Parkeervergunningen, urenbundels en een Stop & Sport regeling. Om sportverenigingen tegemoet te komen in het betaald parkeren heeft het college een voorstel naar de gemeenteraad gestuurd met maatwerkoplossingen voor specifieke doelgroepen, zoals sportverenigingen en scoutinggroepen.

In het coalitieakkoord ‘Eén Stad’ is afgesproken dat er overal in Rotterdam binnen de ring betaald parkeren wordt ingevoerd van 09.00 uur ’s ochtends tot 23.00 uur ’s avonds. In mei maakte wethouder Vincent Karremans echter bekend dat dit voor onbepaalde tijd is uitgesteld vanwege de grote zorgen die zijn geuit door o.a. sportverenigingen. De gemeente Rotterdam heeft deze signalen over het betaald parkeren serieus genomen en geanalyseerd met Rotterdam Sportsupport en Sportbedrijf Rotterdam. Op basis van deze gesprekken heeft het college een nieuw voorstel gedaan aan de gemeenteraad.

Voorstel aan de gemeenteraad

Sportverenigingen en scoutinggroepen kunnen, afhankelijk van het aantoonbare aantal leden en de locatie, maximaal acht parkeervergunningen aanvragen voor €43,60 per maand per vergunning in 2023 of in plaats van een parkeervergunning een urenbundel van 132 uur per maand voor €0,66 per uur (€0,11 per 10 minuten). Deze urenbundel kan worden ingezet voor verschillende kentekens.

Daarnaast wordt bij een aantal sportlocaties een zogenaamde Stop & Sport regeling toegepast. Leden en bezoekers van deze sportvereniging kunnen op aangeduide locaties voor de tijdsduur van maximaal drie uur goedkoper parkeren dan het reguliere kortparkeer tarief. Voor Stop & Sport locaties in gebied B (zie onderstaande afbeeldingen) betreft dit €1,38 per uur in 2023 en voor Stop & Sport locaties in gebieden C en D betreft dit €0,96 per uur in 2023. Om in aanmerking te komen als sportlocatie voor Stop & Sport, worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:

  • de beoefende sport is op weinig locaties beschikbaar waardoor de reisafstand groot is;
  • er zijn meerdere sportverenigingen bij elkaar gevestigd;
  • de locatie is minder goed bereikbaar met het openbaar vervoer;
  • er zijn weinig tot geen parkeerplaatsen aanwezig op eigen terrein zijn.

Het gaat hier om de volgende locaties:

De parkeervergunningen en urenbundels zijn in veel gevallen niet alleen van toepassing op de gebieden waar betaald parkeren nog ingevoerd gaat worden, maar ook op gebieden waar op dit moment al betaald parkeren is ingevoerd. Dit betekent dat sportverenigingen en scoutinggroepen, die nu het regulier parkeertarief betalen, ook gebruik kunnen maken van parkeervergunningen of een urenbundel.

Let op! In gebieden waar betaald parkeren al van toepassing is, zijn (in sommige gevallen) de parkeertijden al verlengd.

En hoe nu verder?

Op donderdag 30 november is er een openbare vergadering waarin de gemeenteraad reageert op het voorstel van het college. Als de gemeenteraad akkoord gaat met het voorstel van het college wordt vanaf het tweede kwartaal 2024 de invoering van het betaald parkeren hervat, worden de Stop & Sport locaties gefaseerd ingevoerd en kunnen sportverenigingen en scoutinggroepen gebruik maken van parkeervergunningen en urenbundels.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom de parkeerproblematiek? Houd dan onze dossierpagina in de gaten. Voor vragen over dit thema kun je contact opnemen met jouw gebiedsconsulent.

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Antoine Schijf

verenigingsconsulent Toekomstbestendige sportverenigingen / leidinggevende
Antoine Schijf