Chong Hong mag zich het komende jaar Sportplusvereniging noemen. Van acht andere clubs werd het predicaat met twee of vier jaar verlengd. De verenigingen zijn hier onlangs persoonlijk over geïnformeerd en krijgen later dit jaar het predicaat officieel overhandigd.

Chong Hong combineert topsport met maatschappelijk ondernemerschap. De taekwondovereniging speelt een positieve rol in het leven van de leden. De vereniging, de school en de ouders/verzorgers vormen van nature een waardevolle driehoek rond de jeugdleden. Zo wordt de ontwikkeling van kinderen vanuit meerdere kanten positief beïnvloed. Ook is de vereniging zeer zichtbaar in de wijk. Voor de ouders worden bijvoorbeeld themabijeenkomsten georganiseerd die veel breder gaan dan het sporten alleen.
Tijdens deze bijeenkomsten worden maatschappelijke thema’s besproken. Ook geeft de club huiswerkbegeleiding voor de jeugd en taallessen voor nieuwkomers. Ouders van leden en andere wijkbewoners worden in beweging gebracht door laagdrempelig hardlopen en bootcamp. Daarnaast is er een speciale sportactiviteit voor de vrouwen die op Beweegcoach (Powervrouw) staat. Vanuit eigen idealen willen de trainers met hun sport een bijdrage leveren aan de jeugd in Rotterdam-Zuid. De trainers binden de jeugd aan hun vereniging en geven hen waarden, vaardigheden en een ontwikkelperspectief mee.

“Sportplusverenigingen zijn belangrijk voor Rotterdam. Ze hebben slagkracht als het gaat om het maatschappelijk ondernemen. Daaruit komen mooie initiatieven die heel waardevol zijn voor Rotterdam en bijdragen aan de toekomstbestendigheid van de sportverenigingen.”

Carola Nagy (projectleider Sportplus)

Het Sportpluspredicaat is een erkenning voor het maatschappelijk ondernemerschap van de club. Omdat maatschappelijk ondernemerschap niet los kan gaan van een veilig sportklimaat en een vitale verenigingsbasis, worden deze elementen ook meegenomen in de beoordeling. Chong Hong ontving de erkenning dit jaar als nieuwe Sportplusvereniging. Van acht andere verenigingen werd hun aflopende ‘Sportplusstatus’ verlengd; Golfclub Kralingen ( twee jaar), Portland Poema’s (twee jaar), A.R.S.R. Skadi (vier jaar), Feyenoord Handbal (vier jaar), HC Delfshaven (vier jaar), HC Feijenoord (vier jaar), rksv Spartaan’20 (vier jaar) en Volley Zuid (vier jaar). In totaal zijn er nu 28 Sportplusverenigingen in Rotterdam. 

Sportplus 

Rotterdam Sportsupport ondersteunt Sportplusverenigingen bij hun maatschappelijk ondernemerschap en interne organisatie.  “Sportplusverenigingen zijn belangrijk voor Rotterdam,” zegt Carola Nagy, projectmanager Toekomstbestendige Sportverenigingen en Sportplus van Rotterdam Sportsupport: “Ze hebben slagkracht als het gaat om het maatschappelijk ondernemen. Daaruit komen mooie initiatieven die heel waardevol zijn voor Rotterdam en bijdragen aan de toekomstbestendigheid van de sportverenigingen.”
     Rotterdam Sportsupport ondersteunt bijvoorbeeld een pilot met drie Sportplusverenigingen die zijn begonnen met huiswerkbegeleiding op de club. Nagy: “Samen kijken we hoe huiswerkbegeleiding op de club georganiseerd kan worden en hoe dit impact kan hebben op o.a. het ledenbehoud van pubers voor de clubs. We spelen daarbij in op een veel gehoorde reden om te stoppen met sporten: te weinig tijd door onder meer toenemende druk van huiswerk. Bovendien zijn de jeugdleden die meedoen vaker op de club, wat hen naar verwachting extra bindt. Als een vereniging ervoor kiest om de oudere eigen jeugd ook een rol te geven in het geven van de huiswerkbegeleiding, ontstaat ook daar meer verbondenheid. Vanuit de ervaringen leren we met elkaar. De werkende mechanismen die we gedurende dit soort pilots ontdekken, kunnen op termijn ook bij andere clubs een plek krijgen.”

Chong Hong krijgt binnenkort het Sportpluspredicaat officieel overhandigd van Rotterdam Sportsupport.

Traject  

Rotterdamse sportverenigingen kunnen één keer per jaar opgaan voor het Sportpluspredicaat. Een onafhankelijke commissie, met leden uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, toetst of de vereniging hiervoor in aanmerking komt. Hierbij wordt gekeken naar maatschappelijk ondernemerschap en onder meer vitaliteit, toekomstbestendigheid en of de vereniging een veilig sportklimaat heeft. Klik hier voor meer informatie over Sportplus. 

De 28 Rotterdamse Sportplusverenigingen zijn: Abdel-kwan (taekwondo), Atomium ’61 (handbal), Chong Hong (taekwondo), ckv N.I.O. (korfbal), Golfclub Kralingen (golf), HC Delfshaven (hockey), HC Feijenoord (hockey), rvv L.M.O. (voetbal), LTC Plaswijck’62 (tennis), kv Nikantes (korfbal), OZC (korfbal), PAC Rotterdam (atletiek), Portland Poema’s (honk- en softbal), vv Pernis (voetbal), Rugbyclub Hoek van Holland, Feyenoord Handbal (handbal), Roeivereniging Rijnmond, vv Rozenburg (voetbal), Rotterdam Atletiek, Rotterdam Basketbal, A.R.S.R. Skadi Rotterdam (roeien), rksv Spartaan’20 (voetbal), TTV Alexandria ’66 (tafeltennis), Unity99 (karate), rkc WION (korfbal), R.C.&V.V. V.O.C. (voetbal en cricket), XerxesDZB (voetbal), Volley Zuid (volleybal). 

Carola Nagy

projectmanager Toekomstbestendige sportverenigingen en Sportplus
Carola Nagy

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Daan Baecke

verenigingsconsulent Noord en Kralingen-Crooswijk
Daan Baecke