Van medaillewinnaars op wereldkampioenschappen tot speciale trainingen voor sporters met maag- en darmproblemen. Sinds jaar en dag zet atletiekvereniging PAC Rotterdam zich niet alleen in voor de topatleten, maar krijgen ook de bijzondere doelgroepen alle ruimte op het complex.

Een blik op het weekprogramma van PAC Atletiek laat direct de veelzijdigheid van de vereniging zien. Op de donderdagavond traint de groep sporters met een verstandelijke beperking om de verschillende atletiekonderdelen beter onder de knie te krijgen. Tegelijkertijd verzamelen in de kantine de atleten die beginnen met de training sportief wandelen. En op andere momenten in de week wordt de baan onder andere gebruikt door sporters met mentale problemen, hardlopers met een visuele beperking of atleten met een maag- en darmklachten.

“Het is een verhaal van de lange adem. In het begin werd vaak gedacht: wat moeten wij nou bij een atletiekvereniging? Maar na een tijd ontdekken veel mensen wat een ontzettend leuke sport dit is. En binnen de vereniging zelf gaat de integratie altijd heel vlot.”

Martin Blok (voorzitter PAC Rottedam)

Niet bijzonder

De veelzijdigheid van zijn vereniging is niet alleen iets waar Martin Blok, voorzitter van PAC Rotterdam, enorm trots op is. Hij ziet het aanbieden van sportmogelijkheden voor verschillende doelgroepen ook als plicht van de vereniging. “Atletiek is een hele brede sport. Niet alleen vanwege alle verschillende onderdelen, maar ook omdat iedereen op zijn of haar eigen niveau mee kan doen. Sportief wandelen is bijvoorbeeld ook atletiek. Dat maakt onze sport zo geschikt voor verschillende doelgroepen en daarom zijn wij ook altijd intrinsiek gemotiveerd geweest deze mogelijkheden aan te bieden.”

Om al die groepen aan zich te kunnen binden, hebben Blok en zijn collega’s veel tijd en energie gestoken in de contacten met (lokale) zorg- en welzijnspartijen. “Het is een verhaal van de lange adem. In het begin werd vaak gedacht: wat moeten wij nou bij een atletiekvereniging? Maar na een tijd ontdekken veel mensen wat een ontzettend leuke sport dit is. En binnen de vereniging zelf gaat de integratie altijd heel vlot. De sporters worden al heel snel niet meer als bijzonder gezien.”

Hard trekken

Blok probeert als ervaringsdeskundige ook regelmatig andere verenigingen te inspireren om de verbinding met zorg- en welzijnspartijen aan te gaan. Volgens de voorzitter van PAC zijn er wel een aantal voorwaarden waar je als vereniging aan kunt werken om deze stap te vergemakkelijken. Want, erkent Blok, deze bijzondere doelgroepen aan het bewegen krijgen kan de vereniging heel veel brengen, maar vraagt ook wel wat van iedereen.

“Zorg voor draagvlak binnen de vereniging en enthousiasmeer vrijwilligers. Dat is voor grote verenigingen wellicht iets makkelijker, maar wel heel belangrijk. Aan sommige projecten moet je als vereniging gewoon hard trekken. Dat is niet erg, het levert ook veel op. Zorg wel dat je jezelf als vereniging niet overvraagt. Onze kerntaak blijft ook gewoon atletiek.”

PAC Rotterdam-voorzitter Martin Blok: “Zorg voor draagvlak binnen de vereniging en enthousiasmeer vrijwilligers.”

Initiatief

Daarnaast is het volgens Blok belangrijk te realiseren dat deze groep sporters niet vanzelf komt aanwaaien. “Het initiatief ligt bij de verenigingen. Wij hebben door de jaren heen gemerkt dat het binnenhalen van deze groep niet vanzelf gaat.” En dat is jammer, erkent Blok. Want verenigingen als PAC zetten hun deuren maar al te graag wagenwijd open voor deze doelgroep.

“Het zou mooi zijn als zorg- en welzijnspartijen ons ook benaderen en het initiatief ook meer van hun kant komt. Wij kunnen als vereniging heel goed faciliterend werken en wij willen de samenwerking graag aangaan. De vrijwilligers zorgen wij voor. En dan kunnen we samen werken aan het gezamenlijke doel: meer mensen aan het bewegen krijgen. En tegelijkertijd gaat het nog veel verder dan dat. Er ontstaan vriendschapsbanden voor het leven.”

Sportplus bestaat tien jaar en dat vieren wij door ambassadeurs van de beweging in het zonnetje te zetten. Sportplusverenigingen zijn vitale en veilige sportverenigingen die van extra betekenis zijn voor hun leden, de wijk en de stad. Deze voorlopers in de sport in Rotterdam en het land organiseren en besturen met lef en zijn vanuit hun eigen DNA gemotiveerd om in te spelen op behoeften en nieuwe ontwikkelingen. Sportplusverenigingen zetten de toon en worden gezien als belangrijke partners in het sportbeleid.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven