Sportverenigingen hebben een zorgplicht. Dit betekent dat zij sporters/deelnemers moeten beschermen tegen gevaarlijke situaties. Het is aan hen om ongevallen zo veel mogelijk te voorkomen en – als zich onverhoopt wel een ongeval voordoet – de ernst van het letsel te beperken. Rotterdam Sportsupport ontvangt met regelmaat vragen over cursussen die betrekking hebben op EHBO, BHV of de mogelijkheden voor de aanschaf van AED’s.

AED

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Elke minuut waarin niet wordt gereanimeerd met behulp van een AED, daalt de overlevingskans van het slachtoffer met circa 10%. Een ambulance is echter vaak pas na 15 minuten aanwezig. De aanwezigheid van een AED kan dus letterlijk het verschil maken tussen leven en dood. In Nederland mag iedereen een AED gebruiken.
      De hartstichting geeft in dit artikel een aantal tips over waar je op moet letten bij de aanschaf van een AED. Wil je met jouw vereniging een AED aanschaffen? Op website van BuurtAED.nl kun je een actie starten om geld in te zamelen. Als sportvereniging bepaal je zelf hoe je dit geld wil inzamelen. Dit kan bijvoorbeeld samen met buurtbewoners of omliggende verenigingen, maar ook met donateurs, leden, vrijwilligers en/of andere betrokkenen. Lukt het niet om het volledige bedrag op te halen, dan krijgen alle donateurs het geld weer teruggestort.

LTC PLaswijck heeft onlangs voor €1.275 een AED aangeschaft. De tennisclub uit Hillegersberg-Schiebroek heeft hier uitgebreid onderzoek naar gedaan. In het informatiemenu vind je het onderzoek van LTC Plaswijck met prijzen, afwegingen en leveranciers.

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Foto: Hartstichting Nederland.

BHV

Een BHV’er (bedrijfshulpverlener) is een persoon die is opgeleid om in geval van nood de aanwezige mensen in veiligheid te brengen. Hij/zij kan onder andere reanimeren en verbanden aanleggen. Breekt er bijvoorbeeld brand uit in een sporthal, dan weet de BHV’er hoe hij/zij een ontruiming in gang moet zetten, de brandweer wordt gewaarschuwd en eventuele gewonde personen worden verzorgd.     
Heb je als vereniging personeel in dienst, dan ben je wettelijk verplicht voor bedrijfshulpverlening te zorgen. Heb je als vereniging alleen vrijwilligers, dan is dit niet verplicht, maar nog steeds aan te raden. Voor iedere sportvereniging geldt namelijk een algemene zorgplicht. Hoe je de BHV het beste inricht, verschilt per club. Op de website van sportkoepel NOC*NSF lees je de bepalingen over BHV die voor jouw vereniging van belang kunnen zijn.

Aanbieders
In Nederland zijn verschillende aanbieders van BHV-cursussen. Dit zijn zowel e-learnings als trainingen op locatie en cursussen die zijn toegespitst op sportverenigingen. Er bestaat geen wettelijke norm voor de kwaliteit van deze cursussen. Je bent als sportvereniging dus vrij in de keuze voor een BHV-opleider of opleidingsinstituut (bron: NOC*NSF). Oriënteer je goed, voordat je een aanbieder kiest. De kosten hiervoor kunnen (deels) vergoed worden via de Bijdrage Kaderopleidingen van Rotterdam Sportsupport. Een geschikte aanbieder voor een BHV-training is BHV Nieswaag in Barendrecht.
      Je kunt uiteraard binnen je eigen vereniging ook inventariseren welke bestuurders, vrijwilligers, trainers en/of leden voor hun werk al een opleiding tot BHV’er hebben gevolgd.  

EHBO

Een EHBO-cursus leert je levensreddende technieken en handelingen toe te passen in noodsituaties. Omdat je als sportvereniging een algemene zorgplicht hebt, dienen de omstandigheden op de sportvereniging dusdanig te zijn dat zij de veiligheid, gezondheid en het welzijn van zowel leden als vrijwilligers worden gewaarborgd. En dat kan met opgeleide EHBO’ers!
   Het Rode Kruis organiseert EHBO-cursussen voor sportverenigingen. Deze cursussen zijn voor letsels bij het slachtoffer uitgebreider dan bij een BHV-cursus. In het informatiemenu staan voorbeeldoffertes voor een cursus uitgebreide EHBO Sport (12 uur) en voor een reanimatie/aed training (4 uur). Voor elke training geld minimaal 6 personen en een maximum van 12 personen per groep. De cursussen kunnen bij voldoende animo ook gegeven worden op locatie van jouw eigen vereniging. De kosten hiervoor kunnen (deels) vergoed worden via de Bijdrage Kaderopleidingen van Rotterdam Sportsupport.

En dan nog dit..

De gemeente Rotterdam heeft verschillende cursussen ingekocht die vrijwilligers kosteloos kunnen volgen via Zorgzaam010. Verenigingen kunnen bij dit vrijwilligersplatform informeren naar de mogelijkheden en het huidige aanbod cursussen. Voor vragen kun je contact opnemen via info@zorgzaam010.nl of bellen naar 088-8000603. Houd de website van Zorgzaam010 aan voor de laatste informatie.

Contact

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

Meer weten?

Wil je aan de slag met de organisatiestructuur van jouw club? Heb je vragen over het opstellen van een nieuw beleidsplan. Of wil je aan de slag met bestuurlijke vernieuwing?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

  • Bestuursontwikkeling
  • Beleidsplan
  • Communicatie
  • Begeleiding trainers en coaches
  • Diversiteit en inclusie

Wij staan voor je klaar!

Anouk Meeter

verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
Anouk Meeter