Het buddysysteem werpt zijn vruchten af. Rotterdam Sportsupport introduceerde het project in februari bij voetbalvereniging V.O.C. Trainers van deze club gaan het buddysysteem volgend seizoen toepassen bij meerdere teams. Het buddysysteem komt uit het dameshockey en is een tool om de band te versterken binnen een team. Door het hebben van een vaste buddy hoort iedereen er altijd bij. Door op elkaar te letten wordt er een goede sfeer gecreëerd. Deze aanpak moet ervoor zorgen dat het team beter presteert.

Hoe ging V.O.C. te werk met het buddysysteem?

Het opstarten van het buddysysteem begon met het maken van de juiste tweetallen. Het is belangrijk dat buddy’s geen goede vriendinnen zijn, omdat het soms lastiger is om eerlijk te zijn tegen een vriendin. Buddy’s kregen bijpassende armbandjes. Vervolgen begonnen de meiden enthousiast naar hun buddy toe te trekken.

Tijdens de trainingen zagen trainers langzaam de sfeer in het team vooruit gaan. Eén van hen gaf aan dat er wel situaties waren waarvan hij dacht: dit kunnen ze beter zelf oplossen. Meiden van dezelfde leeftijd snappen beter wat de ander nodig heeft. Zij benaderen elkaar op een andere manier en dit werkt positief voor het team.

De andere meidenteams van V.O.C. zijn ook enthousiast en willen graag ook starten met het buddysysteem.

 

“Ik vind het leuk dat er altijd iemand is die je gedag zegt,” voegde haar buddy toe

Resultaten

Sportpedagoog Ineke Kalkman van Rotterdam Sportsupport en Olympisch hockeyster Kitty van Male vroegen V.O.C. naar de resultaten van het buddysysteem.

“Tijdens de training werd één van de meiden verdrietig en liep weg,” zei de trainer. “Normaal gesproken gaan wij als trainer daar zelf achteraan, maar nu vroeg ik haar buddy om naar het meisje te gaan. Uiteindelijk kwamen ze samen terug en werd er verder gevoetbald.”

Kitty van Male vroeg aan het betreffende duo wat er gebeurd was. De meiden vertelden Kitty uitgebreid over hun ervaringen met het buddysysteem. Eén van hen gaf aan het fijn te vinden om met haar buddy te praten wanneer het niet goed gaat op of buiten het veld. “Ik vind het leuk dat er altijd iemand is die je gedag zegt,” voegde haar buddy toe.

Onze sportpedagoog Ineke Kalkman vroeg aan een ander meisje tijdens de training: maak jij gebruik van je buddy? “Ja, als er veel gebeurd is op school, vertel ik dat aan mijn buddy,” was haar antwoord. Het buddysysteem heeft voor elke speler van het team een andere betekenis. Het bespreken van gebeurtenissen op school is weer een ander onderwerp, maar zeker niet onbelangrijk.

De trainers zitten nog in de beginfase van het buddysysteem, maar ze denken wel dat het project werkt en van toegevoegde waarde is voor het team. De vereniging is benieuwd naar de resultaten die nog volgen.

Lees meer over het buddysysteem in het artikel Het buddysysteem: een introductie door Kitty van Male

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan