Hoe herken je gedrag uit de straatcultuur en hoe ga je ermee om? Deze vraag stond maandagavond centraal tijdens de kennis- en netwerksessie in Theater Zuidplein. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont en criminoloog Jeroen van den Broek trakteerden de ruim 200 bezoekers op nieuwe inzichten en herkenbare voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Mo El Khamssi, de Rotterdamse cabaretier uit Spangen, sloot de avond af met stand-up comedy over het onderwerp.

‘De straatcultuur kan zich soms uiten in ongewenst gedrag. Toch ligt de oorzaak niet in de straatcultuur zelf maar altijd in de relatie die je met de jongere hebt. Je kunt jongeren beïnvloeden als zij de relatie de moeite waard vinden. Mijn belangrijkste tip voor trainers en jongerenwerkers is dus ook: investeer in de relatie! Geef jongeren status in de relatie, laat ze zekerheid voelen, autonomie proeven, verbondenheid merken en redelijkheid ervaren’, aldus ontwikkelingspsycholoog en voetbaltrainer Steven Pont. Klik hier voor meer informatie over de 5 tips van Steven Pont.

Jeroen van den Broek liet zien hoe jongeren hun straatimago online vormgeven. ‘Hoodvlogs, stackphones en het poseren met geld, wapens en drugs werken binnen die cultuur statusverhogend. Door jongeren te volgen op Facebook, Instagram en YouTube kun je een beeld krijgen van wat deze jongeren belangrijk vinden en hoe zij zich graag profileren.’

Nadia de Haan, projectleider Sport in het Jeugdnetwerk, vertelt: ‘De jeugd verbindt alle mensen in de zaal. Een ieder zet zich vanuit de eigen expertise in om jongeren kansrijk, veilig en gezond te laten opgroeien in Rotterdam. Straatcultuur is dan ook een onderwerp waar iedereen mee te maken heeft.’ De Haan vervolgt: ‘Het initiatief om de sectoren sport, zorg en welzijn bij elkaar te brengen komt vanuit het programma Sport in het Jeugdnetwerk. Binnen dit programma ontdekken verenigingen wat sport betekent in het leven van jongeren en stimuleren we clubs om in lastige situaties hulp te vragen aan bijvoorbeeld jongerenwerkers. Daarnaast ontdekt de zorg welke rol sport kan spelen in de begeleiding van kwetsbare jongeren en dat zorgprofessionals een vereniging op weg kunnen helpen door hun kennis en ervaring te delen.’

Sfeerimpressie van de avond:

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Emile van der Weg

Emile van der Weg

verenigingsconsulent Organisatie