Op sportverenigingen zijn wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten vanaf 1 januari 2024 niet meer toegestaan. De meest toekomstbestendige en betaalbare manier om met deze regeling om te gaan is door de wegwerpartikelen te vervangen door herbruikbare alternatieven. Denk hierbij aan afwasbare kopjes, glazen, hardcups, borden en bakjes en/of het gebruik van de eigen bidon of beker van de leden en bezoekers te faciliteren. Ook bevatten vrijwel alle kartonnen bekers en bakjes kunststof om ze water- en vetafstotend te maken, waardoor deze na 1 januari 2024 ook niet meer zijn toegestaan.

Deze nieuwe regeling brengt de nodige uitdagingen met zich mee voor sportverenigingen. Om deze te ondersteunen hebben Rotterdam Sportsupport en de gemeente Rotterdam het project Rotterdamse bekerwinnaars opgezet.

Startpakket herbruikbare bekers voor warme dranken 

Een eerste hobbel is de investering in herbruikbare bekers. Tijdens het Project Plastic (2021) en Scoren met Afval (2022) hebben veel sportverenigingen de overstap al gemaakt naar herbruikbare hardcups voor ranja en koude dranken. Met het project Rotterdamse bekerwinnaars willen we sportverenigingen voorzien van een startpakket bekers. Omdat we deze in grote aantallen willen inkopen, is nu gekozen voor bekers voor warme dranken. Rotterdamse sportverenigingen, die hun eigen horeca exploiteren, ontvangen daarom gratis van Rotterdam Sportsupport een startpakket herbruikbare bekers (0,2l en/of 0,3l). Het aantal beschikbare bekers wordt gebaseerd op het aantal leden van de vereniging per 1 oktober 2023. Met de gratis uitgave van deze herbruikbare bekers voor sportverenigingen zijn we voorloper in Nederland!

Startbijeenkomst woensdag 6 december

De bekers zijn stapelbaar en worden uitgereikt tijdens de startbijeenkomst op woensdag 6 december om 19.30 uur. Tijdens deze bijeenkomst wordt door Rotterdam Sportsupport meer informatie en voorlichting gegeven over de verschillende mogelijkheden van inname en het reinigen van de bekers, het stimuleren van gedragsverandering van de leden en bezoekers en het elkaar inspireren. Deze avond is er ook ruimte voor verenigingen om met elkaar in gesprek te gaan en tips uit te wisselen. Na afloop worden de bekers en communicatiematerialen uitgereikt. 

Via de onderstaande button kan je tot uiterlijk donderdag 30 november invullen of jouw vereniging interesse heeft in het ontvangen van een startpakket herbruikbare bekers en het bijwonen van de startbijeenkomst op woensdag 6 december (vanaf 19.30 uur).

Waarom gaan deze nieuwe regels in? 

In Nederland gooien we elke dag 19 miljoen wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten weg. Daarvan kan een klein deel worden gerecycled, maar het overgrote deel gaat naar de verbrandingsoven of belandt in de natuur. De nieuwe maatregelen zijn onderdeel van een groter geheel. Ze komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP) dat als doel heeft om de impact van wegwerpplastic op het milieu te verminderen en om meer plastic te hergebruiken en recyclen.  Naast de negatieve effecten van het afval van wegwerpbekers, is het natuurlijk ook zonde om zoveel nieuw materiaal te gebruiken voor iets dat na eenmalig gebruik wordt weggegooid. 

Wat zijn de mogelijkheden? 

Herbruikbare bekers zijn vaak gemaakt keramiek, glas of hard plastic en kunnen worden afgewassen, waarna ze opnieuw gebruikt kunnen worden.  

Kan ik de kartonnen bekers blijven gebruiken?

Vrijwel alle kartonnen bekers en bakjes bevatten kunststof om ze water- en vetafstotend te maken en zijn na 1 januari as niet meer toegestaan. Zelfs bekers en bakjes met een ‘plasticvrij’ keurmerk kunnen plastic bevatten. In Nederland betekent plasticvrij dat het product geen (toegevoegde) polymeren bevat, maar in het buitenland worden soms andere normen gehanteerd. Een keurmerk biedt dus geen garantie, dus laat je goed informeren door jullie leverancier. 

Hoe zit het met producten van bioplastic?  

Bioplastic is biologisch afbreekbaar plastic of plastic van hernieuwbare grondstoffen. Dit soort plastic is doorgaans ook schadelijk voor het milieu als ze in het zwerfafval terecht komen. Daarom vallen bekers en bakjes gemaakt van bioplastic ook onder de nieuwe regelgeving en zijn deze niet toegestaan. 

Kan ik mijn huidige voorraad wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten eerst opmaken? 

Het is de bedoeling dat de voorraden worden opgemaakt voordat het verbod ingaat op 1 januari 2024. Vanaf die datum is het verboden om wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten aan te bieden.  

Welke regels gelden voor een (sport)evenement op locatie?  

Bij een vergunningplichtig sportevenement op locatie gelden de regels voor gesloten evenementen. Ook hierbij geldt dat wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten niet meer zijn toegestaan. Een retoursysteem, waarbij bekers en bakjes retour komen voor hergebruik is dan verplicht. Of bezoekers maken gebruik van een zelf meegebrachte herbruikbare beker of bidon. 

Hoe duurzaam is hergebruik?  

Een herbruikbare beker moet natuurlijk ook worden gemaakt en ook hier zijn materialen voor nodig, alleen wordt dit product niet na gebruik weggegooid. De beker wordt schoongemaakt en opnieuw gebruikt. Zo voorkomen we een grote hoeveelheid afval en onnodig gebruik van nieuwe materialen. Dit laatste is extra belangrijk geworden door de stijgende materiaalprijzen en leveringstekorten die momenteel spelen. 

Hoe wordt de regelgeving gehandhaafd?  

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ziet erop toe dat bedrijven, organisaties en supermarkten zich aan de regels houden. Door signalen te verzamelen, informatie te geven en te waarschuwen waar nodig. Op basis van de verzamelde informatie treedt de ILT handhavend op, bijvoorbeeld door een last onder dwangsom op te leggen. 

Hoe ga ik om met afval van buitenaf? 

Bij een eventuele inspectie zal de ILT handhaven op wat wordt verstrekt door de vereniging, zowel aan de bar als voor een evt. drankje in de rust of na de wedstrijd. Er wordt dus niet gekeken naar wat in de afvalbakken zit. 

Meer weten?  

Op www.minderwegwerpplastic.nl vind je meer informatie over de regelgeving en hoe je hierop kunt voorbereiden. Volg de regelhulp om na te gaan welke regels van toepassing zijn op jouw situatie en welke opties er zijn om hieraan te voldoen. 
Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Karianne Lagendaal van Rotterdam Sportsupport via k.lagendaal@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Onlangs kwam in het nieuws dat een Kamermeerderheid heeft ingestemd met een motie om de invoering van het verbod op wegwerpbekers terug te draaien. Het is op dit moment niet bekend of het demissionair kabinet deze motie gaat uitvoeren; ook omdat de komende weken de prioriteit ligt bij de verkiezingen. Ook is het de vraag in hoeverre Nederland kan afzien van de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP). Deze onduidelijkheid heeft geen gevolgen voor ons project Rotterdamse Bekerwinnaars. Wij zijn trots dat wij alle verenigingen kunnen voorzien van een mooi startpakket herbruikbare bekers met als doel meer plastic te hergebruiken.

Karianne Lagendaal

verenigingsconsulent
Karianne Lagendaal

Meer weten?

Wil je jouw accommodatie beter benutten? Heb je vragen over toegankelijkheid of duurzaamheid? Of wil je verbouwen, uitbreiden of verhuizen?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Fondsen en subsidies
  • Duurzaamheid
  • Wet- en regelgeving
  • Vergunningen
  • Toegankelijkheid
  • Extern reclamebeleid

Wij staan voor je klaar!

Jeroen Zwaard

verenigingsconsulent Hillegersberg-Schiebroek en Overschie / verenigingsconsulent Accommodatie
Jeroen Zwaard