“Dat ik het tien jaar heb volgehouden, zegt alles over de kansen die ik heb gehad om me hier te ontwikkelen.” Kitty Kalkman vertrekt bij Rotterdam Sportsupport. Sinds haar start in 2013 vervulde ze verschillende functies. Van buurtsportcoach en verenigingsadviseur tot gebiedscoördinator en leidinggevende. Een terugblik op tien jaar Rotterdam Sportsupport.

Toen Kalkman nog in Den Haag werkte voor de Sportbank kwam ze voor het eerst in contact met Rotterdam Sportsupport. Sportplus was toen net gestart en omdat ze in Den Haag een gelijksoortig programma hadden, kwamen beide organisaties met elkaar in contact om kennis en ideeën uit te wisselen. Via Sanne Scholten (toenmalig MT-lid, red.) hoorde ze dat Rotterdam Sportsupport ging werken met buurtsportcoaches in onder meer Charlois. “Dat leek mij wel wat,” aldus Kalkman, die daarvoor ook al voor Thuis op Straat (TOS) in Pendrecht en Zuidwijk werkte. “Ik kom graag in Rotterdam-Zuid, ken de gebieden daar heel goed. In mijn rol als buurtsportcoach in Sportzone Charlois hadden zes clubs een ambitie uitgesproken om samen invulling te geven aan hun maatschappelijke rol in het gebied. Dit ging van samenwerken met zorgaanbieders om sport aan te bieden voor mensen met gezondheidsklachten, ouderen en mensen met een verstandelijke beperking tot het samenwerken met scholen en een BSO om jeugd meer sportaanbod te bieden op en naschooltijd. De kers op de taart was het toewerken naar een gezamenlijke binnen- en buitenaccommodatie.”

Kitty Kalkman in actie bij de viering van 10 jaar Rotterdam Sport op Maat tijdens de NN Rotterdam Marathon (2021).

Waar ben je het meest trots op de afgelopen tien jaar?        

“Ik denk toch de waarde(n) die we hebben voor de sportverenigingen. Daadkrachtig, impactmakend, betrokken, inspirerend, zoals ook in ons merkkompas staat. Deze hebben we met elkaar opgesteld, uitgesproken en uitgedragen in een steeds veranderende omgeving. Verder kijk ik ook met een goed gevoel terug op de sportcongressen, de Sport op Maat dag, de uitvoering van het Actieprogramma Verenigingen en natuurlijk de veerkracht van de sportverenigingen. Eerst de coronacrisis, nu weer de energiecrisis. Het aantal verenigingen blijft nagenoeg gelijk. Dat zegt iets over de vitaliteit van de verenigingen in Rotterdam.”

Je hebt diverse functies vervuld: buurtsportcoaches, projectleider, gebiedscoördinator, leidinggevende. Welke ontwikkeling heb je zelf doorgemaakt?        

“Ik ben rustiger geworden. Ik ben veel meer op de inhoud gaan zitten en kan beter verwoorden wat ik bedoel. Ik kan mijn keuzes nu ook meer op ervaring baseren dan op gevoel. Mijn lijfspreuk was altijd dat je na vijf jaar een nieuwe uitdaging moesten zoeken als het te comfortabel wordt bij je werkgever, maar ik heb hier tien jaar volgehouden omdat ik elke keer weer iets nieuws kon ontdekken. Dat zegt alles over de kansen die ik hier heb gehad om mij te ontwikkelen.”

Waarom zou je Rotterdam Sportsupport als werkgever aanraden?  

“Het is een uitgelezen kans om Rotterdam als sportstad te leren kennen. Je leert hoe je je als lokale ondersteuningsorganisatie verhoudt tot de sportverenigingen en je kunt echt impact maken voor de stad en Rotterdammer. Het is best uitzonderlijk hoeveel geld en capaciteit de gemeente Rotterdam investeert in verenigingsondersteuning. Daarnaast krijg je hier veel ruimte om je vakinhoudelijk en persoonlijk te ontwikkelen in een open, prettige werksfeer.”

“Een vereniging bestaat omdat leden bij je willen sporten. Zorg als bestuur en vrijwilligers daarom dat je altijd in contact staat met je leden. Doe niet iets omdat je het altijd zo gedaan hebt, maar luister naar de behoefte van de leden en blijf je ook aanpassen naar wat de omgeving en huidige tijd vraagt.”

Kitty Kalkman

Welk advies heb je voor verenigingen?      

“Een vereniging bestaat omdat leden bij je willen sporten. Zorg als bestuur en vrijwilligers daarom dat je altijd in contact staat met je leden. Doe niet iets omdat je het altijd zo gedaan hebt, maar luister naar de behoefte van de leden en blijf je ook aanpassen naar wat de omgeving en huidige tijd vraagt. Zo blijf je duurzaam in de wedstrijd.” 

Per 1 mei gaat Kalkman aan de slag voor Waterweg Wonen in Vlaardingen als teamleider sociaal beheer. Een nieuwe uitdaging in een andere omgeving en werksector. “Ik blijf graag binnen het sociale domein actief. Het inzetten voor het welzijn van de burger is wel de rode draad door mijn werkende leven. Of het nu gaat om straatjongeren, de kinderopvang of sportstimulering; ik heb mij op dit werkterrein altijd prettig gevoeld. Daarom heb ik ook zin in deze nieuwe stap.”

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Fragette Jagt

verenigingsconsulent Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
Fragette Jagt