Elk jaar verstrekt Stichting Job Dura Fonds subsidies en donaties voor initiatieven die de bebouwde omgeving in groot Rotterdam helpen opbloeien. Ook sportverenigingen en scoutinggroepen maken succesvol gebruik van het fonds. Zo liggen er nu 16 zonnepanalen op het dak van het clubhuis van R.V. Nautilus.

Wat kan het Job Dura Fonds betekenen?

Elk jaar verstrekt het Job Dura Fonds subsidies en donaties aan initiatieven van particulieren, buurten, verenigingen, instellingen en projectgroepen die Rotterdam transformeren naar de wensen van nu en de toekomst. De aanvragen variëren van renovaties van gebouwen en (kunst)projecten in de buitenruimte, tot de inrichting van voedseltuinen, speeltuinen en (educatieve) pleinen. Ook bouwgerelateerde projecten van sportverenigingen vallen hier onder.  
      “Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor zonnepanelen, warmtepompen of isolatie,” zegt Mariëlle Reimers. “Er is bij ons een (bestemmings)reserve gecreëerd voor de financiële ondersteuning van Rotterdamse sportverenigingen bij bouwgerelateerde verduurzamingsprojecten met in principe € 10.000 per vereniging. Het moet daarbij gaan om sportverenigingen of scoutinggroepen die op voordracht van Rotterdam Sportsupport aan ons worden gekoppeld. Het is ons als fonds prettig om te kunnen varen op de kennis en ervaringen van Rotterdam Sportsupport. Zo checken zij bijvoorbeeld of de continuïteit van de betreffende vereniging voldoende gewaarborgd is.”

Roeivereniging Nautilus

Eén van de verenigingen die succesvol een aanvraag deed is R.V. Nautilus. De roeivereniging uit Hillegersberg heeft sinds kort 16 zonnepanalen liggen op het dak van het clubhuis. In combinatie met andere subsidies financierde het Job Dura Fonds deze verduurzaming van de accommodatie. Rotterdam Sportsupport begeleidde R.V. Nautilus bij het indienen van de aanvragen en introduceerde het Job Dura Fonds bij de Kralingse roeivereniging.
    “Veel mensen zien ertegen op om zo’n aanvraag in te dienen, maar in de praktijk valt het vaak ontzettend mee,” zegt Marina van Holst. “Als je je goed hebt voorbereid, en de juiste leden hebt gevonden die kunnen helpen, kun je daarna relatief eenvoudig de aanvragen indienen. Je hoeft dan als vereniging alleen nog een beperkte financiële bijdrage te leveren of soms zelfs helemaal niets. In onze situatie draagt het Job Dura Fonds 10.000 euro bij voor de zonnepanelen, de overige kosten worden gedekt door de 1/3-regeling en BOSA-subsidie. Om eerlijk te zijn heb ik onderschat wat de kosten zijn voor het verduurzamen van de accommodatie. Op de totale begroting van de club is dat toch een grote hap, dus dan is het fijn als fondsen kunnen bijspringen. Wij denken er nu zelfs aan om een subsidiecommissie te installeren. Dat is voor ons financieel misschien nog wel interessanter dan een sponsorcommissie.” 
     R.V. Nautilus heeft ook de bestrating van de accommodatie opnieuw gedaan. Dit werd voor een deel gefinancierd door Volkskracht, een ander Rotterdams fonds.

Fondsen en subsidies

Wil je als Rotterdamse sportvereniging werkzaamheden laten uitvoeren aan de accommodatie? Dan zijn er diverse lokale en landelijke subsidiemogelijkheden waarvan jouw club gebruik kan maken. Klik hier voor een overzicht.
    Er zijn naast de subsidies en het Job Dura Fonds ook nog andere fondsen die sportverenigingen kunnen aanschrijven. Klik hier voor een overzicht. De rol van Rotterdam Sportsupport is hierbij adviserend/ondersteunend. De fondsen dienen altijd door de vereniging zelf aangevraagd te worden. 

Informatiebijeenkomst

Op maandag 15 januari organiseert Rotterdam Sportsupport een informatiebijeenkomst over duurzaamheid en financiën voor sportverenigingen. Lees hier meer en schrijf je in!

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of wil jouw vereniging ook graag met duurzaamheid aan de slag? Neem dan contact op met Beau de Leeuw via b.deleeuw@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315. We helpen je graag verder!

Beau de Leeuw

projectcoördinator Toekomstbestendige sportverenigingen
Beau de Leeuw

Meer weten?

Wil je de clubfinanciën beter organiseren? Heb je vragen over het opstellen van een begroting? Of wil je weten welke belastingregels van toepassing zijn?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Alles voor de penningmeesters
  • Subsidies
  • Fondsen
  • Sponsoring
  • Overige inkomstenbronnen

Wij staan voor je klaar!

Laura van Velzen

strategisch adviseur Interne organisatie
Laura van Velzen