Voor de Rotterdamse sportverenigingen zijn de afgelopen maanden heel hectisch en onzeker geweest. Maar ondanks alle maatregelen hebben bestuurders, vrijwilligers en sporters vooral veerkracht laten zien. In de serie ‘Rotterdam. Sterker door verenigen vertellen verenigingen hoe ze in deze tijd juist het verschil kunnen maken met sport. In aflevering 2: Monique Wacker, hoofdtrainster en voorzitter van GVL (Gymnastiekvereniging Lombardijen).

De woonkamer van Wacker wordt drie keer per week omgetoverd tot een veredelde turnvloer. Een radslag hier, een pirouetje daar. Waar de Rotterdamse voorheen twaalf uur per week in de gymzaal stond, geeft ze nu haar trainingslessen in haar woonkamer voor een televisiescherm. Ze geeft tips, complimenteert, corrigeert en doet af en toe turnoefeningen voor. Iedere les wordt standaard afgesloten met een praatje. “In de periode dat de turnsters niet naar school konden, is een praatje minstens zo belangrijk als de turnoefeningen,” zegt Wacker. “Het gaat niet alleen om harde trainingen, ook het sociale component moet je in deze tijd niet uit het oog verliezen. Júist niet, zou ik zeggen. Een digitaal potje ganzenbord kan net zo nuttig zijn.” 

Contributie versus vrijwillige bijdrage  

Net als bijna iedere sportvereniging erkent ook de gymnastiekvereniging uit Lombardijen dat het een uitdaging is om de turnsters en trainsters gemotiveerd te houden. Om blessures te voorkomen en doordat het juiste sportmateriaal niet voor handen is, kiest GVL er bewust voor om niet buiten te trainen. Maar ondanks alle beperkingen verwelkomde de club uit Rotterdam-Zuid sinds september twintig nieuwe leden. In totaal heeft GVL nu ongeveer tachtig leden (alleen jeugd).

“We zijn een echte familieclub en dan merk je, zeker in crisistijd, dat je net een stapje harder loopt voor elkaar. We laten elkaar niet zomaar vallen.”

Ledengroei dus in coronatijd, ondanks de beperkingen. Wacker: “We vinden plezier veel belangrijker dan presteren of winnen. Dat is altijd ons motto geweest, ook al voor de coronacrisis. Bij de eerste lockdown zijn bijvoorbeeld alle trainsters thuis langs de deur gegaan om alle turnsters een hart onder de riem te steken. We zijn een echte familieclub en dan merk je, zeker in crisistijd, dat je net een stapje harder loopt voor elkaar. We laten elkaar niet zomaar vallen.”

Over de financiële situatie maakt GVL zich geen zorgen. Het bestuur bekijkt per maand of de contributie met een automatische incasso wordt geïnd of dat leden kunnen kiezen voor een vrijwillige bijdrage. “In het laatste geval is het aan de leden zelf wat ze kunnen missen,” stelt de voorzitter. “Sommigen kiezen ervoor om het volledige contributiebedrag te betalen, anderen kiezen voor een bedrag dat ze op dat moment kunnen missen. Die keuze laten we helemaal bij de ouders. We doen er in ieder geval alles aan om iedereen tegemoet te kunnen komen. Zulke gebaren worden heel erg gewaardeerd.”  

De jonge turnsters van GVL volgen via Zoom hun trainingen.

Regie overdragen

Wacker denkt dat er voor sportverenigingen nog veel meer mogelijk is dan er op dit moment wordt gedaan. “Laat niet alle acties bij één persoon liggen, maar probeer zoveel mogelijk werk te spreiden. Wees creatief, en kijk ook eens bij andere clubs om de hoek hoe zij omgaan met bepaalde situaties. In deze tijd lopen we allemaal tegen dezelfde problemen aan. Juist daardoor kunnen we van elkaar leren.”

“Ik zou andere verenigingen adviseren om de regie ook eens over te dragen aan de sporters zelf. De één vindt het misschien helemaal niet leuk om krachttraining te doen, maar haalt er wel energie en voldoening uit om een rondje te skeeleren buiten. Pak die kans dan ook.”

“Verder zou ik andere verenigingen adviseren om de regie ook eens over te dragen aan de sporters zelf,” vervolgt ze. “De één vindt het misschien helemaal niet leuk om krachttraining te doen, maar haalt er wel energie en voldoening uit om een rondje te skeeleren buiten. Pak die kans dan ook, want er zijn ongetwijfeld meer leden die graag met je meedoen. Zo houd je ook de motivatie hoog.”

De gymnastiekvereniging wil liever vandaag dan morgen weer terug naar de oude situatie. Volgens Wacker staan alle stoplichten op groen om straks, als de maatregelen het toelaten, weer terug te gaan naar de gymzaal aan de Molièreweg. “De plannen liggen nog in de kast, we zijn er helemaal klaar voor. We zijn financieel gezond, hebben nieuwe en betrokken leden. Ja, we komen sterker uit de coronacrisis.”

Eerder verschenen verhalen

Meer weten?

Wil je meer leden binden aan jouw club? Heb je vragen over het aanbieden van sport voor nieuwe doelgroepen. Of wil je werk maken van ledenbehoud?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Ledenwerving
  • Ledenbehoud
  • Ondernemerschap
  • Doelgroepadvies
  • Nieuw, flexibel sportaanbod

Wij staan voor je klaar!

Liana Landman

Liana Landman

projectleider Vitale sportverenigingen / verenigingsconsulent Accommodatie en Organisatie