Door het wegevallen van de coronamaatregelen hoeven sportverenigingen ook niet meer te controleren op het coronatoegangsbewijs. Om verenigingen te ontlasten in dit uitdagende werk, stelde de gemeente Rotterdam van 6 november tot en met 20 februari mobiele scanteams beschikbaar waar clubs een beroep op konden doen. In deze periode werden op drukke sportlocaties in de stad bij 25 buitensportverenigingen 21.249 polsbandjes uitgedeeld.

De controle op het coronatoegangsbewijs was de primaire verantwoordelijkheid van de verenigingen, maar de polsbandjes namen wat druk weg bij de vrijwilligers die de controle uitvoeren. Zo hoefden lubvrijwilligers minder zelfstandige controles uit te voeren en ontstonden er minder discussies. Rotterdam Sportsupport verzorgde de coördinatie en communicatie met de sportverenigingen, Sportbedrijf Rotterdam was verantwoordelijk voor de coördinatie bij binnensportlocaties. De gemeente Rotterdam zorgde voor de planning en organisatie van de scanteams.  

“Op basis van eerdere ervaringen hadden wij ook meer informatie over hoe we het beste de scanteams gerichter konden inzetten. Zo konden we de verenigingen beter ondersteunen en richting de gemeente konden we beter aangeven op welke clubs en sportlocaties we moesten focussen.”

Percy Isenia (Rotterdam Sportsupport)

Hoe werkten de scanteams?

Voor de herkenbaarheid en opslag van de materialen maakte het scanteam gebruik van witte bakfietsen en jassen. Het team scande de QR-codes, controleerde de legitimatie, nam de verplichte gezondheidscheck af en reikte vervolgens polsbandjes uit in combinatie met een stempel. De bandjes waren voorzien van een datum en per dag was er een andere kleur. Met deze polsbandjes konden publiek en sporters vanaf 18 jaar de binnenruimtes op het sportcomplex (toilet, kleedruimtes of bestuurskamer) en het buitenterras betreden. Mensen met een polsbandje hoefden dan niet meer te worden gecontroleerd op het coronatoegangsbewijs. De polsbandjes waren ook geldig voor het betreden van horecagelegenheden in de stad.

Een enthousiaste bezoeker krijgt een polsbandje van het mobiele scanteam. Foto: Gemeente Rotterdam.

“In de eerste fase konden alleen Rotterdamse sportverenigingen, die gelegen waren op drukke sportlocaties in de stad, een beroep doen op de mobiele scanteams,” aldus Percy Isenia van Rotterdam Sportsupport. “Denk hierbij aan drukke locaties als de Oldegaarde, de Hazelaarweg of het Toepad. Later is de mogelijkheid voor sportverenigingen gekomen om de inzet per individuele club in te zetten. Hierbij hanteerden we de criteria dat er minimaal 200 CTB-plichtige personen zich die dag op de sportaccommodatie moesten bewegen. In deze fase hadden de sportverenigingen ook meer vrijheid in het bepalen van de beste locatie voor de mobiele scanteams. En wij hadden op basis van eerdere ervaringen ook meer informatie over hoe we het beste de scanteams gerichter konden inzetten. Zo konden we de verenigingen beter ondersteunen en richting de gemeente konden we beter aangeven op welke clubs en sportlocaties we moesten focussen.”

Format klaar

Door het wegevallen van de coronamaatregelen hoeven sportverenigingen niet meer te controleren op het coronatoegangsbewijs. Na ruim drie maanden werken hoeven de mobiele scanteams (voorlopig) niet meer worden ingezet. Isenia: “Laten we hopen dat corona ook na de zomer wegblijft. Maar mocht het virus terugkomen, dan ligt het format klaar om deze scanteams direct weer succesvol in te zetten bij Rotterdamse sportverenigingen.”   

Vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot de scanteams, kun je rechtstreeks contact opnemen met Percy Isenia via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.

Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste ontwikkelingen rondom het coronanieuws? Lees dan alles in ons coronadossier. Met onder meer:

  • Meest actuele maatregelen voor (Rotterdamse) sportverenigingen.
  • Financiële gevolgen voor sportverenigingen.
  • Alles over organisatie, vrijwilligers en veilig sportklimaat.

Wij staan voor je klaar!

Kitty Kalkman

projectleider Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Kitty Kalkman