Een biertje uit de tap, warme koffie of broodjes uit in de oven. Vanaf 1 juli mogen de kantines van sportverenigingen weer open. Leden kunnen elkaar na een lange tijd weer ontmoeten. Echter gaat dit in een iets andere setting dan normaal. In dit artikel hebben we de meest actuele informatie gebundeld om jouw club op weg te helpen.  

De anderhalve meter afstand zal, behalve tijdens het sporten, in de kantine en op het terras gerespecteerd moeten worden. Ook voor de sportverenigingen gelden de regels die al eerder bekend zijn gemaakt in het horecaprotocol van Koninklijke Horeca Nederland gelden. Zo moet iedereen op het terras of in de kantine aan een tafel zitten en mogen er binnen anderhalve meter maar twee mensen bij elkaar zitten. Daarnaast moet er extra aandacht gegeven worden aan de hygiëne (in de keuken en tafels) en is het van belang dat er een gezondheidscheck wordt gedaan bij aankomst. Lees hier het volledige horecaprotocol.      
Om de verenigingen op weg te helpen, heeft het NOC*NSF ook een handige checklist ontwikkeld voor het heropenen van de kantine. Heel handig zijn ook de posters die het NOC*NSF heeft ontworpen om alle regels en routing goed zichtbaar te maken op de club. Deze kun je zelf of laten printen door een drukker.

Maximale terrasverruiming

Ook in Rotterdam worden de regels van de reguliere horeca doorgetrokken naar de sportverenigingen. Belangrijk: het terras mag tot 1 november verruimd worden en maximaal twee keer zo groot, mits de omstandigheden dat toelaten. Om te weten hoe groot het terras van jouw club mag zijn, dien je de exploitatievergunning te raadplegen. Hierop staan de toegekende terrasafmetingen.
Heeft jouw vereniging geen terras op de vergunning? Dan mag je normaliter langs de gehele gevel een terras tot 1 meter uit de gevel inrichten. Met de verruiming tot 1 november betekent dit dat uitbreiding tot maximaal 2 meter uit de gevel mogelijk is. De uitbreiding van het terras is overigens niet geheel zonder regels. Zo mag je de buren niet hinderen, moet de verkeersveiligheid gewaarborgd worden en zijn looplijnen van de juiste afmeting van belang. Lees hier de regels voor een horecabezoek in ‘Rotterdam geeft ruimte’.

Gezellig

“Het zal voor iedereen wennen zijn,” zegt Miranda Monster, verengingsconsulent horecazaken bij Rotterdam Sportsupport. “Het openen van de kantine vergt veel voorbereidingen voor verenigingen. Ook als straks het terras weer gevuld is, zal de situatie anders zijn. Maar ondanks alle regels en richtlijnen wordt het ongetwijfeld weer heel gezellig!”

Heeft jouw club vragen?

Weet je niet precies hoe je de regels binnen jouw vereniging moet aanpakken of twijfel je over bepaalde keuzes? Voor horeca of andere specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus en Rotterdamse sportverenigingen, kun je rechtstreeks contact opnemen met René Biemans via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 23 82 58 15. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.

Meer weten?

Wil je jouw accommodatie beter benutten? Heb je vragen over toegankelijkheid of duurzaamheid? Of wil je verbouwen, uitbreiden of verhuizen?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Fondsen en subsidies
  • Duurzaamheid
  • Wet- en regelgeving
  • Vergunningen
  • Extern reclamebeleid

Wij staan voor je klaar!

Laura van Velzen

Laura van Velzen

strategisch adviseur Interne organisatie