Met ingang van volgend seizoen verwelkomt Rotterdam Basketbal alle leden van rolstoelbasketbalvereniging Arrows’ 81. Een treffend voorbeeld van inclusie binnen de sport. Wel of geen beperking: iedereen is welkom, iedereen doet mee. Vorige week werd de samenwerkingsovereenkomst officieel ondertekend.

De eerste gesprekken tussen beide clubs werden een jaar geleden gevoerd. Arrows ’81 zocht een nieuwe speellocatie en keek voorzichtig naar plekken buiten de stad om zich te vestigen. Daarnaast had de vereniging moeite om met de toenmalige organisatorische bezetting het rolstoelbasketbal goed te organiseren. Rotterdam Sportsupport koppelde Arrows’ 81 daarom aan Rotterdam Basketbal, dat zich bereid toonde om verkennende gesprekken te voeren met de club uit uit Charlois. Dit bleek de perfecte match, want een jaar en aantal ontmoetingen verder maken alle leden van Arrows’ 81 de overstap naar Rotterdam Basketbal.
     Ron Stieding (Rotterdam Sportsupport) begeleidde het traject. De verenigingsconsulent spreekt van ‘inclusie op hoog niveau’. “De leden van Arrows’ 81 worden volledig onderdeel van Rotterdam Basketbal. Het laat zien dat iedereen kan meedoen, ook als je een lichamelijke beperking hebt. Dat is het mooie van een inclusieve sportvereniging: de leden met een beperking kunnen dezelfde dingen doen als de leden zonder beperking. Denk aan bardiensten draaien, hetzelfde tenue dragen of deelname aan verenigingsactiviteiten. Er is geen onderscheid meer. Iedereen is gelijk.”     

“Dat is het mooie van een inclusieve sportvereniging: de leden met een lichamelijke beperking kunnen dezelfde dingen doen als de leden zonder beperking.”

– Ron Stieding –

Organisatiekracht

Stieding waardeert het meedenkend vermogen en de bereidwillige houding van beide verenigingen, de basis die nodig is voor een succesvolle samenwerking en inclusie binnen de sport. “Bij Rotterdam Basketbal spelen de heren, dames en jeugd op heel hoog niveau. Hoe mooi is het als je dat dan ook nog kunt aanvullen met aanbod voor basketballers met een lichamelijke beperking? De organisatiekracht en de manier waarop ze de weg voor de nieuwe plaveien, is bewonderenswaardig.”
      “Tegelijkertijd is het van Arrows’ 81 weer ontzettend te waarderen dat ze het vertrouwen uit handen durven te geven,” vervolgt Stieding. “Een dappere move, want Arrows’ 81 is natuurlijk altijd hun kluppie geweest. Ze nemen daar nu heel bewust afstand van door helemaal op te gaan in Rotterdam Basketbal.”
     In een samenwerkingsovereenkomst hebben beide partijen de afspraken opgenomen. Zo neemt Arrows ’81 bijvoorbeeld de trainers mee en krijgt een overgebleven bestuurslid een plek in het bestuur van Rotterdam Basketbal. Met Sportbedrijf Rotterdam worden binnen afzienbare tijd de eerste verkennende gesprekken gevoerd om de mogelijkheden te inventariseren om de sporthal rolstoltoegankelijker(er) te maken.

Running blind

De leden van de stichting Running Blind maakten al langer gebruik van het sportcomplex van PAC Rotterdam, maar sinds oktober 2019 is deze loopgroep voor mensen met een visuele beperking volledig onderdeel geworden van de atletiekvereniging. De hardlopers, nordic walkers en wandelaars voelen zich meer dan welkom bij de sportclub aan het Kralingse Bos, zegt Rick Brouwer bijna een jaar verder.
      “We voelen ons volledig onderdeel van een grote sportvereniging. We kunnen ons hier specifiek inzetten voor sporters met een visuele beperking. Topsporters, recreanten, G-sporters: iedereen kan hier sporten. Dat maakt een inclusieve sportvereniging juist zo krachtig.”

Buddy

Volgens Brouwer werd het voor Running Blind Nederland steeds lastiger om financieel en juridisch verantwoordelijk te zijn voor vele afdelingen in het land, waaronder de Rotterdamse afdeling. Het oprichten van een zelfstandige vereniging of stichting zag men, gezien het beperkte aantal lopers, niet als wenselijk. Er werd daarom gezocht naar de aansluiting bij een al bestaande vitale en toekomstbestendige vereniging: PAC Rotterdam. Met deze atletiekvereniging waren de contacten al jaren goed. Bovendien zijn de sportfaciliteiten bij de atletiekvereniging ook toegankelijk voor sporters met een visuele beperking.      

Running blind bij PAC Rotterdam volgens het buddysysteem. Fotocredit: PAC Rotterdam.

De sporters met een visuele beperking zijn afhankelijk van een zogenaamde buddy, die de loper begeleidt bij de sportbeoefening. Binnen PAC Rotterdam (bijna 2000 leden) hoopt de groep meer buddy’s en visuele lopers te kunnen aantrekken. De eerste voortekenen, ruim een jaar na de samenvoeging, zijn positief. Brouwer: “De groep wordt steeds groter, dat maakt je ook minder kwetsbaar. Ook zijn de huidige trainers (hardloop en nordic walking) geschoold om training te geven aan sporters met een visuele beperking. Dat is een goede ontwikkeling.”  

Positief, prikkelend, stimulerend en mét energie! Zo werkt Rotterdam Sportsupport aan meer inclusie en diversiteit in de sport; in besturen, management en als coaches, scheidsrechters, leden en andere (top)functies binnen sportverenigingen en -organisaties. Lees hier meer over inclusie en diversiteit.

Ron Stieding

Verenigingsconsulent Organisatie en Vrijwilligers
Ron Stieding

Meer weten?

Wil je aan de slag met de organisatiestructuur van jouw club? Heb je vragen over het opstellen van een nieuw beleidsplan. Of wil je aan de slag met bestuurlijke vernieuwing?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Bestuursontwikkeling
  • Beleidsplan
  • Communicatie
  • Begeleiding trainers en coaches
  • Diversiteit en inclusie

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt