Om het aantal coronabesmettingen terug te dringen en verdere overbelasting van de zorg te voorkomen heeft het kabinet strengere maatregelen genomen. Per zondag 28 november zijn binnen- en buitensportlocaties gesloten tussen 17.00 en 5.00 uur. Op veel plekken is een coronatoegangsbewijs (CTB) nog steeds verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. In dit artikel een overzicht met de belangrijkste coronamaatregelen voor sportverenigingen.

Dit artikel is voor het laatst gewijzigd op maandag 29 november om 10.53 uur.

  • Alle sportlocaties (binnensport en buitensport) zijn tussen 17:00 en 5:00 uur gesloten.
  • Op binnensportlocaties is een coronatoegangsbewijs verplicht voor iedereen van 18 jaar en ouder. Er zijn uitzonderingen (zie hiervoor de tekst in dit artikel bij veelgestelde vragen).  
  • Op buitensportlocaties is een coronatoegangsbewijs verplicht bij gebruik van voorzieningen binnen. Bijvoorbeeld de kleedkamers of de sportkantine. Er zijn uitzonderingen (zie hiervoor de tekst in dit artikel bij veelgestelde vragen).
  • Bij binnen en buiten sporten is geen publiek toegestaan. Dit geldt voor de amateursport en voor de professionele sport.
  • Georganiseerd buiten sporten na 17:00 uur is toegestaan met maximaal 4 personen (exclusief instructeur) op 1,5 meter afstand. Hierbij kan gedacht worden aan fitness, bootcamp een georganiseerde training van een sportvereniging buiten het normale complex.
  • Ook voor georganiseerde jeugdactiviteiten in de buitenruimte, zoals scouting of welzijnsactiviteiten, geldt dat deze na 17.00 uur buiten alleen zijn toegestaan met maximaal vier personen. Ook hier zijn begeleiders uitgezonderd van het maximaal aantal personen.
  • 1,5 meter afstand houden is niet verplicht bij wedstrijden en trainingen.
  • Net als voor de horeca geldt ook voor sportkantines (en buitenterrassen) een placeringsplicht. Placeren betekent het toewijzen van een vaste zitplaats. Placeren dient plaats te vinden op 1,5 meter tenzij het bewoners van één adres betreft of kinderen tot en met 12 jaar of 13 t/m 17 jaar indien er geen volwassenen aan tafel zitten. Bij verplaatsing binnen de horeca geldt een mondkapjesplicht (vanaf 13 jaar). Zodra men aan tafel zit mag het mondkapje af.
  • Voor binnensport geldt dat een locatie voor 100% bezet mag zijn zolang de 1,5 meter afstand gehouden kan worden.
  • In alle binnenruimtes van sportlocaties geldt een mondkapjesplicht (vanaf 13 jaar) en het houden van 1,5 meter afstand (kinderen van 13 t/m 17 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden), behalve tijdens de daadwerkelijk sportbeoefening. Dus wel bij overige verplaatsing in de sportschool, de gymzaal, in de kleedkamer etc. Dit geldt ook voor personeel en vrijwilligers, tenzij dit de veilige uitoefening werkzaamheden niet mogelijk maakt en tenzij personeel geplaceerd is.

Veelgestelde vragen

Zijn kleedkamers en douchegelegenheden toegankelijk?
Ja, deze zijn toegankelijk met een coronatoegangsbewijs. Dit geldt zowel voor binnen- als buitensportlocaties. Uiteraard nog wel met inachtneming van de basismaatregelen.

Wanneer is een coronatoegangsbewijs (CTB) noodzakelijk?
Sporters vanaf 18 jaar moeten bij het betreden van een binnensportlocatie gecontroleerd worden op een CTB. Sporters bij buitensportlocaties worden buiten niet gecontroleerd, maar moeten bij het betreden van een binnenruimte (zoals kleedkamer, toilet of bestuurskamer) wel een CTB tonen.  De CTB is ook vereist voor het betreden van de sportkantine en op het buitenterras.

Geldt de CTB-plicht ook voor vrijwilligers en mensen die functioneel aanwezig moeten zijn?
Nee, personen die beroepsmatig of bedrijfsmatig werkzaamheden verrichten zijn generiek uitgezonderd van de CTB verplichting. Denk hierbij aan trainers, coaches, leiders, onderhoudsprofessionals, arbitrage, alle vrijwilligers.

Wat zijn de regels als ik mijn kind naar een training of wedstrijd rijd?
In zijn algemeenheid roepen wij op om het aantal rijouders tot een minimum te beperken voor zover dat mogelijk is met inachtneming van de 1,5 meter afstandsregel.
Rijouders die jonge sporters vervoeren naar een wedstrijd van een uitspelend team of omdat de betrokken sportaccommodatie ver weg is gelegen van hun woonplaats (bijv. bij schaatsaccommodaties) zijn in dat geval functioneel aanwezig; zij hoeven in dat geval geen CTB te tonen en mogen langs de lijn of op de tribune plaatsnemen en/of (na vertoon van CTB) ook in de sportkantine.

Is de sportkantine en het terras toegankelijk?
Ja, de sportkantine en het terras zijn toegankelijk op vertoon van het coronatoegangsbewijs. In de sportkantine en op het terras gelden vaste zitplaatsen. De openingstijden zijn van 05.00 uur tot 17.00 uur.

Wat zijn de regels over een afhaalpunt binnen en/of buiten?
Buiten de sportkantine kan een afhaalpunt worden ingezet en dan hoeft er ook geen check gedaan te worden op het coronatoegangsbewijs.
Voor een afhaalpunt binnen geldt ook een uitzondering op de CTB-plicht: op voorwaarde dat gebruik van een mondkapje verplicht is en het afhaalpunt goed is afgescheiden zijn zodat de CTB-plichtigen niet mengen met mensen die afhalen.

Mogen andere activiteiten dan sport in sportaccommodaties plaatsvinden (o.a. vergaderen, opleiden en andere bijeenkomsten)?
Voor andere activiteiten dan sport in sportaccommodaties (o.a. vergaderen, opleiden en andere bijeenkomsten) gelden andere rijksoverheidsmaatregelen dan die van sport. Bijvoorbeeld over thuiswerken, sociaal ontmoeten etc. Hierbij is leidend: Gebruik je gezond verstand, verminder sociale contacten, voorkom reisbewegingen en werk thuis indien mogelijk.
Dus doe vergaderingen (ALV, bestuur en commissie) en theorie-opleidingen zoveel mogelijk online. Praktijkopleidingen binnen de sportmaatregelen kunnen wel live.

Zijn er specifieke steunmaatregelen voor de sport?
Momenteel zijn er geen specifieke landelijke steunmaatregelen voor de sport. We zijn in afwachting of de Rijksoverheid een nieuw steunpakket gaat invoeren als de impact van nieuwe maatregelen voor de sport daar aanleiding toe geeft. Gemeente Rotterdam en Rotterdam Sportsupport hebben jouw vereniging wel degelijk iets te bieden, namelijk:

  1. Gratis financiële APK voor sportverenigingen
    Heeft jouw vereniging voldoende zicht op hoe het tijdens de coronacrisis financieel gaat, zowel op korte als op lange termijn? Wil je als bestuur kunnen sturen in deze moeilijke periode en weten van welke compensatiemaatregelen, fondsen en subsidies je mogelijk gebruik kunt maken? Vraag dan nu de (gratis) financiële APK voor verenigingen aan!

    Verenigingsconsulent financiën Paul Baans van Rotterdam bekijkt de financiële situatie van jouw club. Het doel van de scan is om jouw bestuur te spiegelen, dan wel te voorzien van inzichten waarmee je nog beter een koers kunt kiezen om de crisis door of uit te komen. De verenigingsconsulent financiën van kijkt samen met de penningmeester de begroting en exploitatie bekijken. Als uit de scan blijkt dat jouw vereniging door bijvoorbeeld fondsen en subsidiemogelijkheden per direct de financiële uitgangspositie kan verbeteren, dan helpen we daar graag mee. Interesse? Stuur dan een mailtje naar p.baans@rotterdamsportsupport.nl of bel naar 010-24 29 315.
  1. Steunfonds vitale verenigingen
    Daarnaast is in Rotterdam een steunfonds vitale verenigingen van ruim €260.000 beschikbaar gesteld voor verenigingen die door de coronacrisis dreigen om te vallen. Rotterdam Sportsupport heeft een stappenplan ontwikkeld om te bepalen of de financiële situatie van een sportvereniging daadwerkelijk acuut is en de club in aanmerking komt voor het steunfonds. Wanneer er voor de coronacrisis sprake was van een gezonde financiële huishouding en indien andere tegemoetkomingen, kwijtscheldingen en creatieve oplossingen niet voldoende zijn, kan een vereniging aanspraak maken op het fonds. Lees hier meer.

Een totaaloverzicht van alle maatregelen lees je in het Protocol Verantwoord Sporten van NOC*NSF. Klik hier om de veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden te lezen.

Vragen?

Voor specifieke vragen met betrekking tot het coronavirus, kun je rechtstreeks contact opnemen met Frederik Netten en Liesbeth van der Meer via coronavirus@rotterdamsportsupport.nl of door te bellen naar 06 40 89 29 85. Ook als je vragen hebt over coronamaatregelen in relatie tot projecten van Rotterdam Sportsupport kun je bij hen terecht. Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over coronamaatregelen & sportverenigingen. 

Heb je als sportvereniging een specifieke vraag over de sportaccommodatie en/of de uitvoering van de controles op binnensportlocaties? Neem dan contact op met Sportbedrijf Rotterdam via info@sportbedrijfrotterdam.nl of bel naar 010 808 08 80.  

Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste ontwikkelingen rondom het coronanieuws? Lees dan alles in ons coronadossier. Met onder meer:

  • Meest actuele maatregelen voor (Rotterdamse) sportverenigingen.
  • Financiële gevolgen voor sportverenigingen.
  • Alles over organisatie, vrijwilligers en veilig sportklimaat.

Wij staan voor je klaar!

Janneke van Tienen

P&O medewerker
Janneke van Tienen