Op steeds meer plekken binnen de ring van Rotterdam moeten bewoners en bezoekers betalen om hun auto te parkeren. Dit heeft ook gevolgen voor sportverenigingen. In dit artikel helpen we je op weg met het inzetten van de parkeerproducten. 

Welke parkeerproducten zijn er beschikbaar voor sportverenigingen?

Stappenplan voor bestuurders

Stap 1) Maak een situatieschets

Bekijk met het bestuur welke situatie voor jouw vereniging van toepassing is. Beantwoordt daarbij de volgende vragen:

 • Is er een Stop en Sportzone in de buurt?
 • Hoeveel parkeerproducten kan ik als vereniging aanvragen?
 • Hoe ziet mijn omgeving eruit? Is er een bedrijf of school met plek die in de vrijstaande parkeerplekken in de avonduren of in het weekend?

  Ons advies is om de parkeerproducten als volgt in te zetten:

  Stap 2) Stel beleid op voor het gebruik van de urenvergunning

  Voor bestuurders is het van belang om beleid op te stellen welke vrijwilligers gebruik mogen maken van de urenvergunning en hoeveel uur deze vrijwilliger tot zijn/haar beschikking krijgt. Als bestuurder stel je dit beleid op naar eigen voorkeur. Je kan een afweging maken op basis van bijvoorbeeld leeftijd, woonafstand, staat van mobiliteit en/of niveau van betrokkenheid bij de vereniging.

  Stap 3) Bereken de kosten voor deze parkeerproducten

  Als vereniging heb je een inschatting gemaakt van het aantal urenvergunningen/parkeervergunningen dat je wil afnemen. Reken door welke kosten hieraan verbonden zijn. In 2024 en 2025 is er nog sprake van een kortingstarief.

  De parkeer- en urenvergunning brengen de nodige kosten met zich mee. Er zijn diverse manieren hoe je dit zou kunnen financieren:

  Indien de vereniging geen mogelijkheid ziet om deze kosten te financieren, neem dan contact met ons op om een financiële scan uit te laten voeren.

  Stap 4) Urenvergunning inzetten voor vrijwilligers: hoe werkt dit in de praktijk?

  In Mijn Loket kun je als bestuurder aan vrijwilligers parkeeruren toebedelen. Je voegt de persoon toe en bedeelt het aantal maandelijkse parkeeruren toe. De vrijwilliger download de Rotterdam Bezoekers Parkeren app (download via Apple of Android), voert daarbij het contractnummer en KVK-nummer van de organisatie in en ontvangt deze maandelijkse uren in zijn of haar account. Hierbij een handleiding voor de vrijwilligers gemaakt door Feyenoord Handbal.          
         Uren die niet worden gebruikt worden ook niet betaald. Maandelijks worden de uren opnieuw aangevuld. Onze ervaring is dat vooral de eerste maand een tijdrovende klus is. Bekijk daarom wie in het bestuur of commissie deze taak op zich neemt.

  Stap 5) Informeren van leden en vrijwilligers

  De invoering van het betaald parkeren komt voor veel leden en vrijwilligers waarschijnlijk niet als een verrassing. Het besluit kan desalniettemin de nodige impact hebben. Het is daarom belangrijk dat je je leden en vrijwilligers zorgvuldig informeert. Het gaat hierbij dan met name over eventuele Stop & Sport Zones in de buurt en de werking van de urenvergunningen, afhankelijk van welke leden en vrijwilligers hiervoor in aanmerking komen. Ook kun je leden en vrijwilligers stimuleren om alternatieve vervoermiddelen te gebruiken, zoals het openbaar vervoer, de fiets of carpoolen.

  Contact

  Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen? Neem dan contact op met jouw gebiedsconsulent. We helpen je graag verder!

  Rosanne Verhoeven

  verenigingsconsulent Charlois en IJsselmonde
  Rosanne Verhoeven

  Meer weten?

  • Vitale, veilige en toekomstbestendige sportverenigingen
  • Rotterdammers blijvend in beweging
  • Impact op mensen én de stad
  • Adviseren en pionieren vanuit het belang en de kracht van sport en verenigen

  Zó brengen we Rotterdammers met sport en verenigen blijvend in beweging en maken we impact op mensen én de stad. Lees hier meer over wat wij doen.

  Wij staan voor je klaar!

  Anouk Meeter

  verenigingsconsulent Feijenoord, Delfshaven en Centrum
  Anouk Meeter