De gebiedsconsulenten zijn het gezicht van Rotterdam Sportsupport. Ze zijn het aanspreekpunt voor verenigingen en betrokken partijen uit de omgeving en zorgen samen met collega-expertconsulenten en partners voor de best passende ondersteuning en advies. Wie zijn deze gebiedsconsulenten? En hoe vullen ze hun werkzaamheden in? In een reeks artikelen maak je kennis met de personen achter de gebiedsconsulenten. Deze keer: Fragette Jagt; actief in Pernis, Hoogvliet, Rozenburg en Hoek van Holland.

Anders dan haar collega-gebiedsconsulenten van Rotterdam Sportsupport, werkt Fragette in de ‘buitengebieden’ van Rotterdam. In deze gebieden, die bestuurlijk onder de gemeente Rotterdam vallen maar tegelijkertijd nog zelfstandige dorpen zijn, is Fragette al bijna drie jaar de gebiedsconsulent. Het werk in deze gebieden bevalt Fragette goed. “Over het algemeen zijn binnen dorpen de lijnen kort naar elkaar, contacten worden makkelijk gelegd,” zegt ze. “Vorige maand organiseerden de sportverenigingen in Pernis de open dag ‘Pernis in beweging’. Dat hebben de clubs echt samen met elkaar opgepakt . Ik kan dan helpen door de gesprekken op te zetten met de andere verenigingen en het Sportbedrijf Rotterdam voor het gebruik van de accommodatie. Verder zijn het vooral de verengingen die het zelf doen en elkaar alles gunnen. Ze zien elkaar niet als concurrenten, maar juist als één Pernis. Het echte wij-gevoel.”  

vv Pernis
vv Pernis is één van de verenigingen uit de buitengebieden. Fotocredit: vv Pernis.

Glimlach

“Ik krijg er energie van als ik zie hoe vrijwilligers zich inzetten,” gaat ze verder. “Het zijn vaak mensen met een drukke baan en gezinsleven die zich belangeloos inzetten voor hun eigen sportvereniging. Het saamhorigheidsgevoel binnen een vereniging, zoals een bakje koffie in de kantine of een gesprek langs de zijlijn met elkaar, is fantastisch om te zien. Als wij dat vanuit Rotterdam Sportsupport kunnen faciliteren en je hoort dat ons werk ook oprecht wordt gewaardeerd door bestuurders, dan ga ik na een clubbezoek echt met een glimlach van oor tot oor naar huis.”  

“Na veel bellen en regelen lukte het om de biljarters de kantine tijdelijk te kunnen laten huren. Een perfecte oplossing voor de biljarters, die nu gewoon in hun eigen buurt kunnen blijven spelen.”

Fragette Jagt

Als gebiedsconsulent in Pernis, Hoogvliet, Rozenburg en Hoek van Holland onderhoudt Fragette contact met ruim 53 verenigingen en verschillende stichtingen en samenwerkingspartijen. Namens Rotterdam Sportsupport is ze in deze gebieden het eerste aanspreekpunt voor het bestuur van deze verenigingen. In deze rol voert ze gesprekken met de verenigingen over de vitaliteit, koers en ontwikkeling van de vereniging en koppelt – indien nodig – een expertadviseur aan de vraag of behoefte van de verenigingen.

‘He Fragette, kom binnen!’ 

Maar ze is ook verbinder in de dorpen, zoals voor biljartverenging Het Anker in Rozenburg die door omstandigheden niet langer over een locatie kon beschikken. “De locatie waar voorheen FC Blankenburg was gevestigd, kwam beschikbaar en toen heb ik wat lijntjes uitgezet om te kijken of de biljarters op donderdagmiddag gebruik konden maken van de kantine op die plek. Na veel bellen en regelen lukte het om de biljarters de kantine tijdelijk te kunnen laten huren. Een perfecte oplossing voor de biljarters, die nu gewoon in hun eigen buurt kunnen blijven spelen. Toen ik een tijdje geleden op bezoek ging, werd ik enthousiast en hartelijk ontvangen met: ‘Hé Fragette, kom binnen!’. Dan heb ik al een heerlijke middag. Daar doe je het toch voor?”

Handbal

Een passie van Fragette is handbal. Al op haar vierde begon ze met de balsport, aangejaagd door een moeder die zelf ook fanatiek handbalde. Ze speelde in de eredivisie, vertrok naar Emmen om beter te worden en schopte het zelfs tot Jong Oranje. Mede door aanhoudende blessures moest ze vroegtijdig stoppen. Wel ging Fragette verder als coach, maar vanwege haar drukke en onregelmatige baan staat dat nu op een lager pitje.

“Als ik bij verenigingen vertel dat ik op topniveau handbal heb gespeeld, krijg ik toch wel wat verbaasde blikken. In totaal heb ik zeven jaar op topniveau gespeeld. Iedere week vier à vijf keer trainen en in het weekend een wedstrijd. Het was een leerzame tijd, zeker het jaar in Emmen. Ik heb me daar in Drenthe echt als persoon kunnen ontwikkelen. Ik vind het natuurlijk mooi om te zien dat het handbal steeds populairder wordt in Nederland.”

Eerder verschenen verhalen

Meer weten?

Via de thema’s vind je hoe we jouw club kunnen helpen. De thema’s in combinatie met de veelgestelde vragen zorgen ervoor dat je snel antwoord krijgt op jouw vraag. Neem bij interesse en andere hulpvragen contact op met de gebiedsconsulent van jouw vereniging. De gebiedsconsulent of expertconsulent lost samen met jou de hulpvraag op.

Wij staan voor je klaar!

Laurens Verbaan

verenigingsconsulent Prins Alexander / projectcoördinator Schoolsportvereniging
Laurens Verbaan