Voor veel sportverenigingen was het al één van de grootste uitdagingen: het binden en behouden van leden. Maar juist nu is dit een extra grote uitdaging geworden voor veel sportverenigingen. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over ledenbinding- en behoud. Van inspirerende voorbeelden en toepasbare trainingsschema’s tot persoonlijke ondersteuning van verenigingsconsulenten van Rotterdam Sportsupport.

Welke initiatieven zien we nu en/of welke kansen liggen er voor verenigingen?

 • PAC Rotterdam zette onlangs een enquête uit onder haar eigen leden. De atletiekvereniging legde een aantal stellingen voor en gebruikt de uitkomsten van de enquête om meer inzicht te verschaffen in de behoeften bij de leden en gebruikt de uitkomsten als onderlegger voor het ontwikkelen van nieuw clubbeleid. Lijkt dit ook iets voor jouw vereniging? Verenigingsconsulent Percy Isenia helpt je graag verder. Hij is bereikbaar via p.isenia@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010 24 29 315.

 • Dit is hét Esports-evenement waar de wereld van gaming en het verenigingsleven samenkomt. De Rotterdam Gate Games voedt het verenigingsleven binnen Rotterdam met inspiratie, herkent esports enthousiastelingen en activeert deze ook samen met de jeugd. Op de website van de Rotterdam Gate Games kunnen leden meedoen aan diverse online challenges. Lees hier meer.

 • Zomerkampen
  Veel sportverenigingen zijn op zoek naar richtlijnen om, naast het reguliere sportaanbod, ook met de voorbereidingen van de organisatie van activiteiten tijdens de zomervakantie aan de slag te gaan. Op deze manier kun je (jeugd)leden extra activiteiten bieden in de zomermaanden. Let daarbij wel op de volgende aandachtspunten voor het organiseren van een veilig kamp:

  1) Zorg dat begeleiders een geldig VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) kunnen overleggen.
  2) Neem samen met de begeleiders deze gedragscode door en laat het ondertekenen.
  3) Maak afspraken met jullie VCP (Vertrouwenscontactpersoon) over bereikbaarheid/aanwezigheid.

  Let op: In de huidige omstandigheden is het nog niet mogelijk om kampen te organiseren zowel met jeugd als volwassenen. Download hier het laatste protocol Samen op Kamp. 

 • Wat kun je als sportvereniging je volwassen leden (vanaf 27 jaar) bieden, ondanks de geldende maatregelen? Hockeyvereniging Victoria en Beachclub Rotterdam ontwikkelden een alternatieve training die ook (deels) toepasbaar is voor andere sporttakken.

  Klik hier om het trainingsschema van hv Victoria te downloaden.
  Klik hier om het trainingsschema van Beachclub Rotterdam te downloaden.

 • Denk na over compensatie voor je leden. Het is verstandig om de contributie nu gewoon door te laten lopen. Wel kun je nadenken over mogelijkheden om de leden te compenseren. Dit kunnen bijvoorbeeld extra lessen zijn, een gedeeltelijke teruggave van de contributie, tegoedbonnen voor de kantine, clubpassen of een korting op het volgende seizoen. Neem dit besluit met de ALV als de gevolgen van de coronacrisis voor de vereniging duidelijk zijn. Communiceer nu al wel naar je leden dat jullie nadenken over een mogelijke tegemoetkoming.

 • Nu sportactiviteiten nog steeds grotendeels stilliggen door de coronamaatregelen staan leden en sportverenigingen voor een dilemma: het wel of niet laten doorlopen van lidmaatschappen en contributie-inning. Heldere, transparante en eerlijke communicatie naar je leden is daarom belangrijk. Veel leden weten niet dat de vereniging wel gewoon kosten maakt, ook al gaan (een gedeelte van) de trainingen niet door. In veel gevallen lopen huurkosten, abonnementen, bondsafdrachten, trainerskosten (als zij in dienst zijn van de vereniging) en kosten voor nutsvoorzieningen gewoon door. Leg dit uit aan de leden zodat ze er begrip voor hebben dat de inning van de contributie gewoon doorgaat. Download hier een voorbeeldbrief die je als bestuur naar je leden kunt sturen met een uitleg over de contributie-inning.

Digitale sessies over ledenbinding- en behoud

Rotterdam Sportsupport organiseert digitale rondetafelgesprekken voor en met Rotterdamse sportverenigingen over ledenbinding- en behoud in coronatijd. Hoe bind jij jouw leden aan de club in deze bijzondere tijd? Tegen welke uitdagingen loop je aan? En waar zie jij juist kansen? De meest actuele onderwerpen worden besproken. Verenigingen wisselen ervaringen uit met elkaar en delen praktische tips om elkaar te inspireren. Op 20 april organiseren we een nieuwe digitale sessie over ledenbinding- en behoud in coronatijd. Ben jij erbij? Lees hier meer en schrijf je in! 

Contactpersonen Rotterdam Sportsupport


De gebiedsconsulenten van Rotterdam Sportsupport staan in nauw contact met de verenigingen. Heb je een brandende vraag of kom je er niet uit? Voor iedere sportvereniging hebben wij een direct aanspreekpunt. Weet je niet wie? Selecteer dan hier jouw vereniging.
       Daarnaast hebben we verenigingsconsulenten die maatwerk leveren op gebied van ledenbinding- en behoud. Een overzicht:

Heeft jouw club vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus en Rotterdamse sportverenigingen, kun je rechtstreeks contact opnemen met Laurens Verbaan via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 83 95 91 06. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen.

Kim Santbulte

verenigingsconsulent Leden
Kim Santbulte

Meer weten?

Wil je meer leden binden aan jouw club? Heb je vragen over het aanbieden van sport voor nieuwe doelgroepen. Of wil je werk maken van ledenbehoud?

Over deze onderwerpen kun je ons vragen stellen:

 • Ledenwerving
 • Ledenbehoud
 • Ondernemerschap
 • Doelgroepadvies
 • Nieuw, flexibel sportaanbod

Wij staan voor je klaar!

Wilco Hameetman

projectleider gebieden / verenigingsconsulent Prins Alexander
Wilco Hameetman