Sinds 1 juli heeft de Rijksoverheid de coronamaatregelen versoepeld, waardoor meer mogelijkheden zijn ontstaan voor sportverenigingen. Rotterdam Sportsupport is blij te zien dat inmiddels veel Rotterdamse sportverenigingen hun activiteiten (al dan niet in aangepaste vorm) hebben hervat of druk bezig zijn met de voorbereidingen voor het nieuwe sportseizoen. Het blijft belangrijk om als club de richtlijnen voor de sport op te volgen mede gezien het toenemend aantal besmettingen in Rotterdam. Daarom zetten wij de belangrijkste maatregelen nogmaals op een rijtje.

Belangrijkste basisregels

 • Heb je klachten? Blijf thuis en laat je testen.
 • Volwassenen boven 18 jaar: Houd anderhalve meter afstand (uitzondering tijdens het sporten).
 • Vermijd drukte.
 • Was vaak je handen.

Maatregelen voor sportaanbieders

Sinds 1 juli is op het gebied van sport en bewegen meer mogelijk. De belangrijkste versoepelingen op sport- en beweeggebied zijn:

 • Spelcontact, wedstrijden en toeschouwers zijn toegestaan
  De regel is dat iedereen anderhalve meter afstand houdt. Maar voor de sportsector is een uitzondering gemaakt om in de sport en spelsituaties waar dit niet mogelijk is de anderhalve meter afstand tijdelijk/zo kort mogelijk los te laten. Voor de jeugd tot en met 18 jaar was dat al eerder zo. Voor volwassenen geldt nu ook dat ze binnen anderhalve meter van elkaar mogen komen tijdens het sporten. Wel moet buiten het sporten om, dus ook direct nadat een training of wedstrijd is afgelopen, de anderhalve meter afstand worden gerespecteerd. Sportwedstrijden organiseren is vanaf 1 juli ook weer mogelijk. Ook tegen andere sportverenigingen en teams. Wedstrijden en toernooien zijn ook weer toegestaan, zowel binnen als buiten.
 • Binnensport kan weer open
  Vanaf 1 juli is binnensport onder voorwaarden weer toegestaan. Belangrijk aandachtspunt bij het binnensporten is dat de ruimtes goed geventileerd moeten worden en geadviseerd wordt om met vaste groepen sporters te werken. Sportbedrijf Rotterdam zal de sporthallen en gymzalen vanaf 6 juli gefaseerd openstellen waar dit verantwoord is gezien de ventilatiemogelijkheden. Kijk op de website van het Sportbedrijf Rotterdam voor informatie over de openstelling.
  Let op: alle verenigingen die binnen gaan sporten dienen voor officiële toestemming voor openstelling een checklist in te vullen en deze te mailen naar coronavirus@rotterdamsportsupport.nl. De checklist is hier te downloaden.
 • Sportkantines mogen open
  Sportkantines mogen onder voorwaarden per 1 juli open. De regels en richtlijnen zoals die voor de horeca gelden moeten gehanteerd worden. Zowel in de kantine als op het terras is een zitplaats verplicht. De andere ruimtes in de sportkantines mogen ook weer gebruikt worden voor bijvoorbeeld vergaderingen en verhuur. Daarbij geldt: maximaal 100 personen, zitplaatsen verplicht en alleen zolang de ruimte groot genoeg is om de anderhalve meter in acht te nemen. Boven de 100 personen is reserveren (registratie) en een check-gesprek verplicht.
 • Samenkomsten binnen en buiten met meer mensen zijn mogelijk
  Er is een verruiming op samenkomsten. Dat betekent bijvoorbeeld dat toeschouwers bij sport- of spelactiviteiten ook weer zijn toegestaan. Voor situaties waarbij reservering (registratie), een gezondheidscheck en placering (een zitplaats) mogelijk is en wordt toegepast, geldt geen maximum aantal voor samenkomsten. Wanneer registratie van aanwezigen en een check gesprek niet plaats vindt of mogelijk is geldt: binnen zijn maximaal 100 mensen per ruimte toegestaan zolang zij een vaste zitplaats hebben. Buiten mogen maximaal 250 toeschouwers/mensen samenkomen zonder zitplaats/placering. In alle gevallen geldt dat de anderhalve meter wel gewaarborgd moet kunnen worden.

Om zeker te weten dat je aan alle richtlijnen hebt gedacht, adviseren we je om onze checklist en hulpmiddelen te downloaden. Deze zijn gebaseerd op het landelijk ‘protocol Verantwoord sporten’ van NOC*NSF, de meest recente noodverordening van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Naast het protocol Verantwoord sporten gelden de sportspecifieke protocollen die door de bonden zijn opgesteld. Raadpleeg jouw sportbond voor de meest actuele versie.

Vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus en Rotterdamse sportverenigingen, kun je rechtstreeks contact opnemen met René Biemans via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 23 82 58 15. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.

Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste ontwikkelingen rondom het coronanieuws? Lees dan alles in ons coronadossier. Met onder meer:

 • Meest actuele maatregelen voor (Rotterdamse) sportverenigingen.
 • Financiële gevolgen voor sportverenigingen.
 • Alles over organisatie, vrijwilligers en veilig sportklimaat.

Wij staan voor je klaar!

Roos Vroonland

projectmedewerker Vitale en Toekomstbestendige sportverenigingen
Roos Vroonland