De gemeente Rotterdam neemt de zorgsignalen van sportverenigingen over het betaald parkeren serieus en gaat deze monitoren en analyseren met Rotterdam Sportsupport en Sportbedrijf Rotterdam voordat er een besluit wordt genomen over het definitief invoeren van betaald parkeren. Beide organisaties denken met de gemeente mee over mogelijke oplossingen voor sportverenigingen op dit thema.

Het plan van de gemeente Rotterdam is om de komende jaren het betaald parkeren binnen de ring geleidelijk in te voeren. IJsselmonde zou op 1 juni als eerste aan de beurt zijn. Vorige maand maakte wethouder Vincent Karremans echter bekend dat dit voor onbepaalde tijd is uitgesteld vanwege de grote zorgen die zijn geuit door o.a. sportverenigingen

Sportparticipatie

Het betaald parkeren vormt een risico voor het uitvoeren van vrijwilligerswerk en daarmee voor de vitaliteit van verenigingen en de sportparticipatie, zo blijkt uit een online vragenlijst en gesprekken die Rotterdam Sportsupport voert met de sportverenigingen. Het is als vereniging natuurlijk belangrijk om het gebruik van fiets en openbaar vervoer te stimuleren, maar dit is lang niet altijd mogelijk voor bijvoorbeeld ouderen, leden met een beperking, leden/vrijwilligers die ver van de club af wonen en bezoekende teams en hun toeschouwers.

Verder zien we dat de parkeerproblematiek breder is dan betaald parkeren. Sommige verenigingen hebben geen of te weinig parkeerplekken op hun eigen terrein, waardoor er in de omliggende wijken geparkeerd wordt. Dit levert problemen op. Ook ervaren leden en vrijwilligers van clubs op een aantal parkeerplaatsen bij sportaccommodaties een gevoel van onveiligheid door bijvoorbeeld de ligging, verlichting en begroeiing. Dit heeft onder andere drugsgebruik en messengeweld op deze parkeerplaatsen tot gevolg.

Hoe nu verder?

De komende weken/maanden gaan Sportbedrijf Rotterdam en Rotterdam Sportsupport in gesprek met de gemeente. In deze gesprekken worden de zorgsignalen voor en door verenigingen, zoals hierboven beschreven, gemonitord en geanalyseerd. Daarnaast loopt er een onderzoek vanuit de gemeente om een ‘vriendelijk parkeerregime’ in te voeren voor vrijwilligers. Op basis van de gevoerde gesprekken en het onderzoek bepaalt de gemeente Rotterdam of het opstellen van een parkeerbeleid voor verenigingen wel of niet noodzakelijk is. Wanneer er een definitief besluit komt, is nog niet bekend.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de parkeerproblematiek? Houd dan onze dossierpagina in de gaten. Voor vragen over dit thema kun je contact opnemen met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag!

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf