Dinsdag 13 juni vond de jaarlijkse uitreiking van de Sportpluspredicaten plaats. Zeven bestuurders ontvingen een hernieuwd predicaat uit handen van Marieke Klösters, directeur Sport, Onderwijs en Cultuur van de gemeente Rotterdam, en directeur Rotterdam Sportsupport Gert-Jan Lammens. Golfclub Kralingen behaalde zijn eerste predicaat. Hiermee telt Rotterdam in 2023 in totaal 30 Sportplusverenigingen.

Sportplusbijeenkomst 2023

Jeugd

Het thema van de middag was de inzet op jeugd en de onverminderde aandacht die deze nodig heeft in Rotterdam. Een van de sprekers was Ismail Aghzanay. Ismail is onderwijsprofessional en werd verkozen tot Leraar van het Jaar 2021. Hij vertelde o.a. over hoe belangrijk het is voor de jeugd om echt gezien en gehoord te worden. En hij legde de koppeling naar de belangrijke rol die verenigingen hierin – naast het onderwijs en de ouders – hebben voor de Rotterdamse jeugd. Frank Vermeulen, verenigingsconsulent Veilige Verenigingen en Sterke Jeugdafdelingen bij Rotterdam Sportsupport, vertelde vervolgens over manieren waarop clubs ervoor kunnen zorgen dat jongeren meer betrokken worden en/of blijven bij de club. Een interventie die Rotterdam Sportsupport hierbij inzet is Keep Youngsters Involved, waarbij gebruik gemaakt wordt van een interactief kaartspel (zie foto). Verenigingen kunnen te allen tijden contact opnemen met Rotterdam Sportsupport voor ondersteuning op het thema jeugdbetrokkenheid.

Keep Youngsters Involved

Sportplus

Sportplusvereniging word je niet zomaar. Daar gaat een uitgebreide toetsing aan vooraf. Sportplusverenigingen zijn vitale en veilige sportverenigingen die van extra betekenis zijn voor hun leden, de wijk en de stad. Deze aanpakkers met lef zijn vanuit het eigen DNA gemotiveerd om in te spelen op behoeften en nieuwe ontwikkelingen. Zij worden gezien als belangrijke partners in het ontwikkelen van nieuwe dienstverlening en projecten waarbij sport, bewegen en verenigen als middel worden ingezet.

Toetsing

Rotterdamse sportverenigingen kunnen één keer per jaar opgaan voor het Sportpluspredicaat. Een onafhankelijke commissie, die bestaat uit leden van naam die dagelijks werkzaam zijn in de lokale, regionale en nationale wereld van sport, welzijn, zorg, onderwijs, cultuur en duurzaamheid, toetst of de vereniging hiervoor in aanmerking komt. Hierbij wordt gekeken naar onder meer vitaliteit, maatschappelijk ondernemerschap, oog voor duurzaamheid en toekomstbestendigheid en of de vereniging een veilig sportklimaat heeft. Afhankelijk van de score ontvangen de verenigingen een predicaat voor één, twee of vier jaar. Klik hier voor meer informatie over Sportplus.

Carola Nagy

projectleider Sportplus
Carola Nagy

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Rosanne Verhoeven

verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
Rosanne Verhoeven