Sluit de huidige traditionele werkwijze van besturen of organiseren niet goed aan bij de wensen en behoefte van de leden? Wil je mensen meekrijgen, maar vind je het lastig om draagvlak te creëren? Of wil je leren van andere bestuurders uit de sport- en cultuurwereld? Dan is dit de uitgelezen kans om het komende seizoen met vernieuwende organisatie- en bestuursvormen aan de slag te gaan. Een leercoach, enthousiaste medecursisten en/of een persoonlijke expert gaat jullie begeleiden bij deze uitdaging!

Rotterdam Sportsupport gaat graag samen met jullie aan de slag met de uitdagingen van de vereniging of bestuurder. Aan de hand van project- of procesbegeleiding brengen we fundamentele veranderingen aan en zorgen we dat de vereniging kan inspelen op continue veranderingen. Dit heeft tot doel een vitale en toekomstbestendige vereniging te worden én te blijven. Dit doen we in samenwerking met enkele experts vanuit de sport- en bedrijfswereld die zich bezig houden met het optimaliseren van organisaties en teams en de KNVB met de sportbrede opleiding ‘Besturen met Impact’. Nieuwsgierig hoe jij deze uitdaging kan aangaan? Lees hieronder alles! 

Check the pitch en reageer!

Sportbestuurders, om meer in te spelen op de huidige tijd en behoefte van velen onder ons als vrijwilliger, vindt er geen éénmalige inspiratiesessie plaats maar als promo een reeks van pitches. Wij willen jullie inspireren door het aanbod van diverse experts die klaar staan om hun producten en diensten te tonen middels een pitch. Met als doel om de verenigingen te helpen beter in te spelen op de behoefte van de leden, effectiever en efficiënter te organiseren/besturen om zo toekomstbestendig te zijn en te blijven! Want één van de manieren om de sportvereniging toekomstbestendig te maken is het vernieuwen van de traditionele manier van organiseren en besturen. En het is maar net waar de vereniging op dat moment het beste mee geholpen is. Denkend aan: agile werken, dialoogmethodes, betrokkenheid vergroten, team coaching en diversiteit in het bestuur. Zeer binnenkort wordt de eerste promoreeks getoond, dus houdt onze website en Socials in de gaten! Geïnteresseerd in één van de producten of diensten, waarbij aanspraak gedaan kan worden op het stimuleringsbudget? Neem contact op met Karin Boeser via k.boeser@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. Klik hier voor alle pitches.

Opleiding ‘besturen met impact’

Woensdag 28 oktober (aftrap) |  19.00 tot 22.00 uur  | Golfbaan Kralingen

De 4-delige opleiding ‘Besturen met Impact’ richt zich vooral op de nog verder te ontwikkelen persoonlijke kwaliteiten van sportbestuurders. Deze training staat onder begeleiding van de KNVB, maar is ook uitermate geschikt voor bestuurders van andere sportverenigingen. De opleiding is opgebouwd uit vier thema’s:

  • Persoonlijk Leiderschap (28 oktober 2020)  
  • Strategisch Besturen (25 november 2020)  
  • Verbinden (13 januari 2021) 
  • Maatschappelijk Ondernemerschap (10 februari 2021)

Aanmelden voor deze opleiding kan via deze link tot uiterlijk 7 oktober. Meer informatie over de inhoud van deze laagdrempelige training lees je hier. De kosten voor deze opleiding worden vergoed vanuit het Lokale Sportakkoord.   

Begeleiding door expert

Organisatie- en bestuursontwikkeling | procesbegeleiding van enkele maanden

Gedurende het seizoen is het mogelijk om een-op-eenondersteuning te krijgen van één (of meerdere) van onze samenwerkende experts. De expert is een begeleider die ervaringsdeskundige is bij het optimaliseren van organisaties en teams en dagelijks actief is in de sport- en/of bedrijfswereld. Hij of zij staat voor jullie klaar, maakt het uitdagende onderwerp binnen het bestuur of vereniging breed bespreekbaar en gaat jullie daarin begeleiden. Dit kan gaan over thema’s als vernieuwende organisatievormen, anders besturen, hogere mate van diversiteit, of maatschappelijk bredere oriëntatie.   

Deze ondersteuning sluit aan bij diverse ‘challenges’ vanuit de opleiding ‘Besturen met Impact’. Er zijn verschillende ‘challenges’ om uit te kiezen, net waar de bestuurders het liefst binnen hun vereniging mee aan de slag willen. Minimaal één daarvan wordt opgepakt maar het mogen er ook meerdere zijn. Voor een optimale ontwikkeling wordt een ‘challenge’ opgepakt gedurende de opleiding, zodat hier ook tijdens de opleidingsbijeenkomsten aandacht aan besteed kan worden. Met als doel om binnen de eigen kaders een betere versie van de eigen vereniging te zijn die toekomstbestendig is.  

Stimuleringsbudget

Heeft jouw vereniging een goed idee of plan om met vernieuwende bestuurs- en organisatievormen aan de slag te gaan? Maak dan gebruik van het stimuleringsbudget, dat onderdeel is van het Actieprogramma Verenigingen. Je kunt zelf digitaal een aanvraag doen of contact opnemen met een verenigingsconsulent van Rotterdam Sportsupport om je idee concreet te maken. Lees hier meer. 

Heb je vragen of over dit traject of wil je met ons sparren over het thema bestuur en organisatie? Neem dan contact op met verenigingsconsulent Ron Stieding via r.stieding@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-24 29 315. We helpen je graag verder! 

Meer weten?

Wil je aan de slag met de organisatiestructuur van jouw club? Heb je vragen over het opstellen van een nieuw beleidsplan. Of wil je aan de slag met bestuurlijke vernieuwing?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Bestuursontwikkeling
  • Beleidsplan
  • Communicatie
  • Begeleiding trainers en coaches
  • Diversiteit en inclusie

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen