De BOSA (Bouw en Onderhoud Sportaccommodaties) subsidie van 2024 is al volledig gebruikt. Het volledige budget van 79 miljoen is aangevraagd. Verder kunnen verenigingen die een voorschot van de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) hebben ontvangen hun definitieve subsidie berekenen. In dit artikel lees je meer.

Hoe nu verder met de BOSA?

De sportsector pleit nu voor meer budget vanuit het ministerie van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Voor nu lijkt het erop dat verenigingen elders opzoek moeten naar financiering of moeten wachten met een aanvraag tot 2025. Facturen met een datum tot maximaal een jaar terug kunnen dan nog worden ingediend. Clubs kunnen hun aanvragen via het portaal blijven indienen, maar worden alleen toegekend indien er nieuw budget beschikbaar komt of bestaande aanvragen worden geannuleerd. Dit zou kunnen betekenen dat er op 1 januari 2025 pas weer budget beschikbaar is. Overige informatie:

  • Er zijn meerdere fondsen in Rotterdam die sportverenigingen en scoutinggroepen financieel kunnen ondersteunen.
  • Er zijn alternatieve inkomstenbronnen waarmee verenigingen hun spaarrekening kunnen aanvullen om het eigen vermogen voor investeringen te vergroten. 
  • De BOSA-subsidie wordt in Rotterdam vaak gecombineerd met de investeringssubsidie van de gemeente Rotterdam, ook wel de 1/3 regeling genoemd. Deze regeling is tot op heden nog steeds beschikbaar. Er staat een vernieuwing van de regeling op de planning, maar wanneer is nog niet bekend. De huidige voorwaarden blijven voorlopig van toepassing. 
  • NOC*NSF kondigde onlangs een nieuwe Clubloterij. Bij deze loterij maken verenigingen kans op 10.000 euro. Een gedeelte van de opbrengst gaat direct naar de clubkas.

Update: RVVB wil inzichtelijk krijgen wat de problemen en gevolgen voor sportverenigingen zijn door het leegraken van de BOSA-subsidiepot. In deze vragenlijst kun je een reactie achterlaten.

Bereken nu definitieve TEK-subsidie

De Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) is inmiddels gesloten. Als jouw club hier gebruik van heeft gemaakt, heb je al een voorschot op de subsidie ontvangen. De definitieve subsidie kun je nu met een speciale tool uitrekenen.

De definitieve subsidie wordt berekend met de modelprijzen van 2023. Bij het berekenen van het voorschot waren de modelprijzen 2023 nog niet bekend. De modelprijzen 2023 zijn nu wel bekend en omdat de modelprijzen lager uitvallen dan verwacht kan het zijn dat definitieve subsidie ook lager uitvalt. Lees hier meer.

Om een indicatie te krijgen van de definitieve subsidie, is er een rekentool: Bereken hier met de rekentool het subsidiebedrag voor jouw club. Zo komt jouw vereniging niet voor verassingen te staan. 

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

Paul Baans

verenigingsconsulent Financiën
Paul Baans

Meer weten?

Wil je de clubfinanciën beter organiseren? Heb je vragen over het opstellen van een begroting? Of wil je weten welke belastingregels van toepassing zijn?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Alles voor de penningmeesters
  • Subsidies
  • Fondsen
  • Sponsoring
  • Overige inkomstenbronnen

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter