan met je club en wat is er voor nodig om daar te komen? Het traject richt zich op bestuurders en is bedoeld om richting te geven aan de koers van de vereniging voor zowel de bestaande als de nieuwe bestuurders. Het is niet de bedoeling dat het beleidsplan een dik boekwerk voor in de kast wordt. ‘Less is more’! Iedere vereniging is uniek en ook bij het maken van een beleidsplan staat dit centraal. 

Een adviseur van Rotterdam Sportsupport kan jouw vereniging begeleiden bij het opstellen en implementeren van een beleidsplan. 

Onderdelen van het beleidsplan: 

  • SWOT- analyse 
  • Startfoto  
  • Droombijeenkomst 
  • Identiteit en cultuur bepalen 
  • Concrete en haalbare doelen stellen 
  • Strategie bepalen 

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven