Het jaarlijkse vitaliteitsonderzoek van Rotterdam Sportsupport wordt binnenkort verstuurd naar alle Rotterdamse sportverenigingen. Clubs met jeugdleden die het onderzoek invullen komen in aanmerking voor de Bijdrage Jeugdsport. De verzending staat voor dit jaar al gepland in januari in plaats van mei. Ook hebben we op wens van de verenigingen de vragenlijst in gekort en is er een aparte paragraaf opgenomen over het betaald parkeren in Rotterdam.  

Wat is het vitaliteitsonderzoek?

Het vitaliteitsonderzoek is een jaarlijks terugkerend onderzoek dat een algemeen beeld geeft van de vitaliteit van verenigingen in Rotterdam. Dit beeld helpt Rotterdam Sportsupport haar dienstverlening en projecten te versterken, zodat deze nog beter aansluiten bij de behoeftes van de verenigingen en we clubs nog gerichter kunnen ondersteunen. Door de vitaliteitsonderzoeken van de laatste jaren naast elkaar te leggen, ontstaat ook een beeld van de ontwikkeling bij de verenigingen.

Hoe vitaal is jouw vereniging ten opzichte van andere verenigingen?

Op basis van de thema’s accommodatie, financiën, leden, organisatie, vrijwilligers en veilig sportklimaat maken we de vitaliteit van jouw vereniging inzichtelijk. Ook laten zien we hoe de vitaliteit zich ontwikkelt over een bepaalde tijdsperiode en hoe de vereniging zich verhoudt binnen de eigen sporttak. Kortom, belangrijke informatie om bestuurders te helpen bij het uitstippelen van hun koers. Onze gebiedsconsulenten gaan graag in gesprek over de gepersonaliseerde rapportage die wij per club aanleveren en welke ondersteuning wij bij de constateringen in de rapportage kunnen bieden.

Wat is er dit jaar anders?

De verzending van het vitaliteitsonderzoek staat dit jaar gepland voor januari in plaats van mei. Dit heeft meerdere redenen. Allereerst om te zorgen dat het onderzoek niet samenvalt met de afsluiting van het sportseizoen waar de administratieve druk al hoog is voor clubs. Daarnaast geeft het Rotterdam Sportsupport meer ruimte om acties gelijk op te pakken en niet pas na de zomervakantie. Het eerder in het jaar ontvangen van de resultaten sluit ook beter aan op de planvorming in de stad en mogelijkheid tot het geven van input of laten horen van signalen vanuit de sportverenigingen.  
     Om de administratieve last verder te verlagen hebben we ook op wens van de verenigingen de vragenlijst bijna gehalveerd. Het invullen duurt nu ongeveer 30 minuten. Tot slot hebben we nog vragen opgenomen over betaald parkeren in Rotterdam. Deze vragen hebben onder meer betrekking op de financiële gevolgen voor sportverenigingen. In dit dossier blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het betaald parkeren.

Bijdrage Jeugdsport

Ook dit jaar komen verenigingen met een jeugdafdeling weer in aanmerking voor de Bijdrage Jeugdsport. Clubs kunnen10 euro per actief jeugdlid (6-17 jaar) dat lid is van de bond ontvangen, door het onderzoek van Rotterdam Sportsupport in te vullen. De Bijdrage Jeugdsport heeft als doel om de jeugdafdelingen van sportverenigingen te versterken en te verbeteren. Aandacht besteden aan een veilig sportklimaat is een belangrijke voorwaarde voor een sterke jeugdafdeling. Naast het invullen van het vitaliteitsonderzoek moeten verenigingen ook zijn toegelaten tot de regeling gratis VOG om in aanmerking te komen voor de Bijdrage Jeugdsport. Hiervoor moet de club aantonen over preventief beleid/maatregelen te beschikken ten behoeve van een veilig sportklimaat. Let op: toelating tot de regeling is voor vijf jaar geldig. Daarna moet de vereniging opnieuw aantonen over preventieve maatregelen te beschikken. Lees hier meer over de voorwaarden van de Bijdrage Jeugdsport en uitleg over de regeling gratis VOG.

Contact
Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

Bryan Bastiaanse

coördinator monitoring, onderzoek en verantwoording projecten
Bryan Bastiaanse

Meer weten?

  • Vitale, veilige en toekomstbestendige sportverenigingen
  • Rotterdammers blijvend in beweging
  • Impact op mensen én de stad
  • Adviseren en pionieren vanuit het belang en de kracht van sport en verenigen

Zó brengen we Rotterdammers met sport en verenigen blijvend in beweging en maken we impact op mensen én de stad. Lees hier meer over wat wij doen.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf